Derfor reagerer Russland så sterkt mot Tyrkia | Helene Skjeggestad

Den russiske presidenten Vladimir Putin holdt torsdag sin årlige tale til den russiske nasjonen. Han brukte en stor del av talen til å kritisere Tyrkia.

«Tyrkia vil angre på det de har gjort». Det er beskjeden fra Vladimir Putin.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.
Den russiske presidenten Vladimir Putin holdt torsdag sin årlige tale til den russiske nasjonen. Han brukte en stor del av talen til å kritisere Tyrkia.
Et bilde av den russiske presidenten og den tyrkiske presidenten fra i sommer. Da var tonen god, men etter nedskytingen av et russisk jagerfly er tonen nå svært skarp mellom de tidligere handelspartnerne.

Den tyrkiske nedskytingen av et russisk jagerfly ved den syriske grensen har fått et dramatisk etterspill.

Konflikten ble personlig da Russland i går hevdet å ha bevis for at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og hans familie er involvert i oljehandelen med IS. Erdogan svarte at han ville gå av som president hvis det fantes et fnugg av bevis for at dette stemmer.

Vladimir Putin talet torsdag til den russiske nasjonen. Nok en gang gjentok han at Russland ikke vil glemme nedskytingen.

«Tyrkia vil angre på det de har gjort», sa den russiske presidenten, til høy applaus.

LES MER OM PRESSEKONFERANSEN:

Les også

Russland: Her er bevisene våre mot Tyrkia

Det er siste kapittel i en konflikt som startet som en ordkrig med krav om unnskyldninger og forklaringer. Så ble russiske feriereiser stanset og nå vil også Russland forby import av landbruksvarer fra Tyrkia.

Ved første øyekast er det vanskelig å gå øye på hva Russland og Tyrkia har å tjene på å fortsette konflikten. Både Vladimir Putin og Erdogan har, mildt sagt, annet å bekymre seg for. Men det finnes flere grunner til at russerne reagerer så sterkt.

1. Den faktiske hendelsen

Legg alle teorier og analyser til side, nedskytingen av et russisk jagerfly av et NATO-medlemsland, er i seg selv en dramatisk hendelse som det er helt naturlig at russiske myndigheter reagerer på. Hendelsen er da også blitt omtalt som den mest alvorlige mellom Russland og et NATO-land på et halvt århundre. En skal heller ikke bagatellisere at en russisk pilot mistet livet.

Den russiske inntreden i luftkrigen i Syria er høyt spill fra Putin, og tap av russiske liv vil kunne føre til at aksjonen mister støtte i hjemlandet. Derfor er det naturlig at russerne ønsker å fremstille det som om de ikke har gjort noe galt og at de er utsatt for et overtramp fra NATO-landet Tyrkia.

2. For å vise styrke

Tyrkia har imidlertid strukket ut en hånd mot sin tidligere gode handelspartner. De har uttalt at hvis de hadde visst at det var et russisk fly, hadde de kanskje håndtert situasjonen annerledes. Men denne hånden har Putin blankt avvist.

Sett i sammenheng med Putins utenrikspolitikk de siste årene, er det ikke uvanlig at den russiske presidenten fremstår som kompromissløs. Det å vise styrke gjennom utenrikspolitikken, som vi så i begynnelsen av Syria-konflikten i Sikkerhetsrådet og særlig i krigen i Ukraina, er en av hovedpilarene i Putins maktbase. Gjennom pragmatiske, men også til tider vågale, utenrikspolitiske beslutninger, bygger den russiske presidenten opp et bilde av Russland som en viktig spiller i verdenspolitikken.

Dette bruker han for det det er verdt på hjemmebane, og Putin er rekordpopulær i verdens største land.

Således er det sterke russiske svaret en videreføring av Putins utenrikspolitiske linje.

3. For å avlede oppmerksomheten

Nedskytingen av det russiske jagerflyet og etterspillet, har definitivt stjålet oppmerksomheten den siste uken. Det har også påvirket kampen mot IS, som både Putin og Erdogan er en del av.

LES MOSKVA-KORRESPONDENT PER ANDERS JOHANSEN OM KONSEKVENSENE:

Les også

Nå skal bomberegnet falle over IS. Likevel fikk terroristene en gavepakke.

Men den har ikke bare stjålet oppmerksomheten internasjonalt. Også innad i Russland handler det meste om Tyrkia og krigen i Syria.

Det er ikke nødvendigvis så dumt for Putin. På hjemmebane skjer det flere ting som ikke gagner den russiske presidenten.

Rammet av sanksjoner og en fallende oljepris, er den økonomiske situasjonen i landet svært alvorlig. I tillegg til denne generelle utviklingen, dukker det stadig opp saker som setter presidenten i et dårlig lys.

To eksempler fra den siste tiden: I over to uker har også lastebilsjåfører arrangert demonstrasjoner mot en ny veiskatt. Det har vært aksjoner i både St. Petersburg og Moskva, og tidligere i denne uken ankom 200 lastebiler hovedstaden. Privatbilister skal også ha deltatt i aksjonen, men dette hører man svært lite om i russisk TV.

  • LES MER OM AKSJONEN HER (på engelsk): Has Putin met his match in Russias truck drivers?
    Denne uken publiserte også den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og hans anti-korrupsjonsgruppe nye avsløringer om maktapparatet Russland. Denne gang er det Artem Tsjaika, sønn til den russiske Riksadvokaten, som får gjennomgå. Gruppen har laget en film og en rapport hvor de viser hvordan Tsjaika har bygget seg opp gjennom personlige koblinger og uoffisielle nettverk.
  • NETTSTEDET MEDUZA HAR SAMMENFATTET PROSJEKTET PÅ ENGELSK HER:Russia's mafia state
    Det er mye bedre for kretsen rundt Putin om det snakkes om landets standhaftige politikk mot Tyrkia, enn om problematiske innenrikssaker.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse: