Kommentar

Fem digitale trender for 2014

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder
0212digitalnaatid-SGBL6QHFln.jpg

Smartere TV-er, intelligente klær og helsebringende klokker. Dette er bare noen av de teknologiske nyvinningene som vil prege hverdagen neste år.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Like sikkert som det nærmer seg desember, begynner spådommene for neste år å dukke opp. Når det gjelder trender innen personlig teknologi og nye medier, tyder alle de største bloggene og magasinene på at 2014 vil bli et år hvor svært mye vil skje.

Spaltist i det profilerte tidsskriftet Forbes, Jayson DeMers, hevdet nylig i en kommentar at de fleste områder innen teknologien som berører hverdagen vår, vil i løpet av det neste året utvikle seg mer enn det vi hadde mulighet til å forestille oss for bare noen få år siden.

Teknologi— og livstilmagasinet The Wired er ikke mindre grandiose i sine visjoner for 2014 når de denne måned dedikerer en hel utgave til hvordan verden vil se ut i månedene som kommer.

De digitale og teknologiske spådommene er mange, og erfaringsvis er det langt fra alle som går i oppfyllelse. Men etter å ha lest hva de mest profilerte ekspertene tror om vår nære fremtid, er det noen trender som særlig utkrystalliserer seg.

Smart blir smartere

I løpet av de neste to årene er det forventet at antallet smart-TV-er i verden kommer til å doble seg. Disse enhetene vil på enkelt og trådløst vis kunne knyttes opp mot både nettbrett, mobiltelefoner og spillkonsoller, når som helst og hvor som helst. Tiden hvor du brukte krefter på å koble sammen digitale enheter er forbi.

Les også

Går den digitale frie viljen en mørk fremtid i møte?

Veksling mellom de smarte digitalenhetene vil om kort tid bli sømløs, og overgangen til 5G bredbånd vil dessuten gjøre venting til en forhistorisk problemstilling. For Apple, som fortsatt kjører forholdsvis lukkede systemer, vil folks forventning om åpne løsninger bli en utfordring. Dette vil gi Android-markedet nye fordeler i året som kommer.

Helse i fokus

Personlig teknologi har til nå handlet mye om det sosiale aspektet. I 2014 vil vi for alvor oppleve at nytteaspektet utforskes. Ikke minst når det kommer til helse.

Inntoget av den fjerde skjerm, i form av smartklokker, som Google Watch og den forventede iWatch, samt aktivitetsbånd som Fitbit og Jawbone, vil gjøre det mulig å måle puls, blodtrykk, og aktivitet i hverdagen.

Gjennom avanserte algoritmer vil disse målbare dataene kunne omgjøres til nyttig informasjon om egen helse og livsstil. Legg til et enkelt apparat for å ta blodprøver, og fastlegens dager er omme.

Klær skaper folk

Kroppsnær teknologi i form av briller og armbånd har allerede vært i fokus en stund. Men med e-tekstiler vil teknologien komme oss enda nærmere. Tenk deg en jakke som blir varmere når temperaturen synker, sko som blir vanntette når det regner, eller en løpebukse som kan måle treningsutbyttet ditt underveis. Intelligente klær som skifter både farger og funksjoner etter behov er allerede i startgropen. En enorm utvikling innen sensorteknologien vil gjøre at de første plaggene trolig blir å se på markedet allerede neste år.

Sikkert som banken

At store mengder data, også kjent som big data, blir en stadig mer integrert del av vår hverdag, gjør at behovet for datasikkerhet øker. Målet er å skape sikre rom hvor det ikke er mulig å hacke seg inn. Å lagre data i verdensrommet ved hjelp av kvantekryptografi er et av områdene som vil bli testet ut i 2014. Iphonens nye ID Touch-teknologi, som leser fingeravtrykk, er forventet å spre seg til andre digitale tjenester i løpet av året.

Les også

Er det på tide å skrote resten av CD-samlingen, spør Cecilie Asker

Bedre å leie enn å eie

En digital trend som er noe mindre håndfast, men som likevel vil bli tydelig i løpet av den kommende tiden, er at det blir viktigere hva du gjør og forteller enn hva du eier. Særlig vil inntoget av strømmetjenester innen musikk, film, TV og litteratur gjøre at besittelse av fysiske objekter ikke lenger er like nødvendig og dermed ikke like attraktivt.

Men denne endringen i mentalitet handler også om en økende bevissthet rundt miljøspørsmål. Foreløpig handler strømmetjenester mye om underholdning, men det er forventet at denne type tjenester kommer til å spre seg til mange andre områder i livet også.

Les mer om

  1. Kultur