Derfor har vi publisert 6 kronikker og 78 debattinnlegg

Tornes Erik.jpg

I dag publiserer vi alle innlegg vi ble tilbudt i løpet av et drøyt døgn.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

«Tell me what democracy looks like! This is what democracy looks like!»

Det er mye som sies i den amerikanske valgkampen som ikke har relevans her på den andre siden av Atlanterhavet, men akkurat dette kampropet fra Bernie Sanders’ tilhengere har noe for seg.

I dagens utgave av Aftenposten publiserer vi samtlige innlegg og kronikker vi ble tilbudt mellom klokken 12 mandag og klokken 15 tirsdag*. Vanligvis må vi av hensyn til plassen (i papir) og oppmerksomheten (digitalt) takke nei til mange gode tekster hver dag. I dagens Aftenposten har vi hatt plass og mulighet til å svare ja takk til alle 84 bidrag. Forhåpentlig hjelper det oss til å speile Norge litt bedre.

Trenger et publikum

I dagens Norge har de aller fleste mulighet til å ytre seg fritt om de fleste temaer. Men det blir bare en teoretisk form for ytringsfrihet dersom den som ytrer seg ikke også har et publikum.

det blir bare en teoretisk form for ytringsfrihet dersom den som ytrer seg ikke også har et publikum.

Derfor er det viktig at Nordlys har lykkes med sin nordnorskdebatt.no. Derfor er det fint at Adresseavisen nå skal gjøre mer på meningsstoffet. Derfor er det flott at NRK Ytring har vært en suksess. Derfor er det bra at Facebook i stadig større grad fungerer også som et diskusjonsforum. Og derfor er det viktig at Aftenposten fra nyttår har styrket sin debattsatsing.

Det gir oss fremover muligheten til å publisere flere debattanter – digitalt og i papiravisen. De viktigste nyhetssakene trenger ofte en oppfølgende meningsutveksling – og stadig oftere er det jo også slik at det er skribenter og debattanter som med sine gode innlegg og kronikker legger premisser for hva som dekkes på nyhetsplass.

Når nyhetsoverskriftene flimrer forbi i et stadig høyere tempo, er det desto viktigere å gi rom også til de perspektivene som krever litt mer tid og litt mer plass. Derfor innfører vi et langlesningformat også i papiravisen. Dessuten innfører vi to nye spalter: Medierevisjonen og Oslorevisjonen.

En takk til debattanter som bryr seg

Dagens debattspesial er først og fremst ment som en takk og et klapp på skulderen til alle de som velger å bidra med sin kunnskap, sine perspektiver, sitt engasjement og sine erfaringer. Deres tekster kan være stemningsmålere, korrigerende kritikk, motiverende heiarop, klargjørende kunnskapsformidling eller rett og slett bare gode tekster som vil noe.

det er ikke ment bare som en oppmuntring; dette er også en utfordring til flere om å delta mer.

Men det er ikke ment bare som en oppmuntring; dette er også en utfordring til flere om å delta mer. Til alle dere som har kunnskap som bør deles eller til deg som har erfaring som er relevant for flere. Du trenger ikke nødvendigvis ha alle svarene, slik mange tror de må ha for å kunne delta i den offentlige debatten. Slik er det ikke. Noen ganger er det spørsmålene, ikke svarene, som er det viktigste. Og ofte krever det mer mot å nyansere enn å være svart/hvitt.

Ytringsrommet er ikke en statisk størrelse, snarere er det slik at det krymper hvis det ikke benyttes.

Ytringsrommet er ikke en statisk størrelse, snarere er det slik at det krymper hvis det ikke benyttes. Det ser man eksempler på i diskusjonene om 8. mars-paroler, om integrering, i akademia og i mange andre miljøer og sammenhenger.

Debattantene som bidrar hos oss – og hos våre konkurrenter – er alle med på å vise hvordan demokratiet ser ut.

Twitter.com/ErikTornes

* Vel, nesten alle. Én skribent leverte syv innlegg. Vi publiserer ett. Dessuten kom det 12 innlegg vi ikke fikk plass til i papiravisen. Disse er publisert på Aftenposten.no.

Lyst til å skrive? Les denne først: