Kommentar

Folkedomstolens skremmende rop | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

Foto: Stein Bjørge

Rettssystemet er for dårlig, mener folkedomstolen. Og reagerer med å svekke det enda mer.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du skal ikke surre lenge rundt på Facebook før du treffer på meldingene. De som oppgir navn og bilder knyttet til Hemsedal-saken. De tre frikjente mennene dukker opp, med navn og nummer, og navnene på lekdommerne som frikjente dem er der.

Les også

- Det er forkastelig at meddommerne henges ut

Det er lett å skjønne psykologien i det som skjer. Oppfatningen av at retten sviktet i denne saken er sterk blant mange. Dermed oppleves det som rimelig å reagere, og bidra til å gjøre det godt igjen, på egen hånd.

Kvinnen fortjener sympati

Men en ting er å vise den 21-år gamle kvinnen sympati, og støtte henne.

Jeg håper mange støtter henne, og hun er modig som står frem med sin historie. Hun eier den historien, og må få fortelle den.

Les også

Voldtektsofre møter ikke likemenn i retten | Trine Eilertsen

Noe helt annet er det når massene etablerer digitale gapestokker med formål om å gjøre jobben mange mener retten ikke gjorde. Det har skjedd med de frikjente mennene, og det er grunn til uro for hva det kan ende i.

Som kommentatorHege Ulstein skrev i Dagsavisen i helgen: For mennene kan det vise seg at det hadde vært lettere å bli dømt i saken. Da hadde de sluppet å være allment kjent på nettet som voldtektsmenn til evig tid.

Jakten på rettssikkerheten

Men ikke bare de tre mennene får merke folkets dom. Det gjør også meddommerne i saken, de tre som frikjente de tiltalte. Så, hva skjer nå?

Jo, meddommerne, som altså er helt vanlige mennesker, erfarer at det har en høy pris å gjøre denne borgerplikten. Mennesker de aldri har møtt, som aldri var i retten, ja, som kanskje ikke har lest dommen en gang, kan bokstavelig talt overfalle dem på gaten og klandre dem for en frifinnelse - eller neste gang en domfellelse - de mener var riktig.

Hva gjør det med lysten til å bidra som lekdommer? Hvor fristende er det å bidra til å sikre rettssikkerheten - for det er derfor vi har lekmannsinnslag i retten - når prisen kan bli som dette?

I verste fall blir mangfoldet blant lekfolk mindre gjennom at bare de tøffeste og mest selvsikre orker å gjøre upopulære valg. Det er ikke sikkert det gjør rettssalen til et bedre sted å være for eksempelvis voldtektsofre.

Heller rettssystem enn borgervern

Denne typen informasjon har alltid blitt delt, muntlig. Å dele digitalt blir som å stå på et fullsatt Ullevaal stadion med ropert og fortelle.

Alle som nå deler denne informasjonen på Facebook bidrar til å svekke et rettssystem de mener allerede har store svakheter, til å styrke en trend som plutselig kan få et fatalt utfall.

Ingen må tro at vi får et bedre rettssystem av å skremme lekfolk fra å bidra med sine vurderinger, eller ved å «kompensere» for utfall vi misliker gjennom å finne andre måter å dømme og straffe tiltalte på.

Rettssystemet er ikke perfekt. Vi vil få dommer innimellom som oppleves som ravende gale. Da må det gjerne demonstreres i gatene.

Vi må undersøke om det er systematikk i hvilke type saker som får slike utfall, og diskutere hva vi kan gjøre med det. Voldtektssaker er et godt sted å begynne.

Men digital jakt på enkeltpersoner er en farlig form for borgervern fordi vi lett mister kontrollen over hvor det ender.

 1. Les også

  Derfor kunne voldtektssaken i Hemsedal ende med frifinnelse

Les mer om

 1. Rettssikkerhet
 2. Rettssaker
 3. Borgervern
 4. Straffeloven

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Voldtektsofre møter ikke sine likemenn i retten

 2. NORGE

  Meddommere henges ut på Facebook etter voldtekts-frifinnelse

 3. KOMMENTAR

  Det nye emojikratiet | Knut Olav Åmås

 4. NORGE

  Reagerer på voldtektsfrifinnelse i Bergen: – Jeg skjønner ikke hva meddommerne tenker

 5. SID

  Hemsedal-saken handler om noe større og farligere enn de tre mennene | Petrine M. Iversen (20)

 6. KOMMENTAR

  Ubegripelig smålig å kutte der det gjør mest vondt for dem som sliter mest