Kommentar

Uten doble budskap nytter det ikke

Knut Arild Hareide pådro seg ingen ribbensbrudd under sekkeløpet på KrF-landsmøtet i Stavanger.

Legg merke til Knut Arild Hareide. Han kan bli stadig viktigere i politikken fremover.

 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært noen fine vårdager for alle dyrkere av den politiske dobbeltkommunikasjonens edle kunst.

Partier kan i lengden ikke lykkes uten å stå kraftfullt opp for to eller flere gjensidig utelukkende synspunkter samtidig.

Ta Sylvi Listhaugs retur til regjering. For KrF og Venstre er det akseptabelt og fullstendig uhørt på én og samme tid.

Ta bomstasjonene. For Frp er det innlysende at de kommer til å bli stående, men samtidig skal partiet rive alle sammen med bruk av 100 milliarder oljekroner, hentet «under streken» ved et fiffig prokuratorgrep i statsfinansene.

Hareides tid er nå

Kanskje var det noen som etter de senere månedenes hendelser i Kristelig Folkeparti kom i skade for å anta at Knut Arild Hareide nå var passé.

Hareide var lederen som ikke fikk partiet med seg på et linjeskift og samarbeid med de rødgrønne. Han gikk av, til manges bedrøvelse, og lot partifellene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad ta jobben med å styre partiet inn i den firepartiregjeringen som Hareide ikke ville ha.

Men nå? Mens Bollestad og Ropstad sitter bastet og bundet i sine regjeringsposisjoner, kan libero Hareide gi uttrykk for hva han vil.

«Vi deltok begge i regjeringsforhandlingene på Granavolden. Det var et konstruktivt samarbeid, og jeg forventer et konstruktivt samarbeid videre», sa partileder Ropstad om statsråd Listhaug.

Gjesp.

«Listhaug har vært statsråd, og hun viste seg ikke den tilliten verdig. Jeg ville ikke gitt henne den tilliten på nytt», sa Hareide til NRK.

Gjett hvilket av de to utsagnene som fenget best i pressekretser. I motsetning til Ropstad var Hareide også tydelig ute og sa at partileders Siv Jensens skøyeraktige festmiddagstale om knusing av sosialister «var ødeleggende for det politiske ordskiftet».

Det er to år igjen av en stortingsperiode der Hareide har rike muligheter til å bli lest og lyttet til. Han kan snakke helt og holdent på eget initiativ, kanskje som en slags selverklært representant for det egentlige sentrum. Men han kan også bli en ypperlig utluftningsventil for Bollestad, Ropstad og de andre regjeringsdeltagerne som ikke like lett kan si hva de mener.

Raja-lekkasje fra lukket forum

Venstre har ingen frispiller av Hareides støpning, men uviljen mot Listhaug er ikke mindre der. Dagens Næringsliv fikk nyss om hva stortingsrepresentant Abid Raja skrev i en lukket facebook-gruppe:

«Synes å være ingen grenser for hva Sylvi kan si og gjøre og likevel havne i regjering! Hun har spydd ut eder og galle siste dager, og vips, så er hun statsråd igjen. Virker som Erna har ingen egen mening, og partileder Siv kan diktere hvem som skal være Frp sine statsråder», skriver han i innlegget.

Raja slettet senere teksten og avsto fra å kommentere den i pressen. Men se ikke helt bort fra at han trivdes med at meldingen lekket ut. I så fall nærmer vi oss et finstemt tilfelle av trippelkommunikasjon.

Et forsøk på definisjon

«Dobbeltkommunikasjon oppstår når din verbale og ikke-verbale kommunikasjon ikke samsvarer med hverandre», skriver ukjent fagmann i nettleksikonet Wikipedia.

«For eksempel når noen spør deg om frukten er god, og du sier ’ja’, men din ikke-verbale kommunikasjon sier noe annet. I dette eksempelet så kan man si at frukten var veldig god mens du viser et surt blikk.»

Når én person driver dobbeltkommunikasjon, har det etisk betenkelige sider. Når et parti eller annet fellesskap gjør det, er det mer i orden og særlig når hele taktikken forklares og avsløres fra en offentlig talerstol, slik Carl I. Hagen gjorde det før han fikk Frp-landsmøtet til å vedta slakting av bomstasjonene med bruk av oljepenger.

«Først må Siv anmode de tre andre regjeringspartiene om et møte, med pressen på slep, for å justere Granavolden-erklæringen. I møtet må hun foreslå at Norge bruker 100 milliarder kroner for å fjerne alle bomstasjonene. Så vil Siv komme ut etter en halv time og si «de andre sa nei». Da dobler vi oppslutningen.»

Voila! Doblingen er foreløpig ikke kommet, men valgåret er ennå ungt.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Knut Arild Hareide
 3. Abid Raja
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Olaug Bollestad
 6. Carl I. Hagen
 7. Sylvi Listhaug