Kommentar

Lobbyistenes festuke | Ola Storeng

 • Ola Storeng
  Ola Storeng
  Tidligere økonomiredaktør

Statsminister Erna Solberg og partilederne får mest oppmerksomhet i mediene. Men Arendalsuka er hundrevis av arrangementer hvor aktører fra hele samfunnslivet kappes om å fremme sin sak. Foto: Carl Alfred Dahl

Den som vil skjønne sin samtid, bør reise til Arendalsuka. Bak faglige seminarer, fingermat og hvitvin stiger lobbyistenes Norge frem.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har ikke hatt det mer spennende - og hyggelig - på lang tid.

På et par korte døgn i Arendal har jeg har vært med på et halvt dusin seminarer, hørt debatter mellom politikere og fagfolk og vandret i gater fulle av stands. Her har interessorganisasjoner, politiske partier, veldedige organisasjoner og statlige etater presentert seg.

Utvalget er fantastisk, i alt 597 arrangementer og 159 stands. Det er nesten urettferdig at partilederdebatten får størst medieoppmerksomhet.

 • LO-lederen mener at folk blir kastet ut i arbeidsledighet. Finansminiseren og NHO-lederen er sjokkerte over påstanden.

Jeg kommer dessuten tilbake med en særdeles slank reiseregning. Det er nærmest en kø av organisasjoner som gjerne vil blande forretninger og fornøyelser med folk som det kjekt å kjenne. Vi journalister regnes ofte med i den kategorien.

Hvem danser i Arendal?

Men så melder det seg et spørsmål som det er vanskeligere å svare på:

Hva betyr summen av alt dette?

– Dette er demokratiets dansegulv, forkynte Øystein Djupedal da han mandag kveld tok mikrofonen på en stor båt som lå ved kai. Djupedal, som er leder for programkomiteen, henvendte seg til gjestene til Norsk Industri, en av de tyngste interesseorganisasjonene her i landet.

Kanskje han i stedet burde sagt lobbyistenes dansegulv, tenkte jeg. Jeg oppdaget at Norsk Industri hadde kapret stortingspresident Olemic Thommessen til å holde kveldens eneste – og svært velformulerte – tale.

Kampen om virkelighetsforståelsen

Arendalsuka har i løpet av fem år eksplodert i omfang og popularitet. Å være på plass i Arendal er gradvis blitt et minimumskrav for å bli tatt høytidelig for mange samfunnsaktører.

Selv Riksrevisjonen har egen stand.

For politikere er det spørsmål om å få medias oppmerksomhet.

Men det er mer. I Norge er staten overalt. Om du driver industri, i hvert fall i stort format, eller et museum eller en frivillig organisasjon eller et statlig direktorat, er kampen for livet også en kamp om en plass på statsbudsjettet.

Det er langt på vei dette Arendalsuka dreier seg om.

Hvilke organisasjon eller næring kan presentere den beste historien om sin egen samfunnsbetydning? Slikt kan avgjøre hvem som stikker avgårde med økt statlig støtte eller lavere avgifter ved neste korsvei.

Et spill rigget for de største

Det gjelder dessuten å skape politisk slagkraftige allianser. De to mestrene på området er industrien - særlig kraftkrevende industri - og miljøbevegelsen. Når de finner hverandre er de nesten uslåelige. Programmet i Arendal er spekket med eksempler på at de har skjønt dette.

Et gjennomganstema i år er behovet for omstilling og nyskapning. Slik det norske korporative systemet er rigget, har det bestående - de store - en stor fordel.

Ingen andre enn Hydro - lobbymesteren gjennom alle tider - kunne få staten, gjennom Enova, til å ta nesten halvparten av kostnaden ved å bygge en helt ny fabrikk i mangemilliardklassen.

– De offentlige virkemidlene har best effekt der vi har sterke bedrifter, forklarte næringsminster Monica Mæland i en debatt i Arendal.

Det er politisk sjakk-matt, knapt en protest å høre.

Staten får greie seg selv

Det er staten som må ta den største smellen når oljeprisen stuper.

Men det forandrer mindre enn man skulle tro.

Arbeiderpartiet kritiserer Regjeringen for at bruken av oljepenger har økt mye. Men kuttforslag er det dårlig med. Det er ikke nok å droppe skattelettelser for å komme ut av knipen.

Det jeg leser ut av Arendalsuka, er at kampen om statens penger vil fortsette som før. Økningen i bruken av oljepenger kan snarere bli større enn tidligere.

Vi har jo Oljefondet. Regningen kan sendes til neste generasjon.

Men det er ikke lobbyisters oppgave å advare mot det.

 • Interessert i politikk? Hør mer om denne saken, og andre, i podkasten Aftenpodden hver uke. Den finnes i Itunes og andre spillere, og her:

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Arendal
 3. Arendalsuka
 4. Statsbudsjettet
 5. Industri
 6. Oljepris

Arendalsuka

 1. NORGE

  Foto: Torgeir Strandberg

 2. NORGE

  Cybersikkerhet: Telenors sikkerhetsdirektør maner til økt samarbeid

 3. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 4. OSLOBY

  Nasjonalt bylivsenter skal styrke byutviklingen

 5. POLITIKK

  - Jeg har sett hvordan skandalene kommer og går, de har blitt større og større

 6. OSLOBY

  Lover tøffere boligpolitikk i Oslo