Kommentar

Verdens jøder er ikke ansvarlige for Israels handlinger

  • Mina Adampour,
    lege og spaltist
Shaima (5) er et av mange barn som ligger på Shifa-sykehuset i Gaza, skadet i israelske luftangrep. Mange har ikke overlevd. Klarer de som støtter staten Israel å ta avstand fra dette, spør innleggsforfatteren.

Det vil være å gjøre urett mot verdens jødiske befolkning dersom staten Israel får representere det jødiske folket alene, mener Mina Adampour.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
MinaAdampour-PpP_Pt8Jbg.jpg

Et av de første stedene jeg besøkte i det store utland alene som tenåring var de okkuperte palestinske områdene.På videregående leste vi om Sør-Afrika og apartheid, for senere i historiebøkene å lese om en stat som bygde en mur der et helt folkeslag ble adskilt fra et annet. Det kan ikke stemme , tenkte jeg — inntil jeg fikk se de folkerettsstridige bebyggelsene med egne øyne.

Noen år tidligere, på ungdomsskolen, var vi flere som klaget da vi ikke fikk reise med Hvite busser til Auscwitch. Å se grusomhetene som fant sted under Holocaust er en erfaring ingen norske skoleelever bør gå glipp av på grunn av ressursmangel..

Det er en ikke like kjent del av historien at han som startethvite busser, den svenske greven Folke fra Bernadotte-familien, sønn av prins Oscar Bernadotte, også hadde besøkt Palestina.

Islamistenes ekvivalent

Folke Bernadotte var FNs spesialutsending til Palestina. Han ble drept av jødisk militante i terrororganisasjonen Stern-gjengen. De som kalte seg selv Lohamei Herut Israel , krigere for Israels frihet.

Vi har islamister, kanskje er dette deres ekvivalent, jødedomister? Israelister? Hvem vet.

17.september 1948 blir Folke Bernadotte myrdet sammen med en FN-observatør, Andrè Serot.

Årsaken er at han som FNs spesialutsending stadfester at delingsplanen er grovt skjevfordelt, og i tillegg til dette insitererer han på at de palestinske flyktningene har rett til å returnere til sine hjem.

Fra standpunkt til status

Det har slått meg flere ganger opp gjennom årene etter reisen til de okkuperte palestinske områdene: For et individ grev Folke Bernadotte var. En som våget.

I dag kan en få inntrykk av at politikk og samfunnsengasjement handler mer om status enn om klare ord og standpunkt.

Kommentar:

Les også

Israel og Palestina: En konflikt for de nærsynte

Vår tidligere statsminister Kåre Willoch uttalte på NRKs Debatten i 2012: «Når Israel nekter å forhandle med andre fordi de er terrorister, så svekker det deres posisjon i hele verden, fordi hele verden ellers vet at Israel selv ble bygget opp ved terrorisme som jaget 700.000 palestinere på flukt.»

Brutal fødsel

Historien bak opprettelsen av staten Israel er rettmessig en del av norsk skolepensum. Det var den som fikk meg til å reise.

Dette er en stat der flere terrororganisasjonsledere og medlemmer senere blir statsministre. Som Menachem Begin og Yitzhak Shamir.

De som mener inhumaniteten staten Israel utviser skyldes deres jødiske befolkning, tar grundig feil

En kommer ikke utenom å stille spørsmålet: Er det der inhumaniteten kommer fra? Fra den brutale fødselen?

For de som mener inhumaniteten staten Israel utviser skyldes deres jødiske befolkning, tar grundig feil.

Jøder tar avstand

Jøder verden over tar avstand fra handlingene Israel står for som strider med folkeretten. I USA finnes det organisasjoner der rabbinere tar avstand fra det de til og med kaller den sionistiske staten Israel .

Israelske flagg brennes, og de ber innstendig om at israelske lobbyister og staten Israel ikke får monopol på å representere verdens jøder.

Ekstremister er ikke representative

Som muslim kjenner jeg på denne følelsen. At ekstremister ikke skal få lov til å representere deg. Jeg vil ikke kreve at norske jøder skal ta avstand fra Israel, slik jeg heller ikke krever at andre skal ta avstand fra terroristen Breivik.

