Moderaterna gikk mot seier. I stedet kan det bli ydmykelse.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson leder ikke lenger Sveriges nest største parti.

Kanskje må Moderaterna gi Sverigedemokraterna nøklene til kontoret på Riksdagen.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Siden mai har Moderaterna gått tilbake med minst fire prosentpoeng. Hva kommer det av? Ingenting i nyhetsbildet har vært i høyrepartiets disfavør – tvert imot. Det meste har handlet om gjengkriminalitet og energikrise. Det er nettopp saker som høyresiden vil ha på dagsordenen og mener å ha bedre svar på enn sosialistene. Lov og orden er det høyresiden som har sakseierskap til. Selv medlemskap i Nato er det Moderaterna som tradisjonelt har hatt som sin fanesak. Men så ble det Socialdemokraternas statsminister som fikk sende Nato-søknad på vegne av Sverige.

Til og med i Stockholm styrer Moderaterna mot buklanding. Man må minst femti år tilbake i tid for å finne lavere oppslutning. Det er ikke godt å si hva det kommer av. Er det fordi partiet har omfavnet Sverigedemokraterna (SD), et parti med nynazistiske røtter?

Les hele saken med abonnement