Kommentar

Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

  • Thomas Boe Hornburg
    Thomas Boe Hornburg
img628_doc6mwrdxsohfmi7kv9bdw-a9xrWEdbAb.jpg

Skal statsministeren lykkes, må hun vise seg frem som en politisk toppleder av rang. Men jobben er for stor for enkeltmannsforetaket Erna Solberg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) huskes for mye, men mest for hvordan han håndterte terroren 22. juli. Statsminister Erna Solberg (H) vil huskes for mye, men mest for hvordan hun håndterer flyktningstrømmen til Norge.

Å dele ut mer oljepenger til vei og forskning er kanskje viktig for å omstille Norge. Men det er ikke vanskelig. Med fremleggelsen av tilleggssaken til statsbudsjettet fredag begynner statsministeren på en oppgave som er både viktig og svært vanskelig.

LES OM INNHOLDET I TILLEGGSAKEN HER:

Les også

Mindre skattelette for folk flest. Strengere krav for å bli norsk statsborger. Mindre norskopplæring.

For EU og mange europeiske land kan flyktningstrømmen gjøre at det går virkelig galt. Et oppsving i destruktiv nasjonalisme og høyrepopulisme. Varig splittelse mellom Øst— og Vest-Europa. En handlingslammet union.

Farene for at EU, og land som Frankrike, går opp i limingen er større nå enn noen gang siden 1989.

Dersom Erna Solberg satt i regjering uten Frp, ville mange av de skeptiske velgerne flokket til Siv Jensen.

Norge er bedre rustet enn de aller fleste. Men asylstrømmen til Norge kommer i en fase hvor arbeidsledigheten stiger kraftig. Den kommer på toppen av at vi har slukt en skyhøy innvandring de siste ti årene. Velferdsstaten og arbeidslivet har allerede fordøyelsesbesvær. Nye 60.000 asylsøkere på to år (eller «opp mot 120.000» som Regjeringen skriver) er høye tall for et lite land.

Det stiller Solberg og co. overfor en formidabel oppgave, innen alt fra registrering og returer til bosetting, språkopplæring og mye mer. Men i tillegg til gjennomføringsjobben skal politikeren Solberg også prøves.

Det gjelder i hvert fall på fire områder:

1. Holde Frp i regjering

Erna Solberg må holde borgerlig side samlet og Frp i regjering frem til stortingsvalget i 2017. Flyktningkrisen gjør det til en enda viktigere del av Solbergs prosjekt.

I europeisk historie har et høyrepopulistisk og innvandringsskeptisk parti aldri sittet i regjering når en migrasjonsbølge treffer.

En stor minoritet av nordmenn vil etter hvert mislike en så kraftig økning i innvandring som Regjeringen forventer i år og neste år. Dersom Erna Solberg satt i regjering uten Frp, ville mange av de skeptiske velgerne flokket til Siv Jensen.

Utviklingen i Sverige (Sverigedemokraterna) og Danmark (Dansk Folkeparti) illustrerer det. Et stort og fritt Frp vil gjøre det mye vanskeligere for enhver regjering å oppsøke forlik, dempe konflikter og gjennomføre upopulær politikk, som å droppe skattekutt for å betale for flere asylmottak.

SivogErna-PmvwOXCIPi.jpg

Er Frp med på reisen frem til 2017 bærer de derimot ansvar for en innvandringspolitikk som de etter 2017 ikke kan ta fullt og helt avstand fra. Det er Høyre tjent med. Det er Ap tjent med. Det tjener også sentrumspartiene KrF og Venstre.

Derfor må Erna Solberg manøvrere slik at Frp får nok innflytelse på innvandringspolitikken fremover til at de kan forbli i regjering. Men de kan ikke få så mye gjennomslag at følelsene tar overhånd i sentrumspartiene. Det er Solbergs balansenummer de to neste årene.

LES HVA SOM PROVOSERER KRF MEST:

Les også

Kutt i bistand kan føre til økt migrasjon og betydelig økte kostnader

2. Smi en varig allianse med Ap

Ap har mye å tjene på å være med på et bredt samarbeid om innvandringspolitikken. Slik Støre ser verden bør de politiske partiene helst dempe, ikke forsterke, konfliktene på innvandringsområdet. Ap er heller ikke tjent med at innvandringsskeptiske velgere får en grunn til å rømme til høyresiden.

Danmark går foran med et dårlig eksempel.

Men Erna Solberg og Ap-lederen har ikke samarbeidet om stort de to siste årene. Tango er en dans for to. Men som statsminister bærer Solberg det største ansvaret for å skape en tillit og et grunnlag som kan bære en storkoalisjon mellom Ap og Høyre i innvandringspolitikken — også når det virkelig blir krevende å holde sammen.

3. Gjøre Norge til en internasjonal aktør

Hvor stri og langvarig flyktningstrømmen blir, er for det meste utenfor Norges kontroll. Færre asylankomster, bedre kontroll over EUs yttergrenser, et felleseuropeisk system for fordeling av byrder. Mye er opp til andre enn norske myndigheter. Men Norge kan likevel spille en rolle.

Solberg har det samme nerdete forhold til integrering som Stoltenberg hadde til pensjonsreform.

Det hviler aller mest på Erna Solberg å sørge for det. Det gjelder som vert for giverlandskonferansen for mer penger til nærområdene. Det gjelder for å hindre at det i Norden blir et svarteperspill hvor landene sender flyktningene videre til hverandre. Her går allerede Danmark foran med et dårlig eksempel. Og viktigst og vanskeligst:

Norge kan (kanskje) bidra til det som synes som den eneste løsningen på krisen:

At man søker asyl fra store mottak i nærområdene, ikke etter å ha satt livet på spill for å reise fra Libya til Italia i gummibåt.

4. Fornye Regjeringen

Erna Solberg kan innvandrings- og integreringsområdet bedre enn alle andre i toppen av norsk politikk. Hun har det samme nerdete forhold til integrering som Stoltenberg hadde til pensjonsreform. Utad kan Solberg fortsette å spille alle roller og drive butikken som et enkeltmannsforetak. Men mye av gjennomføringsjobben må de ansvarlige statsrådene gjøre. Solberg må få på plass et regjeringsmannskap som reflekterer at Regjeringens vanskeligste oppdrag de to neste årene blir å håndtere flyktningstrømmen til Norge. Det krever utskiftninger.

image00114_doc6mwmvw46flewilyleg5-ATzBpbGwrZ.jpg

Da statsrådspostene ble fordelt i 2013, havnet de viktigste postene på innvandringsområdet hos Frp. Viktigst er justisministeren, men også integreringsministeren og arbeidsministeren spiller med. Den fordelingen duger ikke fremover.

Anders Anundsen er en usynlig og svekket statsråd som ikke er mest interessert i innvandringsspørsmål.

Solveig Horne er mer engasjert i barn enn bosetting. Det er også strategisk feil av Frp å sitte med alle «innvandringsstatsrådene» i en situasjon hvor partiet skal overvåke en masseinnvandring til Norge og administrere politikken til et bredt politisk flertall.

  • Hør Thomas Hornburg i ukens podcast Aftenpodden, som tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via iTunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

  1. Horne: Noen ser på flyktningene som en ressurs, andre vurderer dem som en belastning.

Les mer om

  1. Kultur
  2. Migrantkrisen i Europa