Kommentar

Når dritten treffer viften

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    kommentator

Innovasjon Norge, Traaseth Foto: Ane Hem

«Nå blåser det», sier Anita Krohn Traaseth om drittpakken. Vind og dritt er ingen god kombinasjon.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man kan også få for mye av det gode, sa bonden, han fikk møkkalasset i hodet. Det så nokså mørkebrunt ut for Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth forrige helg. På en og samme dag hadde Dagsavisen, Nationen, Dagbladet og Klassekampen saker om lederlønnsgalopp og anklager om usaklige oppsigelser. Da våknet bloggeren i Anita Krohn Traaseth. «Drittpakke», svarte hun.

Dritt eller kritikk?

Har Krohn Traaseth fått en drittpakke i fanget? Tja. Dagens Næringsliv beskyldte henne på kommentarplass for å klistre en praktisk merkelapp på den ubehagelige kritikken, som i all hovedsak har handlet om høye og stigende lederlønninger i en organisasjon på streng diett. Styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, ga henne heller ingen uforbeholden støtte.

Uttalelsen om drittpakken må stå for hennes egen regning, mente han. Til gjengjeld mente selv de ansattes tillitsvalgte at det er «ting som kan tyde på at dette er gjort for å svekke ledelsen og hele Innovasjon Norge». Om noen er ute etter henne, er ikke det så rart.

Tørr bak ørene

For halvannet år siden ville ikke landets aller dyktigste gravejournalister klart å spore opp noen, hverken i næringslivet, det offentlige eller i entreprenørskapsmiljøene, som med beste vilje klarte å komme på noe positivt å si om Innovasjon Norge.

Da Krohn Traaseth overtok roret, måtte hun endre organisasjonen. Det har hun gjort, både gjennom målrettet arbeid i Drømmeløftet-prosjektet og slanking av organisasjonen. Og jeg har fortsatt til gode å se en nedbemanning der de som får en støvel bak rydder pulten med et smil, kysser sin bøddel og lover å holde kontakten. Det handler om avmakt og følelsen av å bli frarøvet noe du har krav på. Noen vil alltid gjengjelde og motarbeide og ringe en journalist. Sikkert som amen i kjerka. Kanskje var det en drittpakke hun fikk. Men én ting er sikkert: Hadde Krohn Traaseth ikke gjennomført en nedbemanning i Innovasjon Norge, ville hun stått dypt begravd i møkkakjelleren nå, pustende gjennom et tynt sugerør.

Hadde Krohn Traaseth ikke gjennomført en nedbemanning i Innovasjon Norge, ville hun stått dypt begravd i møkkakjelleren nå, pustende gjennom et tynt sugerør.

Pussig mediehåndtering

Det finnes få perfekte ledere. Anita Krohn Traaseth er garantert ikke et unntak. Men sett utenfra er hennes største tabbe i denne saken måten hun håndterte kritikken på i offentligheten. Ved å gjøre seg utilgjengelig i dagevis for de store, riksdekkende mediene, klasebombe på Twitter og til slutt skli ut i en pussig spagat på sin egen blogg:

«På denne bloggen skriver jeg som privatperson. Ingen uttalelser eller meninger kan tillegges mine tidligere eller nåværende arbeidsgivere», står det, fulgt av en lang sak som tilsynelatende handler om hvordan ledere bør håndtere drittpakker, men som egentlig handler om akkurat denne drittpakken (en konkret liste med 9 punkter) og blålenker til saker andre har skrevet om hvorfor kritikken er urimelig. Uvant, sier Krohn Traaseths kommunikasjonsrådgivere. Uhørt, sier jeg.

Uvant, sier Krohn Traaseths kommunikasjonsrådgivere. Uhørt, sier jeg.

Blogging holder ikke

Innovasjon Norge forvalter milliarder av kroner. Offentlige kroner som kommer over statsbudsjettet hvert år. Det gjør Anita Krohn Traaseth til en av landets viktigste ledere, med en betydelig innflytelse over hvordan nasjonen skal klare seg i tiårene som kommer.

Foreligger det en mistanke om at offentlige penger blir dårlig forvaltet, drittpakke eller ikke, er det medienes oppgave å pirke i det. Det er en grunnpilar i demokratiet. Når dritten treffer viften, som amerikanerne sier, krever journalistene svar på vegne av folket. Med unntak av justisminister Anundsen er det vanlig at de personene folket har satt til å forvalte fellesskapets ressurser svarer på spørsmål. Det kan nok være fristende å ta regien og kommunisere én vei. Men det er sjelden en god idé. Bare spør Anundsen om responsen han fikk på videoen sin. Fansen vil nok heie, men det ser ikke bra ut.

Arbeidslivet vil bli totalt endret de neste tiårene. I januar kommer teknologiens superstjerner til Norge for å forklare oss hvordan.

Vind-vind-situasjon

«Nå blåser det. Det må blåse litt til. Vi står han av», skrev Krohn Traaseth på Facebook onsdag denne uken. Det er en presis beskrivelse av virkeligheten. Snart har vinden løyet, og hun kan fortsette på den helt nødvendige endringen av Innovasjon Norge. Men akkurat nå blåser det. Da gjelder det å vite hvor du har gjødselsprederen. Det er sunt bondevett.

Les også

  1. Høye lønninger kan gi nedbemanning i Innovasjon Norge

  2. Mæland bruker 400 mill kr for å skape nye bedrifter

Les mer om

  1. Kultur