Kommentar

Cappelen var «gull» for Jensen

 • Inge D. Hanssen (rettskommentator)

Tidligere politioverbetjent Eirik Jensen og narkotikasmugleren Gjermund Cappelen sitter på samme tiltalebenk i Oslo tinghus. Jan T. Espedal

Begge de tiltalte har bitre fiender i det kriminelle miljøet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjermund Cappelen. Lise Åserud, NTB scanpix

Eirik Jensens gjennombrudd som politietterforsker skjedde under den såkalte flydropp-saken i 1993.

Mannen som gjorde dette mulig, var Gjermund Cappelen. Uten informasjonen fra Cappelen, den gangen het han Thorud, ville ikke politiaksjonen utenfor Lillesand vært mulig.

Flydropp-saken var i sin tid norgeshistoriens største narkotikasak. 13 kilo amfetamin ble brakt i småfly og droppet over Olstadtjernet i Lillesand. Det smuglerne ikke visste, var at Jensen og kollegene hans ventet ved tjernet og pågrep alle de impliserte.

Eirik Jensen fikk heder og ære internt i politiet etter den saken. Gjermund Cappelen fikk utbetalt 70.000 kroner til «dekning av utgifter», som det het. Det er visstnok den høyeste sum en kriminell noen gang har fått utbetalt av politiet som takk for hjelpen.

Rusproblemer.

Cappelen ble registeret som informant hos politiet med kodenavn GT 007. Etterpå gikk det dårlig med informanten; han misbrukte både amfetamin, heroin og hasj og var ikke lenger til helt å stole på for politiet. Derfor nedgraderte Jensen ham i 1995 fra informant til kilde – en ikke fullt så verdifull kilde til informasjon som man regner informanten for å være. Ikke helt enkelt for oss utenforstående, men innad i politiet er det et klart skille mellom de to funksjonene.

Cappelen ble aldri oppgradert til informant igjen. Han forble en kilde for Jensen. Selv om han skikket seg og ble kvitt rusproblemene.

Viktig innfallsport.

Så kan man jo godt spørre om hvorfor han ikke ble oppgradert; de neste årene skulle Cappelen bli politiets viktigste innfallsport i hovedstadens narkotikamiljø. Han hadde også gode forbindelser i utlandet – han kjente godt til narkoleverandører i Nederland, for eksempel.
På begynnelsen av 2000-tallet var han en viktig informant for dansk politi da de rullet opp narkovirksomheten til motorsykkelklubben Bandidos.
Men Cappelen fikk sine uvenner. Da han nektet å samarbeide med et spesielt miljø i Oslo om innførsel av 100 kilo amfetamin fra Nederland, ble han truet på livet. Og karene som truet ham, var ifølge Jensen i stand til litt av hvert.
På høyeste plan i Oslo-politiet ble det derfor bestemt at de skulle hjelpe Cappelen og tok ut hele banden som truet ham.

Lever med drapstrusler.

Også i mange andre tilfeller ble han truet på livet – og gikk til Jensen for å få hjelp. I dag er fremdeles mange etter ham, ikke minst etter at det ble kjent at han ga opplysninger til politiet. Tysting er det verste man kan gjøre i et kriminelt miljø. Der i gården er du hverken informant eller kilde. Der er du tyster!

Eirik Jensen har i mange år levd med drapstrusler fra kriminelle. Vi ser det her i retten også. Mandag ropte som kjent en drapsdømt mann «jævla svin» etter Jensen.

I dag ble tre kriminelle bortvist da de ville inn i rettssalen og «se Jensen inn i øynene». Det er folk som Jensen tidligere har fått fengslet og som fremdeles vil «ta» ham.

Jeg tror både Cappelen og Jensen skal være glad for at det er stor sikkerhet og høy beredskap utenfor sal 250.

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel