Kommentar

Republikanerne kræsjer både med og uten Trump | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Virvelvinden Donald Trump ergrer også sine partifeller, men han er blitt et problem som nesten ikke kan løses.

Det republikanske partiet har ingen realistisk vei ut av uføret.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Dette kommer til å ende i tårer uansett», skrev den konservative kommentatoren Jonah Goldberg nylig. «Kom over det og velg en side», la han til.

Goldberg siktet naturligvis til eiendomsmagnaten og villmannen Donald Trump, et stadig mer dystert mareritt for de mer ansvarlige kreftene i Det republikanske partiet i USA.

Trump leder klart i kampen om den republikanske nominasjonen. Han kan vinne et rent flertall av delegatene, eller komme så nær at det vil være åpenbart urimelig eller håpløst for landsmøtet å prøve å nekte ham seieren.

Da vil mange i partiet føle seg tvunget til å drive valgkamp for en mann de ikke kan fordra, mens andre vil gli inn i passivitet.

I dette ganske realistiske scenariet vil trøbbelet altså bare fortsette etter landsmøtet i juli.

Hverken Hillary Clinton eller Bernie Sanders er gangbare nødløsninger for amerikanske konservative, men for noen få vil de – tross alt – fremstå som mindre ille enn deres egen Donald Trump.

Alternativet Cruz

Blant de alternative scenariene er det minst usannsynlige at Trump beholder ledelsen, men likevel mangler en del på flertall. Da står landsmøtet i Cleveland, Ohio, i praksis fritt til å utpeke en annen.

Vel er republikanerne splittet, men de må alle kunne innse at partiet nå har et alvorlig identitetsproblem

Siden senator Ted Cruz trolig forblir den klare nummer to i feltet, vil det være naturlig å samle seg om ham. Men for det første er også sterkt konservative og religiøse Cruz mislikt av partiets moderate krefter, og for det andre har Trump mer enn antydet at han vil stille som uavhengig kandidat i presidentvalget dersom han «frastjeles» nominasjonen slik.

Usannsynlige redninger

Kun to lite sannsynlige utfall kan tenkes å skape en mer normal situasjon på republikansk side: Det ene realiseres hvis Cruz vinner flere delegater enn Trump. Han kan så vidt klare det dersom han gjør det meget skarpt i de gjenstående statene og samtidig greier å manøvrere tredjemann i feltet, guvernør John Kasich, ut over sidelinjen.

Les også

Obama gjør byks i popularitet

Cruz leder for eksempel på de fleste meningsmålingene foran primærvalget i Wisconsin i morgen, tirsdag. En seier der vil styrke texanerens sjanser, og i alle fall gjøre det vanskeligere for Trump å sikre rent flertall.

De moderate ser åpenbart på Cruz som et mindre onde enn Trump. Han er på innsiden av partiet, i motsetning til Trump som er et enmannsshow på utsiden. Et slikt resonnement må ligge bak at en moderat som tidligere guvernør Jeb Bush nylig ga Cruz sin støtte.

Tredje kandidat

Det andre av de lite sannsynlige scenariene inntreffer dersom landsmøtet etter et hardt oppgjør enes om en helt annen, en kompromisskandidat, uten at Trump og/eller Cruz går til full krig etterpå. Denne varianten kan trolig kun bli en realitet dersom Cruz har flere delegater enn Trump, men altså uten flertall. Da er det mulig å tenke seg at Trump ikke går solo inn i presidentvalget.

At republikanerne må bruke energi på gruble seg gjennom slike scenarier og regnestykker, samtidig som splittelsen dem imellom blir stadig mer av en avgrunn, tjener naturligvis demokratene. Riktignok er også konkurrentpartiet inne i en uavklart nominasjonsprosess, men dysten mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders er ren kos i sammenligning.

Les også

Slik skal Hillary vinne på hjemmebane i New York

Det finnes ingen vei ut av det for republikanerne, i hvert fall ikke før landsmøtet. De av dem jeg har kontakt med, er stadig nedgravd i resonnementer som starter med «hvis».

Stemme uten støtte

En av dem, en aktivist og blogger, har kommet til at vedkommende vil stemme på Donald Trump, men ikke gi ham noen verbal støtte i valgkampen. Hvis Trump blir nominert, altså.

En annen, medlem av republikanernes landsstyre RNC, vil heller ikke ha Trump, men mener at «uansett er han mye bedre enn Hillary». Dessuten vil Trump opptre moderat og ansvarlig som president, mener vedkommende, det blir altså ikke så fælt som mange tror.

Les også

Aftenposten mener: Republikansk seier kan gi en farligere verden

En tredje av mine kontakter – redaktør Jay Nordlinger i National Review, som lar seg sitere – tror splittelsen kan bli så sterk at de mer moderate kan finne på å stille med en «uavhengig» republikansk kandidat som et tredje alternativ. I så fall får vi altså en situasjon der outsideren Trump erobrer Det republikanske partiet, mens noen av insiderne sørger for at det splittes, i alle fall midlertidig.

Kaos blir det nesten uansett. Et kraftig indre oppgjør i partiet kommer også uansett. Og vel er republikanerne splittet, men de må alle kunne innse at partiet nå har et alvorlig identitetsproblem. Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Les også

 1. Det må bli slutt med aksepten for parallellsamfunn

 2. Ingen kan ignorere realpolitiske hensyn

 3. President Trump blir neppe en fare for verden

 4. Valgkampen har vært rar, og rarere kan den bli

 5. Vesten er på vikende front

Følg Rossavik på Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Kultur