Neger er ut, en haug andre ting er inn

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
Selfie er ingen nyhet. Ikke et nytt ord heller. Det er bare nå det for alvor har gått inn i dagligtalen.

Språkutvikling. I Aftenposten taler vi ungdommens sprog; årets nyord er selfie!

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det ene ordet tar det andre, sier et ordtak. Som regel brukes det om et hissig ordskifte, i denne sammenhengen kan vi bruke det om språkutvikling. Noen ord forsvinner ut av språket, andre kommer inn, og atter andre skifter mening, innhold og ladning. Sånn er det. Lik det eller ikke. Det gjør ingen forskjell. Det ene ordet tar det andre.

Langsom endring

I april i år skrev bladet Vi menn en flåsesak om at Jesus var neger. Det utløste en voldsom debatt. Språkrådet forsøkte å rydde opp, og forklarte at ordet neger er i ferd med å forsvinne ut av språket, og i alle fall som nøytralt ord. Andre forsøkte pedagogisk å forklare hvorfor ordets historiske bruk gjør at det oppleves som nedlatende og krenkende. Men fakta biter ikke på alle. Noen insisterte på å fortsette å bruke det. For dem var det nøytralt. Sånn er det med språk. Vi er konservative. Vi vil gjerne at språket skal være noe statisk og trygt. Det er det ikke. Det ene ordet tar det andre.

Mediefenomen

Denne uken kåret Språkrådet årets nyord. For oss som jobber i mediene er det noe høystemt over denne årlige begivenheten. Litt som grevinnen og hovmesteren. Vi skriver. Det er det vi driver med. Dessuten henter Språkrådet nyordene fra våre spalter og sendeflater. Mange av oss har jobbet med sakene nyordene er hentet fra. Noen ganger er det en av oss som skriver et ord for aller første gang. Et ord som fester seg. Som blir en del av folks ordforråd. Et ord med mening, innhold og ladning. Som blir brukt en million ganger, før det ene ordet tar det andre.

Nytt ord, gammelt hat

Netthat er et nyord på Språkrådets liste, ser jeg. Mulig det. Men en nyhet er det ikke. Som nettpioneren Jaron Lanier sa i et foredrag på South by Southwest i Texas i fjor, empatisirkelen din krymper betraktelig når du setter deg bak et tastatur. Er du i tillegg anonym, blir den nesten borte. Stå for det du mener, sa Lanier. Spar anonymiteten til den dagen du virkelig trenger den.

Kommentarfeltene under sakene våre var ment å være en arena for god debatt. Et sted der vi og leserne kunne møtes og utveksle tankegods. Men netthat skaper et dårlig klima for debatt. I november tok vi konsekvensen av det, og fjernet muligheten til å være anonym i kommentarfeltene våre. Det har gitt oss høyere kvalitet på diskusjonene, uten at temperaturen har gått ned. Det koster oss litt trafikk. Den prisen er vi villige til å betale.

Skammens mur

Et annet nyord på Språkrådets liste vi alle har måttet forholde oss til i år, er betalingsmur . I etterpåklokskapens lys burde nok mediebransjen lansert begrepet betalingsløsning før betalingsmuren fikk fotfeste. Assosiasjonene til «mur» er jo ikke udelt positive. Palestina, Stasi og generell frihetsberøvelse, liksom. Sakte-TV er et annet ord hentet fra mediene. Det troner helt på toppen av Språkrådets liste, faktisk. Det konseptet hadde jeg liten tro på, for å uttrykke det forsiktig, men så viste det seg altså at folk ofret nattesøvnen for å få med seg Hurtigruten klappe til kai i Stokmarknes eller Bergensbanen rulle ut fra Reimegrend. Se opp for Klokken, minutt for minutt på Aftenposten TV en gang på nyåret.

Et gapende hull

Gråbloggene kommer som et slags svar på rosabloggene. Bilder av rotete leiligheter og pløsete mager. Grå er ikke den mest funky fargen, men hey, alt er bedre enn rosa. Bitcoin er med. Nettvalutaen, altså. Blå-blå også. Og rekkeviddeangst , avfølge (hvor mange år siden er det vi begynte å bruke det?), karbonboble og revelyd . En del av ordene på Språkrådets liste oppleves som ukjente, andre som godt etablerte. Men listen har et gapende hull. Jeg snakker ikke om osterevers eller emneknagg . Jeg snakker om nyordet selv danskene har fått med på listen (mellom fladlusdambrug , kønskrans og zomromcom ). Ordet som fanger tidsånden. Selfie mangler.

Sjøling i fjæra

Da Oxford dictionaries kåret årets nyord i november, var selfie ordet som danket ut alle andre. Det handler altså om å ta et bilde av deg selv, gjerne sammen med andre, og gjerne publisere det i sosiale medier. Fenomenet er ikke nytt. Ikke ordet heller. Men bruken av det har eksplodert i 2013. Og som Oxford dictionaries skriver på sine hjemmesider: Er det bra nok for paven og Obama, er det bra nok for Årets ord-listen. Og så kan vi selvsagt diskutere om et engelsk ord er bra nok for det norske språket. Streaming kalles jo gjerne strømming nå, så det burde jo være mulig å få folk til å si sjøling i stedet for selfie. Kanskje havner det på listen neste gang. Sjøling. Det er jo lov å håpe. Det ene ordet tar det andre, vet du.

Les også: