Kommentar

Var ekstremist, ble islamkritiker

  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder
Ahmed Akkari (nummer to fra høyre) under Fritt Ords seminar om hans bok "Min afsked med islam". De andre debattantene er (f.v.) Linda Alzaghari, Mohammed Usman Rana, Jonas Gahr Støre og Vebjørn Selbekk. Hilde Sandvik var møteleder.

Karikaturstriden staket ut en kurs som danske muslimer nå kan bruke til egen religionskritikk.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har ingen Shabana Rehman, sa danskene da den norske komikeren og samfunnsdebattanten var på sitt mest aktive.

Drøyt ti år senere er situasjonen den motsatte.

I Norge er det ingen som har tatt opp arven etter Rehman, mens danskene har flere religionskritiske satirikere, diktere og debattanter med innvandrerbakgrunn.

Ahmed Akkari var i Oslo i går for å presentere den ferske boken Min afsked med islamismen. Muhammedkrisen, dobbeltspillet og kampen mod Danmark . Seminaret hos Fritt Ord ble et sjeldent møte med en angrende mann som nå tar avstand fra sine handlinger under karikaturstriden i 2006.

Ahmed Akkari

Akkari var en av flere imamer som dro til Midtøsten for å oppildne til reaksjoner mot hjemlandet.

Norsk unnfallenhet

Den etterfølgende paneldebatten utviklet seg til en kritisk samtale om de norske reaksjonene den gang. Da aggresjonen mot også Norge vokste, forsøkte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre å roe ned situasjonen ved å plassere ansvaret for den norske publiseringen av karikaturtegningene hos dagsavisen Magazinet.

Indirekte stigmatiserte han en liten og utsatt aktør, mens faksimiler av karikaturene i virkeligheten hadde vært gjengitt i flere ledende medier.

Støre satt i panelet i går. Han viste forståelse for den vanskelige situasjonen Magazinet havnet i, men ville ikke ta selvkritikk for hovedtrekkene i håndteringen.

Kontrasten til den danske håndteringen er stor.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen valgte ganske enkelt å presisere prinsippene for ytringsfriheten, til tross for at Danmark opplevde et langt høyere konfliktnivå både nasjonalt og internasjonalt.

Høflig øvelse

Åtte år etter karikaturstriden kan det se ut som om slike forskjeller har forplantet seg i det offentlige ordskiftet i begge land. I Norge er religionskritikk mest en høflig øvelse for etnisk norske humanister og akademikere, og bare sjelden berører de islam.

I stedet for eksplisitt religionskritikk har vi en viss samfunnsdebatt om ukultur i muslimske miljøer, som ekstreme studentforeninger eller rekrutteringen av ungdommer til væpnet kamp i Syria.

Endringene i muslimsk tro skjer helst i det stille, også når det gjelder tilpasningen til en norsk hverdag. Profiler som Abid Raja, Hadia Tajik og Mohammed Usman Rana er konstruktive rollemodeller for en generasjon av yngre muslimer ganske enkelt fordi de tar samfunnsansvar.

Ikke skremt til taushet

Til sammenligning er det full fart i dansk religionskritikk.

Ikke minst mediene later til å ha et stort behov for å demonstrere hvor lite man har latt seg skremme av karikaturstriden. I hvert fall er det påfallende hvor begjærlig både presse og TV omfavner nye røster, især om de springer ut av innvandrermiljøene.

Naturligvis måtte kanossagangen til Ahmed Akkari få bred dekning da den ble innledet i fjor sommer.

Men ingen andre enn danskene kunne vel finne på å lage underholdende reality-TV av hans historie.

I serien Akkari og Khader – frihed, lighed og islam er den nyomvendte demokraten koblet med Naser Khader. Den tidligere folketingsrepresentanten ble i sin tid utsatt for stygge trusler fra Akkari, men nå opptrer de som parhester på tokt mot religiøs ekstremisme. Innimellom småprater de om alt fra trening og flørt til hjernevasking av unge menn i danske moskeer.

Siste episode i serien sendes på mandag, men den kan ses i sin helhet på dr.dk.

Også Yahya Hassan er blitt gjenstand for massiv mediedekning i Danmark, og da særlig hans oppgjør med religiøst hykleri blant muslimer.

Yahya Hassan

Så er da også den unge poeten et genuint talent. Skal man være riktig streng, er Akkari mest av alt en tidligere idiot som har tatt til fornuft.

Kritikk til inspirasjon

Uansett er det et tankekors at Danmark nå får stadig flere religionskritikere med innvandrerbakgrunn. På paradoksalt vis kan karikaturstriden ha vært til størst inspirasjon i miljøene man under den samme striden ble oppfordret til å ta hensyn til.

Striden staket ut en kurs det ble mulig å følge, ja, på et vis ble karikaturtegneren Kurt Westergaard den forløsende faktor til og med for en ekstremist som Ahmed Akkari.

Les mer om

  1. Kultur