Kommentar

Spis kjøtt og sov godt om natten

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
Snart kommer julen springende, med flesk og sylte under armen. Lag mindre kjøtt fra bedre produsenter, så kan du spise og se gjestene i øynene samtidig.

Det er mye vi bør ha dårlig samvittighet for. Men det kan være godt å begrense selvpiskingen til synder fra virkeligheten.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Dyrene som brukes til å produsere kjøtt lever ikke et liv som for dem er verdt å leve», skrev filosof Espen Gamlund da han løftet sin harmdirrende vegetarianerpekefinger mot kjøttspisende nordmenn i Aftenposten i forrige uke. Derfor er det moralsk galt å spise kjøtt, mente han. Den retorikken halter som ei gammal burhøne.

Den retorikken halter som ei gammal burhøne.

Svimlende generaliseringer

Hva vi bør spise er et spennende filosofisk spørsmål. Problemet er at det kreves mye kunnskap for å gi gode svar, om alt fra fôr til produksjonsmetoder, slakt og konsum, og gjerne den historiske utviklingen på disse områdene også. Der svikter det ofte for filosofene.

«Gleden vi mennesker får av å spise kjøtt veier ikke opp for skaden som påføres dyrene i prosessen med å produsere kjøttet», generaliserer Gamlund. Hvem er «vi mennesker»? Hvilke dyr, og hvilke skader?

Mer enn en munnfull

I boken The philosophy of food minner filosofen David Fraser oss om at rundt 600 millioner mennesker på jorden er helt avhengige av å avle opp dyr for å spise og skaffe seg penger. De er også «vi mennesker». Kjøtt er avgjørende for at barn i lavinntektsnasjoner skal kunne vokse og utvikle gode kognitive evner. De er også «vi mennesker». I Norge er produksjon av kjøtt avgjørende for at vi i det hele tatt skal ha et landbruk, med alt det betyr for sysselsetting, selvforsyningsgrad, kulturlandskap, mattradisjoner og kulturarv. Kjøtt handler om mer enn at det er digg å ete på Big Horn.

Kjøtt handler om mer enn at det er digg å ete på Big Horn.

Vaklende premisser

Gamlunds argumenter bygger på premisset at produksjonsdyrene lider. Stemmer det?

Selv de mest nostalgiske blant oss må erkjenne at vi har opplevd en eventyrlig reduksjon i dødelighet i fjøset de siste 50 årene. Sykdommer som tidligere påførte dyrene store lidelser er utryddet. I dag får de fleste dyr rikelig mat og vann, et tørt, varmt rom og oppfølging fra en veterinær. Det kan vanskelig kalles en negativ utvikling. Tvert imot er utegående dyr en av de største utfordringene for dyrevelferden, ifølge Mattilsynet. Dyrene sulter, skader seg, sitter fast, blir angrepet av rovdyr og parasitter og går seg bort. Frihet er ingen lykkepille. Når det er sagt, vil dyrene gå ute sammen med en tilstedeværende bonde når de kommer til dyrehimmelen.

Dyrene sulter, skader seg, sitter fast, blir angrepet av rovdyr og parasitter og går seg bort. Frihet er ingen lykkepille.

Spis kjøtt og vær glad

Gamlund har rett i at den norske kjøttfråtsingen gir negative konsekvenser. For både helse, klima og dyrevelferd, faktisk, først og fremst på grunn av dagligvarekjedenes enøyde fokus på pris og volum. Dyrevelferd koster. Men det finnes gode og dårlige oppdrettere, uansett hva slags dyr vi snakker om. Bli gjerne vegetarianer, men du kan velge å spise kjøtt med god samvittighet.

Bli gjerne vegetarianer, men du kan velge å spise kjøtt med god samvittighet.

Spis mer planter og mindre, men bedre kjøtt, helst fra produsenter du vet noe om. Da kan du spise som en greve og sove søtt om natten.

Les også

  1. Matproduksjonen begynner å vakle

Les mer om

  1. Kultur