Kommentar

Nelson Mandelas arv smuldrer opp | Håkon Borud

  • Håkon Borud
    Håkon Borud
    Nyhetsredaktør
afp000814303-Hd_d2H3zHf.jpg

Politisk korrupsjon og enorm forskjell i levestandard mellom fattig og rik har gjort Sør-Afrika til en sosial kruttønne. Nelson Mandela-generasjonens barnebarn er forbannet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Cape Town

Nelson Mandelas parti, African National Congress (ANC), har nylig feiret 104 års jubileum. Et sted mellom 45.000 og 60.000 mennesker samlet seg på stadion i byen Rustenburg for å høre den hardt pressede presidenten Jacob Zumas forsøk på å inspirere til felles kamp i det viktige lokalvalgåret 2016.

Det gikk bare sånn passe.

"Plyndrer staten"

For det er et svekket ANC som nå ruster seg til det som blir en vanskelig og stygg valgkamp. Arbeidsledigheten stiger, den økonomiske veksten har stoppet opp og korrupsjonen blomstrer. Med nedturene følger redusert fremtidstro og økende raseri i befolkningen.

Og i sentrum for folkets vrede står president Jacob Gedleyihlekisa Zuma (73) – hvis mellomnavn skal bety “Han som smiler mens han knuser deg”.

— De fattige sees på med forakt. De mektige med politiske kontakter plyndrer statens skattekiste. Varsellampene blinker. Zuma må gå, skriver Justice Malala i den nylig utgitte, og mye omstridte, boka “We have now begun our descent: How to stop South Africa losing its way”.

Justice Malala er en av Sør-Afrikas mest kjente politiske kommentatorer. Han har blant annet vært publisher i avisen Sowetan og korresponent i London og New York for Sunday Times.

— Jeg er sint. Jeg er rasende. Vi er tross alt Nelsons Mandelas barn. Vi er landet som skapte den første frihetsbevegelsen i Afrika. Hvordan kunne dette skje med oss? Og hvordan kunne ANC, som nektet å bygge en persondyrkende kult rundt Nelson Mandela, bli et personlig verktøy for Zuma, skriver kommentatoren.

CIA-spioner og rasister

Mye er åpenbart råttent i dagens ANC og debattklimaet er giftig. Zuma selv er under hard kritikk for å ha brukt hundrevis av statlige millioner på å bygge ut sitt eget palass i hjemdistriktet – av påståtte sikkerhetsårsaker.

Bygde hønsehus, svømmebasseng og amfiteater:

Les også

Presidenten fikk luksuseiendom med basseng på skattebetalernes regning. - Et tiltak mot brann, sier statsråd

Men presidentens tilhengere stempler raskt alle kritikere som CIA-spioner, rasister eller apartheid-agenter. Med slike merkelapper skal meningsmotstandere trues til taushet.

Samtidig blir påfallende mange av Zumas venner og familie løftet frem i prestisjetunge, godt betalte stillinger.

Bekymret supermenneske

På slutten av sin tid i fengselet på Robben Island ble Nelson Mandela bekymret for svarte Sør-Afrikaneres overdrevne tro på hans mulighet til å endre samfunnet.

— Enkelte beskrev meg som et supermenneske. De forventet mer enn det som er menneskelig mulig, sa han i 1999.

En av ANCs styrker har alltid vært å gi sine tilhengere håp. Å meisle ut en troverdig vei til en lysere fremtid selv da alt var som mørkest. Men løftene ble etter hvert for mange og for store. Velgernes håp like så. ANC har ikke levert. Verken på jobb, bolig, utdanning, krim eller økonomi. Selv etter 21 år med makten, sliter ANC med å ta steget fra en frihetsbevegelse til å bli et nasjonsbyggende parti.

Skjør valuta

Mange av problemene skyldes partiledelsens udugelighet. For eksempel er den sør-afrikanske valutaen, rand, ekstra skjør etter at Zuma sa opp og ansatte tre finansministre på fem dager.

Selv partivenner tviler nå på presidentens dømmekraft:

Les også

"Noe er alvorlig galt når et land har tre finansministre på én uke"

Men i sitt åttende år ved makten, får Zuma heller ingen drahjelp fra den globale økonomien. Råvareprisene Sør-Afrika er så avhengig av er lave. Det er en viktig årsak til at den økonomiske veksten nesten har stoppet opp, som igjen har ført til en arbeidsledighet på 26 prosent. 8,7 millioner står i dag uten jobb.

Mens millioner lever i ytterste fattigdom, bader andre i ufattelig luksus. Mange svarte hadde også håpet at den hvite befolkningen ville bruke Sannhetskommisjon til å gå i seg selv og innse at en omfordeling av inntekt og formue er nødvendig for å skape et rettferdig og sunt samfunn.

Det håpet virker i dag tapt. Med god grunn.

Sterk merkevare

Stemningen i landet er derfor eksplosiv, og mange misliker Zuma så sterkt at de håper og tror han taper årets valg. ANC lekker velgere både til sentrumspartiet Democratic Alliance, som er det største opposisjonspartiet, og til ANC-utbryteren Julius Malemas sosialistiske revolusjonsparti Economic Freedom Fighters. Valget, som starter 18. mai og avsluttes 16. august, blir derfor mer spennende enn ANC-ledelsen setter pris på.

Mandela er imidlertid fortsatt en fantastisk merkevare, og man skal ikke reise mye i Sør-Afrikas fattige townships før man forstår at ANC står sterkt tross Zuma-regjeringes blemmer. ANC står i fare for å tape de viktige valgdistriktene Johannesburg, Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) og Tshwane, men opposisjonen vinner neppe hele valget.

Til det er Nelson Mandelas arv for sterk.

Enn så lenge.

Kom du så langt, vil du kanskje ha glede av følgende artikler også:

Skjelte ut presidenten på Twitter:

Les også

Mandelas sekretær utløser raserabalder

Mener Putin er dobbelt så rik som Bill Gates:

Les også

Så mye tjener statslederne

Høy temperatur i debatten:

Les også

  1. Fikk du med deg disse? 11 brølere fra verdenstoppene i år

Les mer om

  1. Kultur