Kommentar

Historier med lykkelig slutt

 • Inge D. Hanssen
  rettskommentator

Alle de overlevende fra Utøya har sin historie å fortelle. En dramatisk historie om mot, tapperhet og samhold – og litt tilfeldigheter.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag har det vært et sceneskifte her i sal 250 i Oslo tinghus. Fredag ble retten ferdig med å gjennomgå obduksjonsrapportene, noe som gjorde et sterkt inntrykk på alle som var til stede.

På dag 18 i denne rettssaken startet de overlevende sine forklaringer. 33 av dem som ble overlevde Anders Behring Breiviks kuler denne sorte julifredagen i fjor, skal fortelle sin unike historie. Det er historier vi vet kommer til å gå inn på oss, men de har allikevel en lykkelig utgang: Alle sammen lever.

INGE D. HANSSEN Signe Dons

Tre jenter og to gutter forklarte seg i dag. Felles for dem alle er at da skuddene begynte å falle på Utøya, trodde de det var noe helt annet. Kinaputter, fyrverkeri, eller noe småungene på øya drev med.

Truffet av skudd

Ingen trodde at en politisk ungdomsleir i fredfylte Norge kunne bli massakrert av en mann iført politiuniform og utstyrt med pistol og rifle. En mann som skjøt for å drepe.

Det gikk snart opp for ungdommene at dette var blodig alvor.

Silje Kristianne Uteng, 21 år, fra Gibostad ble truffet av et skudd i armen da hun løp bort fra attentatmannen. Sammen med flere andre endte hun ute i den iskalde Tyrifjorden. Hun følte seg i bra form; sa til de andre at de bare måtte si i fra dersom de trengte hjelp.

På land står bøddelen. Han skyter mot ungdommene i sjøen. Han skyter mot folk på øya. Silje er i ferd med å gi opp og forbereder seg på å drukne. Hun vil heller det enn å komme i klørne på gjerningsmannen. Så kommer noen med båten «Reiulf». Hun er reddet.

Smurte seg inn med jord

Lars Grønnestad, 20 år, student i Trondheim. – Stopp. Det er politiet, roper Behring Breivik. Lars og flere andre løper bort. Han får et skudd i ryggen. Etter noen meter kollapser han, men greier å gjemme seg i skogen, under noen greiner. Han smurte seg inn med jord i ansiktet for å skjule seg. Har store problemer med å puste.

Her ligger han alene. Han hører gjerningsmannens herjinger på avstand. Etter det som fortoner seg som en evighet, kommer to ekte politifolk. Du har punktert en lunge, sa de til ham – og satte inn et dren. Det hjalp godt. Deretter tok de ham med seg til Rocketeltet, hvor 16 år gamle Janne Hovland ble bedt om å passe på ham.

— En fantastisk jente, sier Lars.

Frida Holm Skoglund, 20 år, fra Stokke i Vestfold. Hun ble truffet i høyre lår, heldigvis ikke alvorlig. Ikke alle var så heldig. Frida så selv hvordan Behring Breivik skjøt og drepte på kort hold.

En time i vannet

Frida endte i Tyrifjorden. I mer enn en time holdt hun ut i det iskalde vannet. Kjempet mot sterk strøm. Fikk astmaanfall og gikk under flere ganger. Panikken er der. Så kom noen i en liten jolle og dro henne opp i båten.

I dag har hun skyldfølelse. Hun var delegasjonsleder. – Vi mistet tre av våre yngste, sier hun.

Marius Hoft, 18 år, fra Hamar. Ble ikke truffet av Behring Breiviks skyts. Sammen med sin beste kamerat, Andreas Dalby Grønnesby, flyktet han rundt på øya. Hoppet over lik etter lik. Siste utvei ble den svært bratte skråningen ned mot fjorden fra Kjærlighetsstien.

De klatrer nedover. Forsiktig. Så mister Andreas taket og lander på bakken i vannkanten. Marius skjønner at han har mistet bestevennen sin. Selv står han på en liten fjellhylle, han får så vidt plass til føttene – og gråter. Han tenker på familien sin.

Over ham dukker Anders Behring Breivik opp. Han skyter mot ungdommene i vannet og i skrenten. Han oppdager ikke gutten på fjellhyllen.

Kulehull i støvelen

Ane Kollen Evenmo, 17 år fra Bardu. Hun var på leirplassen da skytingen startet. Fikk beskjed om å løpe. Hun løp. Merket at hun ble truffet av noe i leggen. Kikket på støvelen. Trodde bare det var gjørme. Men så oppdaget hun kulehullet.

Sammen med flere andre legger hun på svøm. Forstår at det ikke går i det kalde vannet, og svømmer tilbake til øya. Sammen med en kamerat klarer hun å komme seg til bryggen mens de hører Behring Breivik herje andre steder på øya. De kommer seg om bord i ”Reiulf”. Som ved et under kommer de seg unna kuleregnet fra den falske politimannen.

Fem historier. Fem ulike historier. Fem dramatiske historier.

I all dramatikken vi opplever fra vitneboksen, kommer endelig en forløsende replikk som gjør at vi for en gangs skyld kan trekke på smilebåndet. Om det er noe Frida Holm Skoglund vil si til gjerningsmannen?

— At vi vant, og at han tapte. Og at norsk ungdom kan svømme!

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 2. KOMMENTAR

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 3. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 4. NORGE

  De dramatiske timene

 5. NORGE

  Norge kan bli dømt for brudd på Breiviks rettigheter

 6. NORGE

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel