Åpenhetens pris

Fritt Ords prosjektstøtte er ingen omfavnelse av Peder Nøstvold Jensens meninger, ei heller en aksept av hans verdensbilde eller et klapp på skulderen for hans bidrag i samfunnsdebatten, skriver Erik Tornes.

75.000 kroner er en lav pris for å få ekstremistene ut av ekkokammerne.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mer åpenhet, var mottoet i dagene etter de forferdelige handlingene på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Alle var enige om at ekstremistene måtte ut av ekkokammerne. De skulle møtes med argumenter. Statsråder skulle også bidra, ble vi lovet.

Da det fredag ettermiddag ble kjent at Fritt Ord støtter Peder "Fjordman" Nøstvold Jensens bokprosjekt med 75.000 kroner, var det meste av dette forlatte standpunkter. SV-politiker Snorre Valen skriver i en kronikk på NRK Ytring at Fritt Ords støtte er "belønning til ekstremismen". Ap-politiker Håkon Haugli kritiserte på Twitter Fritt Ord for "å prise de mest hatefulle blant dem som ytrer seg" og debattant Yousef Assidiq skrev her på Aftenposten.no at hanbryter alle bånd til Fritt Ord.

Ingen premie

Men Fritt Ords prosjektstøtte er ingen belønning til Peder Nøstvold Jensen, slik Valen hevder. Det er ingen pris eller premie. Ingen omfavnelse av Jensens meninger, ei heller en aksept av hans verdensbilde eller et klapp på skulderen for hans bidrag i samfunnsdebatten.

Les også

Fjordman får penger fra Fritt Ord

Nei, de 75.000 kronene er et tegn på at Fritt Ord mener Peder Nøstvold Jensens bokprosjekt har noe å bidra med. Er det et urimelig standpunkt? Kan det hende Peder Jensen kan kaste lys for eksempel over forbindelsen til Behring Breivik eller gi nye og interessante perspektiver på mediestormen han sto i etter 22. juli? For Peder Nøstvold Jensen ble etter 22. juli en av Norges mest kjente og forhatte personer fordi han var en inspirasjon for Anders Behring Breivik. I Behring Breiviks manifest er mange av Peder Jensens tekster inkludert, uten at Jensen var klar over dette.Det er verdt å merke seg at journalist Simen Sætre fikk støtte fra Fritt Ord for å gi ut boken Fjordman. Portrett av en antiislamist . Personen Peder Nøstvold Jensen er altså interessant, men han selv skal ikke slippe til på samme måte som sine kritikere?

Har lest kapitler

Fritt Ord har lest deler av Peder Nøstvold Jensens manus, og har således en tekst å basere sin konklusjon på. Det har verken Valen, Haugli eller andre synsere (meg selv inkludert). Fritt Ord har også kunnet vurdere om innholdet er i strid med norsk lov.

Diskusjonen om Fritt Ords støtte bidrar til å heve forventningene til Peder Jensens bok. Det kan bli et problem – for Fritt Ord.

Fritt Ords styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn forteller til NRK at beslutningen om økonomisk støtte var vanskelig. Det er ikke vanskelig å tro ham på det; både Rieber-Mohn og de andre styremedlemmene må ha visst at kritikken ville bli massiv. Men der norske forlag har takket nei til å trykke Peder Nøstvold Jensens bok, trolig av frykt for protestene de vet ville komme, har Fritt Ord landet på en annen konklusjon.

Problematiske forventninger

Erik Tornes

Diskusjonen om Fritt Ords støtte bidrar til å heve forventningene til Peder Nøstvold Jensens bok. Det kan bli et problem – for Fritt Ord. Rieber-Mohn og hans styre har tross alt lest "viktige kapitler". Da må boken levere noe av verdi når den foreligger.Ifølge Rieber-Mohn er Jensens bok "et forsøk på et helhetlig forsvarsskrift i bokform". Det ville i så tilfelle kunne være interessant, spesielt dersom Jensen velger å svare på hva han mener med utsagn som: «Islam og alle de som praktiserer det må bli totalt og fysisk fjernet fra hele den vestlige verden.»

Men risikoen er stor for at Jensen sklir unna, slik han gjorde i Simen Sætres bok. Til NRK har Jensen allerede benektet at boken blir et forsvarsskrift.

(Jeg) "har ingenting å forsvare meg for", sier Jensen. Han om det.

Presset til støtte?

Kanskje har Fritt Ord følt et slags press for å støtte Jensens bokprosjekt. De støttet tross alt Simen Sætres bok, og sånn sett kan Peder Nøstvold Jensens bok kanskje ses på som et slags tilsvar.

I så fall er det grunn til å frykte at boken kan bli like kjedelig, sutrende og repeterende som de fleste av Jensens debattinnlegg i norske aviser har vært etter 22. juli.

Twitter: ErikTornes