Er det der inhumaniteten kommer fra? Fra den brutale fødselen?

Men jeg vil ha det sagt, at ethvert menneske som tar sivile liv, og som fører angrepskrig, representerer hverken meg eller min islamske tro. Uansett hvor mye de hevder å ha Gud på sin side.

Konkret betyr dette å ta avstand når Hamas begår krigshandlinger rettet mot israels befolkning, som de gjør når israelske barn vokser opp med dødsangst for raketter. Det betyr samtidig å ta avstand fra Israels handlinger, som ifølge israelerne selv bryter med folkeretten.

Verdenssamfunnet og Netanyahu

Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere skrytt av hvor lett han styrer USA, og av å ha tatt livet av Oslo-avtalen.

Når representanter for en slik stat inviteres til Norge, bør ministerens utsagn ligge i mente hos våre statsledere. Ifølge det jødiske tidsskriftet Tablet har han uttalt at den eneste måten å forhandle med palestinere på, er å banke dem opp — ikke én gang, men mange ganger, inntil smerten blir uutholdelig.

Med dette bakteppet bør verdenssamfunnet være på vakt når Netanyahu uttalerat internasjonalt press ikke vil stoppe ham i dag.

Hatet må forhindres

På under én uke har Israel sluppet over 800 tonn med eksplosiver over Gaza. Hjem, infrastruktur, offentlige bygninger og sykehus er bombet. Nærmere 130 palestinere er drept. Ifølge FN er 75 prosent av ofrene sivile. Gaza er hermetisk lukket, og på størrelse med Mjøsa.

Gaza er hermetisk lukket, og på størrelse med Mjøsa.

Klarer de som støtter staten Israel å ta avstand fra dette? I Norge blir ulovlige bosetninger støttet finansielt i Guds navn. Nordmennverver seg til den israelske militærmakten som er ansvarlig for utenomrettslige arrestasjoner av barn.

Aftenposten på lederplass:

Les også

Volden må stanses før det er for sent

I Israel gjelder én lov for israelere, en annen for palestinere. Klarer Israels støttespillere å ta avstand fra dette? Og er de villig til å skrive om det i norske aviser?

Enn så lenge må resten av oss være proaktive, og forhindre det økende jødehatet når denne gruppen får skylden for en stats handlinger.

Historien gjentar seg

Under Gaza-invasjonen i 2008-2009 døde 13 israelere og 1389 palestinere. 759 var sivile, og omtrent halvparten av disse igjen barn, ifølge B’Tselem. Antallet varig invalide er ikke kjent.

Muren omkring Gaza hindret befolkningen i å slippe unna de massive angrepene.

Løsningen

Idet vi ser historien gjenta seg selv, vil jeg avslutte med Willochsløsningsforslag på konflikten fra nevnte debatt for snart to år siden:

«Denne fredsavtalen betyr at palestinerne får beholde 23 prosent av det landområdet hvor de var en overlegen majoritet, en suveren majoritet, for 100 år siden. Hvis man vil ta fra dem enda mer, hvis man vil redusere det de får beholde under 23 prosent, må man bare være klar over: For det første er det umoralsk, for det annet er det dumt. Enhver fred som ikke gir dem såpass vil gi støtte til ekstreme krefter som vil prøve å undergrave freden [..].

Hvis alle som mener de er venner av Israel øker presset for å få Israel til å godkjenne fredsforslaget som kvartetten har lagt frem, kan man få fred og trygghet for Israel, og slutt på bomberegnet.

Der ligger løsningen».

Twitter: @miadamp

Les også:

Les også

  1. - En hardt prøvet sivilbefolkning står igjen som taperne

  2. Shaima (5) så moren og broren dø i et luftangrep

  3. Brende trapper opp Israel-kritikken

  4. Sympatimarkering for Palestina i Oslo

  5. Derfor kriger Israel og Hamas nok en gang

Les mer om

  1. Kultur