Hei, fremmed! Neste gang du sender meg sexbilder på Snapchat, anmelder jeg deg | Helene Skjeggestad
- Helene SkjeggestadKorrespondent i Russland
Mobiltelefon med symbolet til mobilappen Snapchat. Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix
Denne teksten er garantert fri for nakenbilder. Det samme kan ikke sies om Snapchat.
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Denne uken ble en skoleelev dømt for å delt sexbilde via Snapchat.
Dommen, som falt i Asker og Bærum tingrett, tar for seg en hendelse der en 17-åring ftok et bilde av en kamerat som hadde sex med en 17 år gammel jente.
Gjerningsmannen delte bildet på «Min historie» på Snapchat. Det vil si at bildet var tilgjengelig i 24 timer for alle som hadde han som venn. Bildet ble slettet etter kort tid, men det lå ute lenge nok til at det spredte seg videre.
Skoleeleven er dømt til betinget fengsel i 90 dager med en prøvetid på to år, samt å betale 5000 kroner i bot, etter straffelovs paragraf 266 - for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred.
Befriende?
Jeg elsker Snapchat. Jeg bruker det hver dag fordi det er den mest effektive måten å kommunisere med venner, familie og ikke minst lesere. Gjennom Snapchat får jeg veldig mange gode innspill, kritiske spørsmål og nye måter å se verden på. Jeg har offentlig profil fordi det er et uvurderlig arbeidsverktøy for meg.
I tillegg er det befriende med et sosialt medium der det du deler ikke blir liggende og tørste etter likes eller delinger. Der kan det dumme du gjør deles, men samtidig være glemt neste dag.
Eller blir det glemt? Og er det så ufarlig?
Hvor greit er det at jeg ved et par anledninger har fått tilsendt bilder av mannlige kjønnsorganer fra personer jeg på ingen måter kjenner?
Og hva med den gangen jeg gned søvnen ut av øynene en søndag morgen, åpnet en snap fra en fremmed og fikk en video av en trekant natten før. Jeg ble så satt ut at jeg bare la bort mobilen.
I ettertid har jeg tenkt at jeg burde ha forfulgt saken fordi jeg vet ikke om de jentene på videoen hadde samtykket til at deres nattlige eventyr ble delt med en kommentator i Aftenposten.
- Hvorfor er det morsomt å legge ut «Snapchat-story» av sin fulle venn, spør Jente (19) i dette innlegget.
Reglene finnes
Til tross for ubehagelige opplevelser, ingen kan fortelle meg at jeg skal slutte å bruke Snapchat. Det er med Snapchat som det er med de fleste andre sosiale medium – det finnes regler og noen av dem berøres av lovverket.
Men mens de fleste fra barnsben av er klar over at det er straffbart å slå, rane og voldta, er reglene på sosiale medier langt mer uklare og ukjente.
For hvor offentlig er det hvis du sender det på Snapchat, hvor et direktesendt bilde bare vises i 10 sekunder (men egentlig blir lagret på en server)? Eller hvis du deler et bilde i en lukket Facebook-gruppe?
Her snubler unge som voksne – med store konsekvenser for enkeltmennesker. Flere jenter har stått frem og fortalt hvor ødeleggende det er med hevnporno-aksjoner.
- Ved enkelte skoler i Oslo og Bærum fristes noen unge jenter til å være med på et spill der de eldre russeguttene bestemmer reglene. Jenter helt ned i 14-årsalderen har tilbudt sex eller sendt nakenbilder i håp om å få lov til å henge med russen.
Barn og medier-rapporten fra 2016 viser det store bildet:
- 40 prosent av de 16-årige jentene som ble spurt, har fått uønskede seksuelle kommentarer på internett i løpet av det siste året.
- Totalt 17 prosent av barn i alderen 9–16 år har sendt bilder eller videoer av andre på nett eller mobil uten at de har sagt ja til det. 20 prosent svarer «vet ikke».
- Av de i alderen 15–16 år har 55 prosent av jentene og 49 prosent av guttene sendt eller lagt ut ting de angret på.
Holde tritt
Disse tallene viser at vi befinner oss i en brytningstid. Vårt virkelige liv leves også i digitale medier.
Dagens ungdom har ikke et mer utagerende sexliv enn det tidligere generasjoner har hatt. Det som er annerledes i dag, er at det finnes helt nye distribusjonsmuligheter.
Et system for å dokumentere – for evig tid – alle de idiotiske tingene og avgjørelsene man tar som ung.
Det er fristende å spørre: Holder brukerne tritt med denne utviklingen? Holder lovgivere og håndhevere av loven tritt med denne utviklingen? Holder skolen tritt med utviklingen?
Ærlig talt – holder noen av oss tritt med denne utviklingen?
Inn i skolene
Forhåpentlig vil flere bruke det lovverket som finnes, og politiet vil gi sakene den prioriteten de fortjener.
Så er nok realiteten av den oppvoksende generasjon må leve med at de teite tingene de gjør i ungdomstiden, forfølger dem i flere år i form av digitale minner. Det slipper vi litt eldre.
Men det er stor forskjell på at et festbilde der man ser teit ut og et nakenbilde som til de grader griper inn i privatsfæren. Denne forskjellen må læres og forstås.
- Mer om lovverket her: Risikerer tre års fengsel hvis de deler nakenbilder av mindreårige
RETTELSE: I en tidligere versjon av denne kommentaren kunne det leses som om tiltalte ble dømt for § 311 - fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn. Det er ikke korrekt. Gjerningsmannen ble frifunnet på dette punktet da det foreligger rimelig tvil om tiltalte forsto eller regnet det som sannsynlig at fornærmede var under 18 år gammel da handlingen ble begått.
helene@aftenposten.no
Snapchat – helt uten nakenbilder: Skjeggesnap
Flere saker fra samme kommentator? Her er et utvalg:
Flere artikler
Ikke si til ungdommen: «Ikke send nakenbilder»
Norsk ungdom: Fire grunner til at det å sende nakenbilder kan være en bra ting
Filmen av Ida ble spredt fra mobil til mobil. Etter det ble ingenting som før.
16 år gammel jente dømt for å ha filmet og spredt sexvideo på Snapchat
Hele skolen og flere naboskoler så at «Vilde» hadde sex.
Jørgen delte et sexbilde fra fest. Han syntes det var «humor». Det syntes ikke politiet.