Kommentar

Ammeråd burde være en smal sak

  • Trine Eilertsen
    Trine Eilertsen
    Politisk redaktør

Ammeråd burde være en smal sak. Men tema som preges av usikkerhet, kantete faglige råd og uenighet, er ingen smal sak.  

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Egentlig skulle det vært enkelt: Mor ammer baby, som trenger næringen i morsmelken. I begynnelsen utgjør melken den eneste næringen baby får i seg. Etter en stund skal baby begynne på overgangen til mat. En tid etter det igjen slutter mor å amme, og baby spiser bare fast føde.

Hvor komplisert kan det dypt instinktive prosjektet «spising» være?

Veldig.

For amming er ikke bare babynæring og nøkterne faglige råd.

Det er usikkerhet, komplekser og normer blandet med fagpersoner som er både skråsikre og uenige.

For mange av oss merkes det først og fremst med det første barnet. Situasjonen er ny, mange av oss er overveldet og livredde for å gjøre feil. Vi renner ned helsestasjonen og spør om, og får, råd.

De rådene må henge på greip, og de må virke logiske, uten blir vi enda mer usikre og forvirret. Ammerådene er kanskje blant de mest kontroversielle rådene vi får, både fordi mange strever med ammingen, og fordi budskapet fremstår så svart/hvitt.

For mange blir det langt enklere med barn nummer to. Da kan vi jo like mye om dette som den neste, og vi finner våre egne løsninger.

Vi kjenner igjen en sulten baby når vi ser og hører den, og begynner med fast føde etter fire måneder hvis baby vil ha. Det er like naturlig som å vente til seks måneder hvis baby signaliserer at hun ikke er klar for fast føde.

Så hvorfor så kantete i rådene, hvorfor så lite rom for tilpasning og erfaring?

En helsearbeider forklarte meg det en gang: Du vet, alle disse rådene om amming og alkohol og mat og ditt og datt er ikke først og fremst myntet på den vanlige, oppegående moren, som søker å gjøre det beste for barnet sitt nærmest uansett. De er myntet på dem som ikke vet hvordan, eller hvorfor, de må gjøre tilpasninger for babyen.

Det store flertallet, som famler seg frem, trenger kanskje mest av alt å få høre de viktigste rådene, de som faktisk påvirker barnets helse og velvære.

Mer enn skråsikkerhet på ukenivå om hvor lenge de bør fullamme, trenger de tips og råd om hvordan de kan teste ut mat og hvordan de merker at barnet er klar for mer enn melk.

Og så er det ikke så dumt, det som en nybakt mor ofte finner mest frustrerende å høre på Helsestasjonen: Veldig mye er helt normalt, og ikke noe å bekymre seg over.

Les også

  1. Fagfolk krangler om ammeråd

Les mer om

  1. Kultur
  2. Amming