Kommentar

Ingunn Økland: «Bokhøsten dikter videre på samfunnsdebatten om seksualitet og trakassering»

Men emner som er prekære i våre naboland, virker nesten fraværende hos oss.

Bokhøsten begynner rekordtidlig i år, skriver vår hovedanmelder. Scanpix

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bokhøsten er et norsk ritual: Hundrevis av nye titler kommer ut i løpet av et par hektiske måneder.

Mange forfattere vil helst være i første pulje, slik at boken ikke drukner i mengden. I år begynte bokhøsten i realiteten i juli, og Aftenposten har allerede anmeldt nye titler av Trude Marstein, Ketil Bjørnstad, Nils Chr. Moe-Repstad, Tom Egeland og Erland Kiøsterud. I dag bruker vi kulturdelen for å markere bokhøsten.

Seksuell trakassering

Seksualitet og kjønn er et tydelig motiv i høst. Flere saksprosatitler står i direkte forlengelse av samfunnsdebatten om seksuell trakassering. Anne Bitsch, Peder Kjøs, Ulrikke Falch og Helena Brotkorp kommer med bøker om seksualitetens plass i offentligheten.

Åsne Seierstad har riktignok droppet sine planer om en metoo-bok om Arbeiderpartiet, men Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy skriver om både trakassering og andre konflikter i boken Arbeiderpartiet. Alle skal ned. Aftenpostens egen språkspaltist, Helene Uri, diskuterer forholdet mellom makt, kjønn og språk i boken Hvem sa hva.

To romaner om prostitusjon

Skjønnlitteraturen står sjelden i en slik direkte forlengelse av samfunnsdebatten. Men jeg merker meg at overgrep og seksualitetens grenseland er et vesentlig emne også i den dikteriske sjangeren i høst. I løpet av de neste ukene kommer det to romaner som handler om prostitusjon.

Hovedpersonen i Singularitet av Marita Fossum er en ganske ressurssterk kvinne som bestemmer seg for å bli prostituert. Hun søker å leve et liv på kanten, vil bryte med sin trygge tilværelse. Prostitusjonen er et prosjekt, med andre ord.

I Kinderwhore av Maria Kjos Fonn er prostitusjonen et resultat av overgrep. Det er to vidt forskjellige innfallsvinkler som kan virke gjensidig opplysende.

Hvilke sider ved seksualiteten hører hjemme i offentligheten, og hvordan kan man best snakke om grenseerfaringer der? Helene Guåker prøver ut ulike strategier i diktsamlingen Farvel alle hemmeligheter, som utkommer i midten av august.

Les også

Disse bøkene gleder vi oss ekstra til i høst

Utleverende dagbøker

Virkelighetsdebatten kulminerte i fjor høst med Helga Hjorths roman Fri vilje. Men etterdønningene fortsetter. Debatten er en sentral komponent i Winterkrigen av Janne Drangsholt, som utkommer onsdag.

I romanen Dagbøkene 1996–2018 skildrer Kristian Klausen en forfatter som planlegger å publisere en utleverende dagbok, med alle de forviklinger det kan innebære. Vigdis Hjorth kommer i september med en roman som – ifølge forlaget – handler om en lærer som opplever å bli eksponert i offentligheten på en ganske så ufrivillig måte.

Harmonisk i Norge

Bokhøsten 2018 ser ut til å bli mangfoldig, men emner som er prekære i våre naboland, virker nesten fraværende hos oss.

I Sverige handler kulturdebatten om innvandring, segrering og fremtidssamfunnet. Litteraturredaktør Johannes Baun i danske Weekendavisen følger godt med på norsk litteratur. I dagens Aftenposten skriver han om fraværet av det han kaller «skrik» i vår litteratur, desperate stemmer som kommer inn fra sidelinjen.

Norsk litteratur er fremgangsrik både ute og hjemme, men fremdeles preget av et homogent miljø.

Les mer om

 1. Litteratur
 2. Virkelighetslitteratur
 3. Bokanmeldelse
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Prostitusjon
 6. Peder Kjøs
 7. Anne Bitsch

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Disse 15 bøkene gleder vi oss mest til i høst

 2. KULTUR

  Her er syv ferske anmeldelser fra våre bokanmeldere.

 3. KRONIKK

  Hva er kirkenes metoo-øyeblikk?

 4. KULTUR

  «Inferno» av Ari Behn utkommer nå på nytt. Men hvor mye oppmerksomhet skal bøker med selvmordsmotiv få?

 5. DEBATT

  Uthengt i det «kunstneriske frisinnets» navn

 6. KULTUR

  Moren til Vigdis Hjorth varsler søksmål mot Den Nationale Scene i Bergen: – Rart å gå til sak mot teaterstykket og ikke boken