Kommentar

Ny Oslo-måling: Liten grunn til begeistring for noen | Andreas Slettholm

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

Venstre-leder Trine Skei Grande (i midten) og Frps Christian Tybring-Gjedde (foran) tar begge gjenvalg på Oslo-benken, og ligger begge an til sikre plasser. Likevel er det ikke så mye å glede seg over for noen, ifølge Aftenpostens Oslo-kommentator. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Skulle denne partimålingen for Oslo bli resultatet til høsten, har ingen partier grunn til å være spesielt fornøyde.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kanskje er journalister opptatt av meningsmålinger, men det er sannelig politikere også.

Om en måling viser fremgang, ignoreres gjerne påminnelsen om at man skal være varsom med å tolke enkeltmålinger, eller at de fleste endringer er innenfor feilmarginen.

Iveren etter å like og dele er som regel sammenfallende med resultatet for eget parti. Derfor er det alltid et par partiorganisasjoner som sørger for at enhver måling blir spredt i sosiale medier og den slags.

Men det ser dårlig ut denne gang, i Oslo-målingen Respons har gjort for Aftenposten. Respondentene har nemlig klart det kunststykket å svare slik at ingen av partiene har grunn til å være særskilt fornøyde.

Resultat på spørsmål om STORTINGSVALG:

(endring fra tilsvarende måling i desember 2016. Målingen er gjennomført mellom 9.-14. mars, basert på 800 telefonintervjuer. Feilmarginene varierer mellom 2 og 3,5 prosentpoeng)

Frp, Sp og Rødt frem

Nå er de fleste politikere positive mennesker, særlig et halvår før valget, så de finner nok noen lyspunkter likevel.

Og for noen partier er det lettere enn andre. Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Rødt kan notere seg fremgang, både når man spør om bystyrevalg og det mer aktuelle stortingsvalget.

Men Frp vokser fra et lavt nivå, er fortsatt under 2013-valget, og er langt fra å ta tre mandater på Oslo-benken på Stortinget. For Rødts del er fem prosent i Oslo høyt (og ikke minst 6,5 prosent i kommunemålingen), men skal partiet nå sitt mål om å bryte sperregrensen nasjonalt, må de nok ha et enda bedre resultat i hovedstaden.

Senterpartiet er i vinden, men et godt stykke fra Oslo-mandat, selv med 3,4 prosent. Sp ville imidlertid ha fått én representant inn i bystyret med kommunemålingens resultat – for første gang siden 1991.

Ille for Venstre og Ap

Langt verre ser det ut for Venstre og Arbeiderpartiet.

Oslo har lenge vært en Venstre-bastion, men 5,4 prosent er ett prosentpoeng dårligere enn hovedstadsresultatet i partiets katastrofevalg i 2009. Bakgrunnstallene i målingen viser at de som stemte Venstre sist nå løper til MDG eller Høyre til bystyret. På stortingsmålingen går de i større grad til Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet sliter likevel med at deres egne velgere sitter på gjerdet. På stortingsmålingen mister partiet fire prosentpoeng fra desember.

MDG holder fortsatt bemerkelsesverdig god stand i kommunemålingen, med stabil oppslutning på 7-8 prosent.

Til Stortinget ser det langt verre ut. 4,4 prosent er deres dårligste resultat på Aftenpostens Oslo-målinger på flere år, og 1,2 prosent under resultatet i hovedstaden i 2013. Oppslutningen kan ikke synke mye før partiet mister sitt ene mandat fra hovedstaden.

SV holder oppslutningen greit, men både stortings- og kommunemålingen viser svakt nedgadgående tendens. Også for Høyre er tallene stabile, men i stortingsmålingen er de fortsatt under både 2013- og 2015-resultatet. For Høyre bør det også være et tankekors at partiet skårer hele fem prosentpoeng lavere i stortingsmålingen enn kommunemålingen.

Resultat i Oslo på spørsmål om KOMMUNEVALG:

(endring fra tilsvarende måling i desember 2016. Målingen er gjennomført mellom 9.-14. mars, basert på 800 telefonintervjuer. Feilmarginene varierer mellom 2 og 3,5 prosentpoeng)

Kun 3 av 18 mandater i spill

Mandatfordelingen mellom Høyre og Ap på Oslo-benken vil høyst sannsynlig bli enten 6-6 eller 5-7. Høyre er nær å miste sitt sjette til Arbeiderpartiet på denne målingen.

Foruten denne kampen om det tolvte mandatet mellom storpartiene, er det egentlig bare to av de totalt 18 direktemandatene som er i spill.

På alle målinger de siste årene får FrP to mandater og SV ett.

Ett Venstre-mandat virker også trygt, men partiet har det siste året knivet mot Rødt om ett til.

For tiden virker det som om Bjørnar Moxnes har godt grep om den plassen, som fort kan avgjøre hele det nasjonale valgresultatet. Skulle Venstres oppslutning øke, ligger imidlertid MDGs ene mandat mer utsatt til, skal man tro denne målingen. Så kan man jo ikke helt utelukke at Sp-vinden kan blåse partiets førstekandidat Aisha Naz Bhatti inn i kampen om ett av disse tre mandatene.

Bare Ap har tapt tydelig siden 2015

Det er naturligvis stortingsvalget partiene er opptatt av nå. Men det er verdt å notere at byrådsprosjektet til Raymond Johansen & co. ser ikke ut til å ha tatt skade hverken av vinterens søppelkaos eller opposisjonens kontinuerlige bråk om eiendomsskatt.

Siden 2015-valget er storebror Arbeiderpartiet det eneste som tydelig har mistet oppslutning av de fire samarbeidspartiene på rødgrønn side i Oslo.

For Raymond Johansens del er det godt det er lenge til neste kommunevalg.

MANDATFORDELING OSLO-BENKEN PÅ STORTINGET MARS 2017 (fordeling stortingsvalget 2013 i parentes):
Arbeiderpartiet 6 (6)
Høyre 6 (6)
Frp 2 (2)
Venstre 1 (2)
SV 1 (1)
Rødt 1 (-)
MDG 1 (1)

 • Podkasten Aftenpodden har med Senterpartiets Geir Pollestad denne uken, i en Sp-spesial om blant annet landsmøtet og kampen mot «elitene». Abonner her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Oslo
 2. Raymond Johansen
 3. Stortingsvalg

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Gjør sin beste måling noensinne i Oslo - inne med to på Stortinget

 2. NORGE
  Publisert:

  Ny elendig måling for Frp

 3. NORGE
  Publisert:

  TV 2-måling: Dårligste oppslutning for Frp på 24 år

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Borgerlig side får ikke drahjelp av Sylvi Listhaugs comeback

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Ap går tilbake i Oslo – Rødt med historisk måling

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Senterpartiet større enn i 1993. Det er bare ett av flere problemer for Jonas Gahr Støre.