Kommentar

Ulv! Ulv! Tegning av ulv!

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator

Islam og norsk landbruk har én ting felles: Enkelte ting må ikke under noen omstendighet avbildes.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Det som mangler er jo bare logoen til den lille mann med barten som herjet her fra 40-45,» skrev en sauebonde på Facebook en dag.

Han hadde sett melkekartongene som Tine skal selge i julen, og der har en tegning av en ulv fått plass mellom nisser og garder og snøtunge trær. «Logoen» betyr vel hakekorset, tenker jeg, den lille mannen er Adolf Hitler. Med andre ord: Tegningen er avskyelig. Forkastelig. Tegningen burde aldri vært publisert.

Det er tradisjon for slikt, selv om det er uvant i norsk landbruk.

Les også

Tine nekter å felle juleulven

Danser med sauer

Jeg har slekt på begge sider som er sauebønder. Jeg vokste opp blant sauer, om en kan si det slik, og synes normalt ikke at det er vanskelig å mobilisere sympati med bønder som mister sau til rovdyr.

Denne gangen er det annerledes. Nå klarer jeg bare ikke slutte å le. Det er en eventyrtegning på en melkekartong, og de friker fullstendig ut.

«Håper alle boikotter Tine etter dette stuntet!» skrev en bonde på Facebook. «Nå kan de sende melka til Afghanistan,» skrev en annen. Farmen-Halvor har selv hatt besøk av ulv på gården, og syntes det var skivebom av Tine å pynte melkekartongene med den. Lederen i Rovviltnemnda i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Marius Røer Andersen, flesket virkelig til og mente at melkekartongene går ut over bøndenes mentale helse.

Tine svarte så godt de kunne.

Ulven i eventyret

«TINE mener ikke å være respektløse. Den rike fortellertradisjonen om den norske fjøsnissen sier mye om melkegårdenes historie i Norge, om plikter og oppgaver, om hardt arbeid og om høytidsfester. Dette er ikke ment som noe innlegg i rovdyrdebatten. Dyrene er bare et av elementene i en større fortelling hvor den norske fjøsnissen er i sentrum», skrev Tine.

Grei forklaring det, men den så ikke ut til å hjelpe nevneverdig. Sauebøndene lente seg bare enda lenger frem over tastaturet. Når faklene og høygaflene først er ute, er det en tung jobb å snu stemningen.

No pictures, please

I 2005 publiserte Jyllandsposten en rekke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed. Norske aviser trykket faksimiler da de omtalte saken, og det hele utviklet seg til ekstremt farlig situasjon der norske medieledere mottok drapstrusler, og ambassader ble brent og demonstranter drept i Midt-Østen. Der er vi heldigvis ikke i ulvedebatten ennå. Men nå har altså islam og norsk landbruk en litt overrtaskende ting til felles:

Enkelte ting må ikke under noen omstendighet avbildes.

Les mer om

  1. Kommentar Joacim Lund
  2. Ulv
  3. Tine
  4. Joacim Lund