Kommentar

Ingenting er umulig i politikken, men nå er det vanskelig å se for seg annet enn at Merkel fortsetter | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Valget i Nordrhein-Westfalen er enda et tegn på at entusiasmen for SPDs nye leder Martin Schulz er i ferd med å avta.

Nederlaget i Nordrhein-Westfalen knekker oppturen sosialdemokratene fikk med sin nye kanslerkandidat.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingenting er umulig i politikken, særlig ikke i vår tid, men nå er det vanskelig å se for seg noe annet enn at Angela Merkel fortsetter etter valget til Forbundsdagen i Berlin i september.

Søndag vant forbundskanslerens parti med klar margin sitt tredje delstatsvalg på rad i vår: Først tok CDU lille Saarland, så Schleswig-Holstein og nå Nordrhein-Westfalen, Tysklands største delstat.

CDUs kandidat Armin Laschet avløser den sittende statsministeren, Hannelore Kraft, i regjeringskontorene i Düsseldorf.

CDU endte på 33 prosent, etter en kraftig fremgang. Sosialdemokratene (SPD) fikk 31,2, noe som er et sterkt fall siden forrige valg. CDU kan nå danne regjering med liberale FDP, som gjorde et solid valg med 12,6 prosent. De to får et knapt flertall fordi Venstrepartiet (Die Linke) røk under sperregrensen. En annen mulighet er en storkoalisjon mellom CDU og SPD.

Også for SPD på forbundsnivå er utviklingen deprimerende. Da den tidligere presidenten for Europaparlamentet, Martin Schulz, i slutten av januar sto frem som partiets nye kanslerkandidat, fikk han og partiet et kraftig oppsving på meningsmålingene.

Les også

For to måneder siden så det ut som han kunne avsette Merkel. Siden har han bare tapt.

Så nærmere på Schulz

Mange kommentatorer skjønte ikke helt hva begeistringen skyldtes, men de fleste kom til at tyskerne rett og slett var lei av Merkel. Hun har sittet ved makten siden 2005. I Schulz så velgerne i første omgang noe nytt, selv om han i og for seg var et relativt kjent fjes fra europapolitikken.

Så har det gått litt tid. Schulz har vært i mange intervjuer og på mange møter. Samtidig har SPDs profil blitt tydeligere: Schulz vil at SPD skal føre en valgkamp om sosiale forskjeller – igjen.

Mange velgere som luktet på SPD igjen i vinter har nok funnet ut at partiet er som før, mens den nye kandidaten likevel ikke er den rette til å avløse Angela Merkel.

Et valg i Nordrhein-Westfalen sees ofte på som et forbundsvalg i liten målestokk. Det skyldes ikke bare at staten med sine 17 millioner innbyggere er Tysklands største, men også at den er så mangfoldig, både hva demografi og næringsstruktur angår.

Les også

Tyskerne er kanskje leie av Angela Merkel, men neppe leie nok til å foretrekke Martin Schulz | Frank Rossavik

Schulz’ brutte håp

Ruhr, det svære industriområdet som sto sentralt da Vest-Tyskland bygde seg opp økonomisk etter annen verdenskrig, ligger i denne staten. Derfor har sosialdemokratene tradisjonelt stått sterkt her, noe som gjør søndagens nederlag enda verre å fordøye.

Bedre blir saken ikke av at Martin Schulz er fra samme stat. Han er født i Eschweiler og har vært ordfører i Würselen. Schulz har selv pekt på at valget i Nordrhein-Westfalen vil gi en avgjørende pekepinn for utfallet at det store valget i september.

Håpet hans ble brutt. Angela Merkel vil smile. Velgerne har sannsynligvis en kjedelig valgkamp og et forutsigbart valg i vente i september.

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

Les også

 1. En seier for optimismen og den gamle orden | Frank Rossavik

 2. EU er sterkere enn May tror | Frank Rossavik

 3. Orbán står støtt i Ungarn | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Martin Schulz
 3. CDU
 4. SPD
 5. Tyskland