Rødgrønne gnissninger

  • Thomas Boe Hornburg
Statsminister Jens Stoltenberg(midten), kunnskapsminister Kristin Halvorsen (t.h.) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (t.v.).

EØS-debatten minner om hva de rødgrønne irriterer seg mest over ved hverandre.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

De fleste ekteskap har sine gnissninger. Det gjelder også de politiske, også det rødgrønne fornuftsekteskapet. De siste dagenes EØS-debatt illustrerer det. Saken er egentlig en ikke-sak. Både ledelsen i SV og Sp vet svært godt at det er utenkelig å regjere med Ap uten at EØS-avtalen fredes. Likevel har ordene de rødgrønne i mellom vært hardere i denne runden av EØS-debatt enn på lenge.

Lederen i SVs ungdomsparti Andreas C. Halse gir krangelen nå en ny (og siste?) omdreining. Han mener statsminister Jens Stoltenberg har opptrådt som en «pamp» som forsøker «å tie i hjel» ærlige arbeidsfolk ved bruk av «sosialdemokratiske hersketeknikker».

Ap-irritasjon

Så sterke ord er det ikke brukt offentlig om Stoltenberg fra en av hans allierte, siden Sps Per Olaf Lundteigen i 2011 anklaget statsministeren for å være en «kald økonom» som "sprer desinformasjon" om nedleggelse av lokalsykehus.

Slikt blåser over. Men EØS-debatten minner om hva ved de rødgrønne irriterer seg mest over ved hverandre. Det blottlegger gnisningene i ekteskapet. For mange i Sp og SV illustrerer EØS-diktatet Ap-ledelsens tidvise arroganse.

Ap har i EØS-saken ikke vist respekt overfor Sp, sa leder for Senterungdommen, Sandra Borch til Klassekampen i dag. Navarsete har bitt seg i tungen og mumlet at hun misliker tonen i kritikken fra Ap-toppene Martin Kolberg og Trond Giske. Den irritasjonen over Ap-arroganse har Navarsete måttet døyve før. Og hun er ikke alene.

I både Sp og SV klages det jevnlig over «instruksene» fra Ap og SMK i viktige saker. «I SV-kretser snakkes det om "herrefolket" i Arbeiderpartiet», skriver Lilla Sølhusvik i boken om Kristin Halvorsen. EØS-saken vitner videre om at Ap-ledelsen i mange SV-ere og Sp-eres øyne mangler forståelse for den knipen de to småpartiene er i.

Refser Sp

Begge lever farlig nær sperregrensen. De trenger derfor rom til å markere seg i saker hvor de skiller seg fra Ap. Det er nettopp det Ap-ledelsen (også) i denne saken har nektet dem, på tross av at motstanden mot å bli styrt fra Brussel stikker dypere i Sp enn de fleste andre saker.

Dessuten fortviler både SV'erne og Sp'erne ofte over det de opplever som endringsvegring i Ap. Den vanligste klagen fra både SV og Sp-topper er at Ap er så komfortable med å «sitte stille i båten». "Regjeringen mangler politisk vilje", klaget tidligere Sp-leder Åslaug Haga i boka "Rødgrønn" som kom ut i fjor. Den kritikken deles av mange i SV og Sp.

Les også

EØS-motstand også i Frp

Denne ukens EØS-nederlag for Sp er nok ekstra kjipt fordi det blir nok et område hvor Ap får gjennomslag for at det er stø kurs som gjelder. Det er normalt vanskeligere å få Ap-toppene med på en offentlig rødgrønn skittentøyvask. Ikke denne gangen.Toppene har stått i kø: Statsminister Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen, parlamentarisk nestleder Martin Kolberg, næringsminister Trond Giske og flere til har stilt opp for å refse Sp for å "rokke ved den rødgrønne båten", for å låne Kolbergs ord i DN. Det sterke oppmøtet fra Ap skyldes nok mest av alt at det snart er valg, at EØS-avtalen er viktig for Norge i Ap-ledelsens øyne og at det ikke skal bæres mer ved til bålet foran LO-kongressen i mai.

Selger nære slektninger på billigsalg

Ap-ledelsen har også nederlaget i postdirektivsaken på landsmøte i 2011 friskt i minne. Men også for Ap-ledelsen kan irritasjonen skyldes mer enn LO-frykt og valgkamptaktikk. For igjen har Sp-leder Liv Signe Navarsete klart å skape debatt om en sak de rødgrønne ikke er tjent med gjennom uttalelser som spriker.

Det er ikke første gang Ap-ledelsen (og SV-ledelsen) irriterer seg over at Navarsete i deres øyne vingler og opptrer uryddig. Det er heller ikke første gang Ap-topper synes Sp setter eget parti og velgere foran hva som tjener hele Regjeringen og landet.

I hver budsjettforhandling stønner Ap-ere (og SV-ere) over at Sp opptrer som et rent "interesseparti" som selger nære slektninger på billigsalg for noen millioner ekstra til bøndene og distriktene. Noen gnissninger blir til ekteskapskriser. EØS-bråket gjør nok ikke det — selv om SU-leder Halse synes å ville det annerledes.

Det er nok mer sannsynlig at enda litt flere velgere synes regjeringsektefeller som virker så trøtte av hverandre, snart trenger noen år på egen hånd.