Kommentar

Han skulle bare – og bommet

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator
Historiens dom blir neppe nådig for David Cameron. Onsdag etterfølges han av Theresa May.

David Cameron risikerer å bli stående som en monumental fiasko.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke ville folket ha noen votering om EU-medlemskap, ikke var den et krav fra opposisjonen (utenom høyrepopulistiske UKIP), ikke forelå det noe materielt behov. David Cameron skulle bare styrke sin egen posisjon overfor den euroskeptiske opposisjonen i eget parti og så skulle han bare få EU-spørsmålet parkert for mange år fremover.

Så skled Cameron inn i folkeavstemningen like uskjønt som de selvbygde båtene i NRKs sommerunderholdning «Ta sjansen» før i tiden skled inn i Besserudtjernet ved Holmenkollbakkens fot. Like uskjønt gikk det skeis, og i Camerons tilfelle syntes ikke engang de muntreste at det var morsomt.

Les også

Hva nynnet egentlig Cameron etter han kunngjorde sin avskjed?

Sosiale forskjeller

Om ti, tyve eller tredve år skal det godt gjøres at noen knytter annet enn Brexit til David Camerons navn. Selv hans viktigste politiske prosjekt før folkeavstemningen, å spare den britiske økonomien på offensiven, vil bli knyttet til Brexit: Arbeidsledigheten gikk litt ned, men veksttakten forble lav og de sosiale forskjellene økte.

Nettopp de økte sosiale forskjellene bidro betydelig til Brexit. Arbeidere, trygdede og sosialklienter særlig nord i England stemte mot EU, først og fremst fordi de følte seg sviktet av politikerne i London.

Les også

Det ble spådd kaos i markedene etter Brexit: – Det er nesten litt for godt til å være sant, sier sjeføkonom

Utrygghet gir frykt

Visst var fremmedfrykt en viktig grunn til at det ble flertall for utmelding, men frykt for fremmede blomstrer når man ikke føler seg trygg i eget liv. Det er ikke for ingenting at Theresa May, Camerons etterfølger som partileder og statsminister, nå sier hun vil vie those left behind ekstra oppmerksomhet.

At David Cameron i tillegg er en litt hoven blei fra den britiske overklassen bidrar til at mange nå godter seg over hans fall. Noen få plusspoeng får han likevel. Cameron moderniserte Det konservative partiet i verdispørsmål. Da han kunngjorde sin avgang, var det dette Labours leder Jeremy Corbyn – som selv ligger tynt an – fremhevet, fremfor alt at Camerons regjering stilte seg i bresjen for å vedta likekjønnet ekteskap.

Les også

Følelsesladd møte i Brussel: Cameron ber EU reformere reglene for arbeidsinnvandring

Liten oppside

Akkurat hvor ille Camerons ettermæle blir, er det selvsagt for tidlig å bedømme. Brexit kan gå bedre enn mange tror og gi Storbritannia en blomstringstid. I så fall kan Cameron bli stående i et mildere lys, men æren for at det gikk bra, vil gå til etterfølgerne. Dessuten anbefalte han jo at Storbritannia skulle bli i EU.

I verste fall kan Storbritannia bli politisk isolert og økonomisk tilbakeliggende, samt miste Nord-Irland og Skottland. Da blir Cameron stående som den kanskje største fiaskoen i britisk historie.

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. David Cameron
  3. Brexit