Kommentar

Notert: Du kan ingenting!

Vår kollektive og individuelle selvtillit er fullstendig ute av kontroll. Det er på tide å gjeninnføre janteloven.

Janteloven ble først født i Aksel Sandemoses bok «En flyktning krysser sine spor» fra 1933. Nå er det på tide å implementere loven i den virkelig verden. Aage Storløkken/ SCANPIX

 • Jonas Brenna
  Produsent / innkjøpssjef video
 • «Notert» er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister

Dine egne evner og kunnskap er begrenset. Jo før du innser det, desto bedre er det for deg selv og verden rundt deg.

Nedsablingen av Aksel Sandemoses viden kjente jantelov har pågått i årtier. Men fra å ha vært et berettiget slag for de små og undertrykte kom plutselig angrepene på janteloven som forsvar mot enhver form for konstruktiv kritikk.

Artister som fikk albumene sine slaktet, politikere som ble sagt imot, og selvsagt all verdens bloggere i møte med motstand av noe slag. De var alle ofre for janteloven og dens forkjempere som forsøkte å holde dem nede.

Artist Tone Damli gikk med stort hell til angrep på janteloven i 2012. Hennes musikkvideo «Look Back» hadde fått kritikk for å spille unødvendig mye på sex, og artisten svarte følgende: – Når blei jantelov, sarkasme og selvhøytidelighet det samme som feminisme, liksom? Youtube / Alex Herron

Vaksineskeptikere og tonedøv norsk ungdom

Og angrepene på janteloven har fortsatt å komme med stor gjennomslagskraft. De er effektive antikritikk-våpen, og kan nøytralisere selv den mest kunnskapsrike og velmenende kritiker.

Men fra å være et våpen forbeholdt «eliten» er det nå blitt allemannseie. Mannen i gata angriper også janteloven når han utsettes for kritikk, eller enda verre, når han tar sin favorittkjendis i forsvar. Kommentarfeltene flommer over av: «Stå på! Drit i janteloven! Du burde kunne gjøre hva du vil uten at noen dømmer deg!». Virkelig?

Les også

Ane Dahl Torp: «Janteloven er truet. Vi trenger litt mer jantelov»

Vi googler symptomer og diagnostiserer oss selv med kreft. I lukkede Facebook-grupper deler vi ut psykiske lidelser til mennesker vi aldri har møtt. Vi står stolte frem som vaksineskeptikere. På TV danser kjendiser uten rytme, og tonedøve norske ungdommer vil bli popstjerner. Bokhandlene fylles av selvbiografier fra bloggere uten videregående utdanning, og ukvalifiserte konspirasjonsteoretikere styrer landet. Jante, jante, jante.

Make janteloven great again!

Takket være den årelange kampen mot janteloven, og fremveksten av sosiale medier, har det nå endelig glidd helt ut. Fra å være et folk som ikke trodde vi kunne eller dugde til noe, er vi blitt et folkeferd fullstendig uten sperrer eller begrensninger, med en urokkelig tro på at vi både kan og vet alt. Det er dømt til å ende skikkelig stygt.

Når eldgamle politikere uten et snev av faktisk kunnskap f.eks. hevder de forstår klimaendringene bedre enn all verdens klimaforskere? Ja, da burde flyalarmen gå for alvor.

Frp-veteranen Carl I. Hagen har googlet klimaendringer og mener han forstår global oppvarming bedre enn FNs klimapanel (som langt over 90 prosent av verdens samlede forskningsmijøer stiller seg bak). Olav Olsen

Kampen mot janteloven har absolutt hatt noe for seg, men det er lenge siden. Nå må den utskjelte janteloven nesten kunne sies å være en garantist for reell kunnskap, fornuft og refleksjon. Og hvis 2018 har lært oss noe, må det være at disse er under press, fra alle kanter. Da har janteloven helt rett, da kan vi ikke gå rundt og TRO at vi vet eller kan ting, da har vi vær så god å vite.

Make janteloven great again!

Finansminister Siv Jensen er i liket med sin forgjenger usikker på hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke:

Les mer om

 1. Notert
 2. Sosiale medier
 3. Konspirasjonsteorier
 4. Klimaendringer
 5. Falske nyheter
 6. Carl I. Hagen

Notert

 1. A-MAGASINET

  Kollagenpulver virker ikke mot aldring. Og blokkering fjerner ikke verden.

 2. A-MAGASINET

  Sommerkroppen 2020, en indre dialog

 3. A-MAGASINET

  Jeg tilhører siste generasjonen med papir

 4. A-MAGASINET

  Gjøken har ikke rede på noe som helst

 5. A-MAGASINET

  Barna fikk kroner på døren. Men barnehagens viktigste jobb er det få som ser.

 6. A-MAGASINET

  Hvis en influenser er produktet, blir da barnet tilbehøret?