Kommentar

Nye generasjoner, nye terrorister

Konflikter blusser opp. Uventet og helt andre steder. I helt nye generasjoner.

Kjell Dragnes, utenriksredaktør

 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten

—  De mistenkte har ingenting med Tsjetsjenia å gjøre. De flyttet fra Tsjetsjenia for mange år siden.

Uttalelsen stammer fra Alvi Karimov, talsmann for president Ramzan Kadyrov i Tsjetsjenia. Karimov har rett, på en måte. Samtidig tar han så grundig feil. Han har rett i at familien forlot Tsjetsjenia på 90-tallet, før, under eller etter «den første tsjetsjenske krig» fra 1994-1996. Det gjorde rundt 500 000 andre også.

Hjemlandet

Men tsjetsjenere forlater aldri hjemlandet. Uansett hvor de bor i verden, sier de at de kommer «egentlig fra» og nevner da sin klan eller sin families opprinnelige hjemplass. Karimov må snakke mot bedre vitende.

Vi vet lite om de to brødrene. De var altfor unge til å ha spesielt klare minner om krigen mellom Moskva og Groznyj. De var et helt annet sted. Men vi kan uten videre gå ut fra at den siste konflikten mellom russere og tsjetsjenere - med århundregamle røtter - også er blitt viderebrakt til en ny generasjon.

Ytterliggående

Hvorfor de ble terrorister og rettet sitt hat og sitt sinne mot et land som ga dem og familien et tilfluktssted, utdannelse, jobb, vet vi ikke ennå. Men vi ser den samme tendens i en rekke land, også her i Norge. Radikalisering i nye generasjoner som har vokst opp et helt annet sted enn der foreldre eller besteforeldre kom fra, men som likevel tar opp i seg en konflikt fra familiens opprinnelige hjemland eller region.

Dzjokhar Tsarnajev er blitt karakterisert som «den stille gutten, alltid på bakerste rad». Stille gutter kan skjule spesielle tanker.

Og da kan man få terroraksjoner som i London i juli 2005. Eller i Madrid i mars 2004.

Lever videre

Hvis den opprinnelige konflikten lever videre, og det gjør den i Tsjetsjenia, trass i Kadyrovs jernharde styre, næres også ytterliggående tanker. Personene som har dem, må ikke nødvendigvis selv være blitt krenket eller utsatt for overgrep.

For Moskva og for president Vladimir Putin er Boston-terroren et tveegget sverd. Putin kan nå hevde, slik han har gjort så mange ganger, at konflikten i Tsjetsjenia er en del av den internasjonale terrorismen.

En viss sammenheng har det helt klart vært, tsjetsjenere har vært i Afghanistan og kjempet sammen med Taliban, i Tsjetsjenia har grupper fra Midtøsten vært aktive. Men hva viser Boston-terroren? At konflikten i Tsjetsjenia langt fra er løst. Neste gang kan terrorister slå til i Moskva. Slik de gjorde på hovedstadens T-bane i mars 2010. Nye generasjoner har arvet hatet.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  En diktatordatter med moteshow i Paris skaper reaksjoner

 2. VERDEN

  Russiske «Maria» (22) brukte ikke hijab. Da startet jakten på henne, og på vei til Norge ble hun tatt.

 3. VERDEN

  Syke omtales som terrorister. Politiet patruljerer med batonger. Slik møter presidenten koronaviruset.

 4. VERDEN

  10 år gamle Ahmad vant boksekampen på knockout etter 14 sekunder. Da jublet presidenten. Så var det lillebrors tur.

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Legg press på Tsjetsjenias president

 6. VERDEN

  Tsjetsjener dømt til 20 års fengsel for drap på russisk regimekritiker