Kommentar

Alle må BlimE

  • Kjersti Løken Stavrum
Deltagelse i samfunnet er ikke bare innvandrernes ansvar. Vi må slutte å se på hverandre som skygger vi passerer på gaten og begynne å ta kontakt.

Vi bør bytte ut ordet integrering med kulturell deltagelse.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I LØPET AV de siste årene har NRK Super gjort en prisverdig innsats for et bedre samfunn. Fra Marienlyst er det sendt ut 400000 BlimE-bånd til norske barn. Et ufattelig høyt tall. Det er totalt 600000 barn i alderen 2 til 12 år i Norge. Med båndet har barna fått vite at de kan gjøre en forskjell. Oppskriften er enkel: Si hei til noen du vet hvem er, men som du ikke sier hei til så ofte.

Født i Norge

I 2040 vil halvparten av Oslos befolkning være innvandrere. Det høres ut som et høyt tall. En stor – og stadig større – del av disse er imidlertid barn som er født i Norge og vokst opp i Norge. Vi gjør klokt i å merke oss dette, for de hører ikke egentlig til noe annet sted enn her. Mine barn har for eksempel ikke noe forhold til Sarpsborg enda jeg er født der. De har knapt vært der.

Uegnet ord

Leder for Fremskrittspartiet i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, mener et av de største problemene er hvordan vi skal få til integreringen av de ikke-vestlige innvandrerne. Det har han rett i. Tybring-Gjedde påpeker at det må settes krav til at man tilpasser seg norske verdier som ytringsfrihet og likestilling.

Jeg er aldri blitt utsatt for krav om integrering, så jeg vet ikke hva det vil si å tilpasse seg andre verdier. Men jeg har begynt å tvile på om ordet integrering er egnet til å beskrive det vi ønsker og å motivere til det vi vil oppnå. Derimot tror jeg kulturell deltagelse er en god begynnelse.

For å styrke og ta vare på de verdiene vi holder høyt i Norge, samtidig som vi gir rom for mangfold, kommer vi et godt stykke på vei ved å forvente deltagelse i viktige deler av norsk kultur. Det er viktig at alle barn er med i barnebursdager, det er ingen grunn til at noen foreldre ikke stiller opp på dugnader i idrettsforeningen, 17.-mai er for alle, arbeidslivet også – mens 1. mai ikke er det. For å nevne noe.

Må stille kav til nordmenn også

– Endel grupper har ikke interesse av integrering, sier Tybring-Gjedde.

Mange i Norge har heller ingen interesse av å være med på å motivere til integrering. Hvilke krav kommer Tybring-Gjedde til å stille til den halvparten som nå ikke er lagt inn i SSBs innvandrergruppe? Har vi en rolle å spille til felles beste?

Som barn, så voksne

Å invitere noen med i leken, kan gjøre at andre føler seg betydningsfulle, er BlimEs oppskrift. Ja, ja, det er så ufattelig barnslig og naivt. Men hvis det virker på barn, så fungerer det kanskje litt på voksne også. Så lenge vi skal bo her sammen.

Les mer om

  1. Kultur