Kommentar

Trump burde beskyttet USAs president bedre

Presidenten i USA er verdens viktigste og mest beskyttede mann. Likevel blåste Trump og hans nærmeste i smittevernet. Det rammet ham selv – og nasjonens sikkerhet.

Donald Trump sendte en video fra sin suite på sykehuset i Maryland lørdag kveld.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Covid-19 har inntatt Det hvite hus. President Donald Trump er på sykehus, og får behandling for sykdommen. En rekke andre personer i hans nære omgangskrets er også smittet.

Pandemien er nå en administrativ krise i USA. Likevel fortsetter Trump-regjeringen å tåkelegge situasjonen, slik de har gjort helt siden viruset begynte å spre seg.

Amerikanske medier har de siste dagene desperat forsøkt å få klarhet i hvor syk presidenten er. Trumps lege sa han var i god form. Presidentens stabssjef antydet at situasjonen var mer alvorlig. Lørdag kveld forsøkte Trump selv å klargjøre i en kort video: Han «hadde ikke følt seg så bra», men var bedre nå.

Ekstreme sikkerhetsrutiner

Det burde være en selvfølge at presidenten i USA er beskyttet mot koronasmitte på alle tenkelige måter. Det er et ansvar som hviler både på presidenten selv og dem som er rundt ham. Dette handler ikke om personen Donald Trump, men om rollen han har.

Det er ekstreme sikkerhetsrutiner rundt dem som blir presidenter i USA. Da Barack Obama kom til Norge for å motta Nobels fredspris ble alle kumlokkene i Oslo sentrum sveiset igjen. Bombegrupper saumfarte sentrum. Det var skarpskyttere på takene. Dette er vanlig prosedyre når en amerikansk president er på besøk.

Kumlokkene ble også sveiset igjen i Cleveland tirsdag. Det var bombeteam og skarpskyttere i byen. Men inne i Cleveland Clinic, der presidentdebatten skulle foregå, ble sikkerhetsrutinene brutt av presidentens nærmeste.

Trump og hans utfordrer Joe Biden hadde på forhånd avtalt at kun tre personer i salen skulle være uten munnbind: Trump, Biden og moderator Chris Wallace.

Det gikk i vasken så snart Trump-familien ankom salen. Én etter én satte de deg ned og tok av seg munnbindene sine. De viftet vekk en ansatt på klinikken som forøkte å gi dem nye. To dager senere ble det kjent at førstedame Melania Trump hadde testet positivt. Det hadde også presidenten selv.

Familiens oppførsel kan ikke sees på som annet en demonstrativ handling. Det er et sterkt signal om mangel på respekt for smittevernreglene. Men det er også en grov mangel på respekt for det viktige vernet om presidentembetet.

Klemmer og kos i Det hvite hus

Trump og hans nærmeste familie og medarbeidere har gang på gang ignorert smittevernreglene. De har brutt rådene om sosial distansering. Presidenten har holdt innendørs valgmøter med tusenvis av mennesker til stede på tross av advarsler fra eksperter.

Sist helg var hundrevis av mennesker til stede på en tilstelning i hagen utenfor Det hvite hus, da Trump presenterte den nye kandidaten til høyesterett, Amy Coney Barrett. Flere sentrale regjeringsmedlemmer deltok, deriblant visepresident Mike Pence. Han er mannen som skal ta over dersom noe skjer med Trump.

Video fra tilstelningen viser at mange av deltagerne klemte og sto tett innpå hverandre og snakket. Trump-rådgiver Kellyanne Conway hadde for eksempel en svært intim samtale med justisminister William Barr. Conway har senere testet positivt for korona. Det har også syv andre personer.

Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie (i midten) er smittet av koronavirus. Han hjalp president Donald Trump med forberedelsene til presidentdebatten. Her er han på tilstelningen for Amy Coney Berrett i Det hvite hus forrige helg.

Ordet er mektigst

«Ikke hør på hva han sier – se på det han gjør», er et mantra for mange Trump-tilhengere. Det er et absurd premiss i alle sammenhenger. Men i kampen mot koronapandemien er ordene det viktigste våpenet man har. Et tydelig og tillitvekkende budskap er helt avgjørende. Det har vi sett her til lands.

Mange vil huske en av de første koronapressekonferansene, da Erna Solberg glemte seg og strakk hånden ut til FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Helseminister Bent Høie stanset håndtrykket med et advarende karateslag i luften. Siden har den norske regjeringen minnet om smittevernreglene omtrent hver eneste dag.

Trumps uvilje til å formidle et tydelig budskap har hatt helt konkrete konsekvenser. Nå er 209.000 mennesker døde. Landet registrerer fortsatt over 40.000 nye tilfeller hver eneste dag. Presidenten vil forhåpentlig snart være frisk og tilbake i Det hvite hus. Men hans uansvarlige håndtering av koronapandemien kan gjøre at han snart må begynne å pakke sakene og forberede seg på å flytte ut.

Følg meg på twitter: @christinaplett

Les flere kommentarer av Christina Pletten her:

Les også

 1. Det er nok nå. Dette kan ikke fortsette.

 2. Trump tar ikke ansvar for det amerikanske demokratiet. Hvem skal da gjøre det?

 3. Konspirasjoner og mistillit. Slik ble pandemien til kulturkrig i USA | Christina Pletten

 4. Hei, mann (58)! Det er ditt liv koronatiltakene redder. | Christina Pletten

 5. Hvis noen skal lide koronadøden, bør det bli cruiseturismen | Christina Pletten

 6. Korona er ikke influensa. Men debatten er likevel nyttig. | Christina Pletten

 7. Hva har Aftenpostens USA-korrespondent og tidligere førstedame Michelle Obama til felles?

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Amerikansk politikk
 3. Det hvite hus
 4. Donald Trump