Kommentar

En lodott til besvær

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

Statsminister Erna Solberg (H) blir angrepet for innholdet i sin første nyttårstale. Cornelius Poppe

Dreide Erna Solbergs nyttårsbudskap seg om lodotten i vår egen navle? Og er hun for tykk og rotete? Ja, mener «eksperten».

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er fascinerende å lese hvor forskjellig Erna Solberg høres, tolkes og oppfattes. Politiske motstandere er selvfølgelig på kritisk tå hev. De som har fått sine linjer i talen er fornøyd, mens utelatte temaer etterlyses. Også statsministerens «diamantformede» fingerstilling analyseres. Et grep Solberg visstnok har lånt fra Angela Merkel.

En egen kommenterende sjanger kommer fra de såkalte kommunikasjonseksperter, som Kjell Terje Ringdal. Hva Ringdal egentlig er ekspert i, er ikke så lett å bli klok på. Ekspert på overskriftsvennlige spissformuleringer, er han imidlertid helt sikkert.

Dessuten vet vi fra før at han mener Erna Solberg er for tykk og har det for rotete rundt seg. Det var i valgkampen for drøye fire år siden at Ringdal kunne fortelle oss at Solbergs kropp sto i veien for Høyres politiske budskap. Høyre-lederen hadde hverken kontroll eller troverdighet, mente «eksperten», som la til at statsministerkandidaten hadde «altfor mye rot på kontoret».

Med andre ord intet åpenbart statsministeremne.

Tankeløshet?

Velgerne så litt annerledes på det enn denne «eksperten». Derfor har han nå mulighet til å angripe Erna Solberg for innholdet i hennes første nyttårstale. Riktignok synes Ringdal at hun nå «ser ut som en statsminister». Til gjengjeld mener han at det hun fremførte «var en tale om lodotten inni den norske navlen».

Det må være første gang at noen betrakter vårt tids folkesykdom – livshemmende, vanskelige og tabulagte psykiske lidelser – som en liten lodott i vår selvsentrerte norske navle. Altså noe helt ubetydelig som ikke er verdig til å adles som nyttårstaletema.

Er det en forakt for svakhet vi fornemmer hos den spissformulerte «ekspert»? Eller er det rett og slett manglende innlevelse i andre menneskers livssituasjon som demonstreres? Eller bare tankeløshet?

Det er sannelig ikke godt å vite.

Sviktende hukommelse

En annen ekspert har latt seg overraske over at ikke Erna Solberg nevnte nyttårsterroren i Volgograd. Ettersom talen er spilt inn før jul ville det være overraskende hvis statsministeren hadde hatt en forutanelse om den. Det ville nok uansett vært en overraskelse hvis Solberg hadde valgt ut nettopp denne terroraksjonen som sitt nyttårstema.

En tredje ekspert antyder at talen er uten overraskelser. Det er selvfølgelig en grei refleksjon, men hvis ti analytikere på forhånd hadde tippet hvilke tre temaer statsministeren ville velge, ja, så er det gode grunner til å tro at ingen av de ti hadde tatt sjansen på å tippe at psykiatri skulle bli talens viktigste budskap.

Snarere ville nok mange tippet «klima» som et sikkert tema. Med god grunn er dette det temaet som savnes av flest av dem som nå uttaler seg om talen, også Jens Stoltenberg. Men han pleier sin sviktende hukommelse når det fortrenges at Stoltenberg selv fikk hard kritikk etter den viktigste talen han holdt i fjor, den til Arbeiderpartiets landsmøte.

Grunnen: Klima ble ikke nevnt med et eneste ord!

Nei, lett skal det ikke være.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Der Høyre lener seg offensivt fremover, er Ap en stillestående sinke. Det er valgårets budskap fra Erna Solberg.»

 2. KOMMENTAR

  Den norske politiske kulturen er blant verdens mest skikkelige

 3. KOMMENTAR

  «Norge har mye å bidra med. Det spennende er om president Trump orker å lytte»

 4. KOMMENTAR

  Jonas Gahr Støre trives dårlig i forsvar. Dit klarte Erna Solberg å lokke ham flere ganger.

 5. DEBATT

  Forestillingen om Ap som forrædere forsvant ikke med 22. juli

 6. KOMMENTAR

  «Nå er det dypt alvor for Jonas Gahr Støre. Selv med Venstre under sperregrensen kan Erna Solberg beholde makten.»