Kommentar

Kos og nærhet med Vedum |Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
    Trine Eilertsen
    Politisk redaktør

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover kos, nærhet og ingen smertefulle omstillinger.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for den 80 år gamle damen som ikke finner frem i nettbanken. Han mener «vi» bør klare å lage noen «varme ventiler» som gjør at de gamle damene slipper å slite med alle endringene. Hvis noen lurer på hvem «vi» er, så er det staten: Fremfor å gi de rikeste skattelettelser bør vi på en eller annen måte sørge for at de gamle damene slipper å streve med nettbank.

Gehør for endringsskepsis

Eksempelet er talende for logikken i Trygve Slagsvold Vedums tale. Det er gjenkjennelig, mange kjenner noen som sliter med digitaliseringen. Mens andre mener at dette må vi bare tilpasse oss, lokker Vedum med at det ikke behøver å være slik.

Les også

Slik rappet Vedum slagordet Erna Solbergs skulle bruke valgkampen

Utviklingstrekkene som endrer samfunnet sakte, men sikkert, står i kø. Digitalisering, automatisering, sentralisering og globalisering. Ingen er uberørt, og det går ikke over. Men Senterpartiet vet råd. Vedum står der som en gjennomfolkelig motkraft, som skal sikre at så lite som mulig forandres. Det som kommer av forandring, vil skje smertefritt. Det er grunnplanken i Trygve Slagsvold Vedums folkebevegelse, som han kaller partiet som har rundt 90 prosent av velgerne mot seg. En folkebevegelse som vil vinne valg, hvis Senterpartiet får det som det vil.

Les også

Trygve Slagsvold Vedum kjemper mot sentralisering. Men hvordan gikk det med Bygde-Norge sist Sp satt i regjering?

Vinden har snudd

Vi har ikke snudd kappen etter vinden, det er vinden som har snudd, sier Vedum. Det har han langt på vei rett i. Forsøkene på å klistre Senterpartiet til Trump og de drøyeste kreftene som ledet til Brexit, underspiller hvor Senterpartiet kommer fra. Sakene er ikke nye. Programutkastet og talen til Slagsvold Vedum signaliserer først og fremst mer kjent Sp-politikk. Folk skal få bo der de vil, og tjenestene skal være like i hele landet. Vi skal produsere mat fra Kirkenes til Lindesnes. Heimevernet skal styrkes, alle kommuner har vetorett i kommunereformen, og Norge skal ikke selges. EU-ministeren skal avskaffes og byråkratene lever farligere enn de har gjort siden før Frp kom i regjering.

Når oppslutningen og medlemsmassen vokser uke for uke, betyr det at partiet treffer noen strømninger nå som ikke alltid er like sterke. Skepsisen til politireformen og kommunereformen finnes langt utenfor Senterpartiets tradisjonelle nedlagsfelt, og Vedum snakker direkte til de urolige.

Omfavner Brexit

Når Senterpartiet likevel kobles til populistene i Storbritannia og USA, kan det være fordi Vedum også denne gangen klarte å snakke om drivkreftene bak Brexit som helt uproblematiske, ja, som helt parallelle til de som sikret nei til EU i Norge i 1994. Bekymringen for at globaliseringsmotstand og automatiseringsskepsis blir rettet mot innvandrere, deles øyensynlig ikke av Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum elsker ordene «kos» og «nærhet» like sterkt som han misliker «stordriftsfordeler» og «robust». Han har hver tiende velger i ryggen for tiden, og det øker. I møte med sterke utviklingstrender, Arbeiderpartiet og strammere statsbudsjetter er det ikke gitt at løftet om smertefrie endringer er robust.

  • Podkasten Aftenpodden har med Senterpartiets Geir Pollestad denne uken, i en Sp-spesial om blant annet landsmøtet og kampen mot «elitene». Abonner her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Sentralisering
  3. Trygve Slagsvold Vedum
  4. Senterpartiet (Sp)