Kommentar

Sp sier blankt nei til kos med ulv

Ministre må holde sånne unna Facebook. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Det har med rolleforståelse å gjøre, og ministeren burde ha skjønt det.

  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Det er ikke noe argument for å ha ulv i Norge at ulven er søt. Som fullvoksen er den ikke så søt lenger.»

Hvilken partileder var det som uttalte dette? I en oppsummering på tampen av stortingsåret?

Nettopp. Tiden er inne for de politiske partienes sommeravslutninger, og i år var det altså Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder Marit Arnstad som slo til først.

Utidig kos med Balder

De var tindrende klare i sak. Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) burde ha spart seg kosingen med ulvehvalpen Balder i en video på Facebook. Statsrådens oppgave er å dempe konfliktene mellom ulike grupper, ikke å disneyfisere ulven mens sauebønder sørger over istykkerrevne dyr. At opptaket ble gjort i Elverum kommune, der konfliktnivået er høyt, gjorde ikke akkurat saken bedre.

  • Bra er det heller ikke å avbilde ulv på melkekartonger. Bare spør Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Senterpartiet gikk dristig bort fra den tverrpolitisk godt innarbeidede ordningen med å leie en av Oslos trendy kaféer. Sommeravslutningen ble holdt i stortingsbygningen. Det var bare å forsyne seg med jordbær, fløte og sukker under en byste av Edvard Hagerup Bull (H), justisminister i Christian Michelsens regjering i 1905, og så lirke seg inn i et møterom som var for lite, men desto bedre tilpasset Sp-slagordet «Nær folk».

SMS-en ble ingen katastrofe

Sp fikk stolte 10,3 prosent og 19 mandater ved stortingsvalget i fjor og har holdt seg i snitt over 10-tallet på målingene gjennom hele stortingsåret.

– Det er en ny virkelighet for oss, gir oss en helt annen kraft, sa Vedum, som svarte rundt og udetaljert på et spørsmål om hvorfor all støyen rundt en sterkt uheldig tekstmelding til en tidligere partileder ikke hadde gitt noe tilbakeslag på gallupene.

Marit Arnstad tok for seg noen av sakene der Sp og den øvrige opposisjon har klart å nedkjempe regjeringspartiene og vunnet flertall i Stortinget. 12 saker ble nevnt på et eget ark som var til utdeling.

Det blir mye å evaluere

Tre av seirene var evalueringsseire. Evaluering av fastlegeordningen. Evaluering av innsatsstyrt finansiering av sykehusene. Evaluering av seksårsreformen. Et annet punkt gjaldt styrket matberedskap, en sak som en og annen kanskje ikke har fått med seg: «Etter forslag fra Sp har stortingsflertallet gikk Regjeringen marsjordre om å etablere beredskapslager for matkorn.»

Pensjonsslippen kommer tilbake i postkassen. Senterpartiet mener også ha fått gjennomslag for større satsing på biogass, mer bruk av treverk i det nye regjeringskvartalet, tryggere pasienttransport og dessuten «opphevet krav om funksjonelt skille i små og mellomstore strømselskaper».

Det siste er en komplisert sak å komme inn på i TV-debatter, men viktig for berørte. Endelig blir dødsgebyret gravlagt. Noen kan i kampens hete ha fått inntrykk av at dette var KrFs sak, «men det var Sp som først oppdaget og tok opp saken», som det sto på arket.

Les mer om

  1. Trygve Slagsvold Vedum
  2. Ola Elvestuen
  3. Senterpartiet (Sp)
  4. Ulv