Kommentar

To grunner til å ta Trump på alvor

Donald Trump er en klovn. Likevel lytter vi når han skriker fra podiet. Hvorfor?

Donald Trump var som vanlig full av selvtillit da han ankom Trump Tower i New York tirsdag for å kunngjøre at han stiller som presidentkandidat i 2016. Det er første gang han faktisk stiller som kandidat. REUTERS/Brendan McDermid

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Har du penger, har du makt. Det er Donald Trump et veldig godt eksempel på. Det er nemlig liten grunn til å ta innholdet i gårsdagens tale, der milliardæren kunngjorde at han stiller som presidentkandidat, seriøst.

Ikke nok med at han entret scenen til tonene av canadiske Neil Youngs "Keep on rockin´ in the free world", en sang som latterliggjør amerikansk eksepsjonalisme. Han sa også ting som dette:

— Jeg er veldig rik. Og det sier jeg ikke for å skryte.

— Når slo vi sist Kina i en handelsavtale? De dreper oss. Jeg slår Kina hele tiden. Hele tiden.

— IS er blitt rike. Jeg konkurrerer med dem. De har nettopp bygget et hotell i Syria.

— Ingen er bedre til å bygge murer enn meg.

Amerikanske valgkamper er i stor grad blitt et sirkus, der politiske argumenter og saklige diskusjoner som regel må vike for billige angrep og diskusjoner om mer eller mindre treffsikre meningsmålinger. Og i dette sirkuset er Donald Trump en hovedattraksjon, en klovn som bidrar med putepinlig underholdning som man rett og slett ikke klarer å ta øynene vekk fra.

Vil skvise ut seriøs kandidat fra TV-debatten

Trump kommer ikke til å vinne nominasjonen. I mars sa 74 prosent av republikanske velgere i en undersøkelse at de aldri kunne stemme på ham. Og skulle han klare å bli nominert, vil han aldri klare å overbevise et flertall av USAs befolkning til å stemme på ham.

Kommentaren fortsetter under videoen

Likevel er det to grunner til å ta ham seriøst: For det første fordi de første TV-sendte debattene i august kun vil inkludere de ti republikanske kandidatene som ligger øverst på meningsmålingene. Og Trump har nok penger til å beholde plassen på den listen. Dermed vil han skvise ut seriøse kandidater, for eksempel Ohio-guvernør John Kasich eller Carly Fiorina, den eneste kvinnen som stiller til valg for republikanerne.

For det andre: Trump kommer til å påvirke de andre kandidatenes budskap. Fordi han har nærmest ubegrenset med penger vil han kunne kjøpe reklametid på TV og dermed tvinge deler av den politiske diskusjonen i den retningen han måtte ønske -— en retning som trolig innebærer en mer haukete utenrikspolitikk og en mer isolasjonistisk handelspolitikk.

Men han kommer trolig ikke til å påvirke USAs politiske kurs, uansett hva han måtte utbasunere av ville løfter og selvskryt i valgkampen. Så: Hvorfor stiller han?

Det kan være så enkelt som at det styrker egoet hans. Eller kanskje han ser på det som god reklame for hotellene og casinoene sine. Eller kanskje han rett og slett håper å vinne tilbake alle seerne som har forsvunnet fra TV-programmet "Celebrity Apprentice", der han er programleder.

Det eneste som er sikkert, er at USAs satirikere og politiske humorister i dag takket for gaven som gir, gir og gir.

 1. Les også

  Jeb Bush kunngjorde sitt presidentkandidatur

 2. Les også

  Den hvite mann taper i USA

 3. Les også

  16 republikanere vil ha verdens viktigste jobb

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene kan glede seg til november. Rekordmange republikanere flykter fra Kongressen før årets mellomvalg.

 2. KOMMENTAR

  Trump gjør mye vondt i det skjulte

 3. VERDEN

  Målinger foran senatsvalget får demokratene til å smile. Håper å gjenvinne makten i Washington.

 4. VERDEN

  Syv ting du trenger å vite om nattens presidentduell

 5. KOMMENTAR

  Trump ute i farlig farvann | Frank Rossavik

 6. VERDEN

  Gary Johnson er mannen som kan gjøre presidentvalget i USA enda mer uforutsigbart