Kommentar

Angrende synder ellerspill for galleriet?

 • Håkon Letvik

hovedtiltalt-1bV5FpXxa6.jpg

– Jeg levde i en boble. Der var alt tillatt. Jeg er utrolig glad for at politiet stoppet meg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De tiltalte i det som er betegnet som en av de groveste overgrepssakene i Norge, skal nå forklare seg for Drammen tingrett. Den første av de tiltalte begynte sin forklaring tirsdag, og fremsto som en angrende synder. Foto: Håkon Letvik

Er den 32 år gamle mannen som tilstår overgrep mot to babyer en angrende synder? Eller er det spill for galleriet?

I seks timer i går forklarte den tidligere selgeren seg om et ustadig liv. Det var preget av hyppige partnerbytter, jobbskifter, stadige flyttinger, avhengighet av porno, et svært aktivt og utagerende sexliv – og ikke minst seksuelle fantasier med et særlig fokus på barn, også helt ned til babyalder.

– Jeg trodde ikke de fikk med seg så mye når de var så små. Men jeg har nå forstått at barn under 12 måneder får med seg mer enn jeg ante, sa 32-åringen.

Etter tre ukers varetekt endret han holdning. – Først nektet jeg. Så skjønte jeg at jeg må legge kortene på bordet, sa han.

– Snill og grei

Han betegner seg selv som snill og grei.

– Men jeg kan være manipulerende og liker å bestemme, tilføyde han. Og han ser ikke på seg selv som pedofil, fordi han har andre seksuelle preferanser enn bare barn.

– Jeg har bedt om behandling for å forandre meg, og jeg er forberedt på å ta min straff, sa han.

Mannen på tiltalebenken er det viktigste vitne mot de øvrige fire tiltalte i forhold til overgrep mot to babyer, hans egen sønn og datteren til hans tidligere venninne. Hans forklaring kan bidra til langvarige fengsels— eller forvaringsstraffer for flere. Kanskje håper han på en litt mildere straff selv.

"Tenning" på barnesex

Hans forklaring nagler to barnesexinteresserte nettkamerater til tiltalen; en av dem skal ha tilskyndet og oppfordret til det overgrep han selv gjorde overfor sin to måneder gamle sønn. "Tenning" på barnesex er et uttrykk som går igjen.

Den andre skal ha liksom-voldtatt kjæresten hans, og deretter hatt sex med kvinnen og hennes knapt tre måneder gamle datter. Alt mens 32-åringen selv filmet det som skjedde.

Ekskjæresten nekter straffskyld og mener at hun ble tvunget og presset til å delta i overgrepet.

Påtalemyndigheten tror ikke på at hun var i en tvangssituasjon. Statsadvokat Alvar Krafft Randa stilte derfor 32-åringen en rekke spørsmål om partnerbytte, sexparty, dominans, underkastelse, dyresex og ikke minst fokus på barn.

32-åringen forklarte også detaljert om sin egen rolle i forhold til misbruket av de to babyene. Det var grovt og gjorde et sterkt inntrykk på alle rettens aktører.

Spørsmålet blir nok om en straffe- og tilståelsesrabatt gjør noe til eller fra i denne saken.Flere av de tiltalte risikerer inntil 21 års fengsel eller forvaring.

Den tiltalte 32-åringen fortsetter sin forklaring onsdag. Deretter skal de øvrige tiltalte avgi sine forklaringer før vitner blir innkalt. Det skal også vises en rekke bilder og videofilmer som skal vise overgrep av små barn, også av babyene som er nevnt i tiltalen.

hakon.letvik@aftenposten.no

-Er det en angrende synder eller bare spill for galleriet, spør Håkon Letvik. Foto: Anette Karlsen

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  – De var overrasket og redde, forklarte overgrepstiltalt tobarnsfar.

 2. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 3. NORGE

  Hordalandspolitiker dømt til forvaring for overgrep mot gutter

 4. NORGE

  Ap-politiker (48) dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn - anker saken

 5. NORGE

  – Først var han snill. Så ble han skikkelig sinna, forklarte småjente om voldtektsmannen.

 6. NORGE

  Åtte år for overgrep mot 70 barn