Kommentar

Terroren i London: Keep calm and carry on | Frank Rossavik

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator

Foto: Inge Grødum

Angrepet i London sjokkerer – men bare litt, og neppe så lenge. Det er bra.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tower Bridge i London torsdag: Det ser ut til som en trafikkulykke. Sannheten er mer skremmende. Bør den være det? Foto: James West / TT / NTB Scanpix

Etter hvert skal det mye til for at nyheten om et terrorangrep vekker reaksjoner hos meg. Faren er hverdagslig. De fleste planer avverges. Jeg flyr ubekymret, om jeg så skal til Istanbul, Jerusalem eller Paris.

Min første tanke da meldingene fra London kom, var at dette egentlig er en seier. Det er nå så vanskelig å gjennomføre terror i stor skala, med fly, bomber og automatvåpen, at hardbalne helligkrigere må nøye seg med kniver og personbiler.

Dessverre er bildet lett å snu: Når terroristene ser at også billige og enkle midler duger, er faren jo at det blir stadig flere personbiler og lastebiler som plutselig raser inn i menneskemengder.

Slike angrep er vanskeligere å avverge, men kan være like effektive. Lastebilen som feide over Promenade des Anglais i Nice i juli i fjor, drepte 86 og skadet 434. Den som kjørte inn i julemarkedet i Berlin i fjor, drepte 12 og skadet 56.

Helt ny er denne formen for terror, altså bil inn i folkemengde, heller ikke. Ifølge en liste på Wikipedia, ble den første gang brukt (av en jihadist) på et universitet i Nord-Carolina i 2006, da riktig nok uten at noen ble drept. Militante palestinere har brukt metoden for angrep i Israel flere ganger.

Les også

Dette er ofrene etter terrorangrepet i London

Ingen enkle løsninger

Før noen hisser seg opp: Ja, det finnes også høyreekstrem terror. Bare i Tyskland var det i 2016 dessuten over 3500 angrep på asylsøkere og steder der asylsøkere bor. 560 ble skadet, herunder 43 barn. Siden terror er vold med politisk eller religiøst motiv, må også slike angrep regnes som terror.

Her kommer klisjeen igjen: Det finnes ingen enkle løsninger. Å stenge grensene vil være uansvarlig, trolig også umulig, i dagens verden.

Å ta inn flere enn man klarer å integrere, er også uansvarlig. Det kan land gjøre bare unntaksvis, som ved flyktningebølgen i 2015, for å avhjelpe akutt nød.

Les også

London: Politiet har arrestert åtte personer

Byplanlegging mot terror

Aksepten for parallellsamfunn, eller hva man nå velger å kalle disse strukturene, har for lengst spilt fallitt.

Slikt er enkelt å skrive, mye vanskeligere å gjøre noe virksomt med.

Enklere er det å bevilge mer til politi og overvåking. Hver gang det smeller, blir det vanskeligere å få gehør for liberale motargumenter.

Dessuten vil terrorbekjempelse nå bli mer av et spørsmål om byplanlegging: Stadig flere torg og gågater vil få fysiske sperrer. Fysiske skiller mellom vei og fortau blir kanskje også vanligere.

Les også

– Dessverre venter man nesten noe slikt i London

La livet gå videre

Jeg tror også det er viktig raskt å la livet gå videre, ikke la terroristene nyte unødig oppmerksomhet. Det gjorde berlinerne i fjor, det gjør folk i London nå. En venn av meg som bor der, sa onsdag kveld at de nærmest trakk på skuldrene i byen.

Handelsminister Liam Fox var på talerstolen i Underhuset torsdag formiddag, forsikret om volden ikke må seire, og at «svaret er ikke hat, vold og splittelse, men anstendighet, godhet og toleranse». Så gikk han videre med spørretimen, nærmere bestemt et spørsmål handel mellom Storbritannia og Israel.

Keep calm and carry on, som britene gjerne sier.

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

Les også

  1. Når sensasjoner nesten blir gjesp | Frank Rossavik

  2. En svak bris av normalisering | Frank Rossavik

  3. «Ny Blair» kan bli fransk president | Frank Rossavik

Les mer om

  1. Terror
  2. London