Kommentar

- Helseteknologien dytter oss inn i den neste internettepoken

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder
En verden fylt med sensorer og målbar data vil utvilsomt få store personvern- og sikkerhetsutfordringer.

Frykten for hjerteinfarkt, diabetes og overvekt vil gjøre helseteknologi til internetts neste store farsott.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forrige uke hadde teknologigiganten Apple årets første pressekonferanse for nylanseringer, og som vanlig var den en god indikasjon på kommende teknologitrender.

Særlig fikk det nye operativsystemet for mobil, med enda flere sømløse multifunksjonstjenester, mye oppmerksomhet.

Men den mest spennende nyheten var likevel lanseringen av den nye helseappen, som har fått navnet Health.

Ved å samle helserelatert informasjon som vekt, blodtrykk, søvnmønster og aktivitet på ett og samme sted, lader Apple opp til høstens høyst forventede lansering av smartklokken iWatch.

Apples iWatch

Helse i fokusApple er ikke alene om å ha skarpt fokus på helse for tiden. For to uker siden lanserte konkurrenten Samsung sin nye helseplattform Sami, med mange av de samme tjenestene som Apples Health.

Men som i tillegg er en skreddersydd match til smartklokken Simband, som også måler hjerterytme.

Hvem av teknologigigantene som blir vinner under årets juletre er ennå altfor tidlig å si, men det er forventet at samtlige av dem kommer til å rulle ut nye, helserelaterte produkter innen årets julegavehandel begynner for fullt.

Liv og død

At 2014 blir et år i helseteknologiens navn er ikke tilfeldig.

For det første er produktene som skal måle data endelig kommet på et akseptabelt nivå både designmessig og funksjonelt til at brukerne vil la dem få plass i hverdagen.

For det andre har kombinasjonen av teknologi og algoritmer endelig gjort det mulig å få nyttig nok informasjon ut av dataen som samles.

For det tredje er informasjonen man får i bytte mot å registrere sin egen data av en såpass viktig karakter at man faktisk gidder å gjøre det.

Der treningsapper og slankeapper så langt har hatt et begrenset marked, har apper som kan bety forskjellen på liv og død en langt større appell.

Les også:

Les også

En tettsittende trend

Fastlegen i lommen

Det er ikke bare de store teknologiselskapene som satser på helse, også blant oppfinnere, gründere og andre idémakere er dette det mest innovative teknologifeltet for tiden.

Da teknologimagasinet Wired arrangerte sin første helsekonferanse i slutten av april, deltok mer enn 300 forskere, entreprenører og medisinske pionerer. I tillegg til å diskutere grensesnitt for den nye helseteknologien ble også mange nye spennende prosjekter presentert.

Blant annet apper som Touch Surgery, som skal forandre kirurgers arbeidsmetoder, BioBeats, som lager musikk basert på folks hjerterytme og Brightly, som gir beskjed når brukeren blir utsatt for farlig UV-stråling.

I sin nyeste utgave presenterer Wired enda flere nyskapende produkter som forener helse og teknologi.

Deriblant Duofertility – et apparat som måler fertilitet hos kvinner. Mimo baby monitor – en ny type babyklær som måler babyens temperatur, puls og aktivitet. Quantumdx Q-poc – en blodprøvemåler som diagnostiserer malaria på 15 minutter.

Sistnevnte produkt jobber også med prototyper som skal kunne diagnostisere både kreft, tuberkulose og seksuelt overførbare sykdommer.

Internett 3.0

Tingenes internett, altså tilværelsen der alt rundt oss vil være koblet sammen ved hjelp av digitale dingser, har vært annonsert lenge.

Men mye kan tyde på at det ikke er underholdningsteknologien og sosiale medier, men derimot helseteknologien som skal dytte oss inn i denne neste epoken av internetts historie.

En verden fylt med sensorer og målbar data vil utvilsomt få store personvern— og sikkerhetsutfordringer.

Hvem skal eie alle dataene som registreres? Hvordan skal den lagres sikkert? Hvem skal ha rett til å bruke den? Spørsmålene er mange, og et av svarene er at de store teknologiselskapene nå står i kø for å tjene penger på dette.

Les også

Her er de viktigste digitale spådommene for neste år

Raske løsninger

Mens de nye produktene nå rulles ut en etter en, er det foreløpig få kritiske stemmer å spore i den offentlige debatt.

Man kan til og med gå så langt som å si at det er faretruende få kritiske stemmer å spore. Dette skyldes ikke ignoranse, men heller at uttellingen er så stor.

Muligheten til å avverge alt fra hjerteinfarkt, kreft og krybbedød, til økende livsstilssykdommer som diabetes og fedme, får oss derfor til å gi opp informasjon uten å stille spørsmål, for så eventuelt å ta debatten i etterkant.

Hvor lurt det egentlig er, vil nok neste generasjon gi oss et klart og syrlig svar på.

Les også

  1. Døden 2.0: Den digitale arven

  2. Uten en tråd

  3. Fem digitale trender for 2014

Les mer om

  1. Kultur