Er det NRKs oppgave å være hovedreklamekanal for prinsesse Märtha Louises forretning? | Ingeborg Senneset

NRK ga lanseringen av prinsesse Märtha Louises nye bok enorm oppmerksomhet i helgen. Det kom det fint lite ut av.

Det er interessant å se Engleskole-innslagene i lys av den pågående debatten om reklame som ligner på nyheter. Nyheter kan også ligne på reklame.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng slapp sin nye bok Stemmen eller støyen i forrige uke, viet NRK 15 minutter i Nitimen, et 13 minutter langt intervju på NRK.no, 10 minutter i Dagsnytt Atten, 5 minutter i Dagsrevyen fredag, og 4 minutter i Lørdagsrevyen til lanseringen.

Sjelden har ordet «egentlig» hatt så lite innhold

Legg til artikler på nettsidene, og forretningsvirksomheten fikk i løpet av to dager en times oppmerksomhet på landets sterkeste medieflater. Men det kunne like gjerne ha vært stille.

Ikke-debatt og ikke-avsløring

For å se forbi ikke-debatten i debattprogrammet Dagsnytt Atten, og gjennom fingrene på Lørdagsrevyens «avsløring» av hva som «egentlig» foregår på Engleskolen (en sirkel kvinner i en Frogner-leilighet, to ledere som tilsynelatende påkaller energien fra rommets besøkende engler med hver sin dirrende hånd. Sjelden har ordet «egentlig» hatt så lite innhold), så den mest kritiske tilnærmingen slik ut da Dagsrevyen-anker Gelius fikk duoen i stolen:

— Hvorfor tror du [Nordeng] at dere blir så misforstått?

- Det er vanskelig å forklare hva vi gjør og mener, så kanskje det må oppleves.

- Men dere kritiserer de som kritiserer dere?

- Ja, vi har skrevet noe om det møtet med pressen. Og det har vært fantastisk å få lov til å skrive denne boken. Jippi, jess, nå skal det ikke tvistes på og skrues på. Det er våre ord.

LES OGSÅ:

Les også

NRK laget åtte saker om ny prinsessebok

Kritikken blir det kritikkverdige

Forstår jeg Nordeng riktig, er innholdet i virksomheten deres ekte – den som ikke har forstått det, har bare ikke deltatt nok. Og kritikken i seg selv er fortsatt det kritikkverdige – ikke det kritikerne kritiserer.

Nyhetsankeret fortsatte:

— Hvorfor tror [prinsessen] at nordmenn har så vanskelig med å forstå dette?

- Jeg tror det er som Elisabeth sier, at det er litt vanskelig å forstå, at vi snakker om ting som mange kan fornemme, men som de ikke forstår, men det har vært en utrolig flott prosess å få lov til å skrive denne boken.

- I boken påstår dere at vi alle føler oss annerledes, at annerledes er normalen. Hva får dere til å konkludere sånn?

- Har ikke du følt deg annerledes noen gang?

- Dere påstår at alle er annerledes.

- Har du aldri følt deg annerledes noen gang?

- Jo, det kan godt være, men nå spør jeg dere.

Prinsessen ler og tar Gelius på låret

På spørsmål om virksomheten skader monarkiet, svarer prinsessen at hun er både prinsesse og spirituell, og at det må det være rom for i Norge. Gelius’ spørsmål om sak blir dermed besvart med person.

Gründerduoen mener å kunne mane engler i et tomt rom, men makter ikke å mane mening i tomme ord.Det til tross for at de nå har «en stemme».

Gründerduoen mener å kunne mane engler i et tomt rom, men makter ikke å mane mening i tomme ord

Kommentator i Bergens Tidende, Mathias Fischer, bemerket betimelig: «Hvis det var en kritisk presse som gjorde at prinsessen var taus før, er det vanskelig å forstå hvorfor hun er fremdeles er taus i møte med disse NRK-journalistene».

Uten «kritisk» står kun søkelys tilbake

Det kunne vært nyttig å se på hva som foregår på Märtha Louise og Elisabeth Nordengs skole. Og det kunne være samfunnsnyttig å vise hva «lærerne» svarte om de ble stilt spørsmål som:

Hva er nytten ved dette? Hva kan negative konsekvenser være? Hva betyr vitenskap i denne sammenhengen? Hva kan konsekvensene være av relativisering av sannhet og sport i kritikkunnfallenhet?

Dette er ikke spørsmål jeg forventer at forretningsduoen vil svare på. Men jeg ville forvente at NRK skulle spørre.

Hva kan konsekvensene være av relativisering av sannhet og sport i kritikkunnfallenhet?

For kritisk søkelys er viktig, og behovet for det kunne klart berettige en time engleskolefokus, selv med bokreklame som bivirkning. Men uten «kritisk» står kun søkelys tilbake.

Prinsessen sa i Dagsnytt Atten at «den kom ikke, denne flommen av skepsis og debatt og kritikk som jeg hadde forventet.»

Pressen kan godt ta det som en oppfordring.

Twitter: @ingeborgborg

Les også:

Lederartikkel:

Les også

Aftenposten mener: Kronprinsens sviktende rolleforståelse

Redaktør Harald Stanghelle om kronprinsparets skolevalg:

Les også

En tronarving bør gis en utdannelse som forsterker forståelsen for eget land, ikke som fjerner henne fra den

Journalist Ingeborg Senneset om Lisa Williams-samarbeidet: