Kommentar

Hvorfor skal vi bry oss om USA-valget?

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Donald Trump har ledet meningsmålingene på republikansk side de siste månedene. Utenrikspolitikken omfatter blant annet å bygge en mur langs grensen til Mexico og så tvinge mexicanerne til å betale for den. AP Photo/Rich Schultz

Søndag er det ett år igjen til amerikanerne velger sin neste president. Hvem som ender opp i Det hvite hus, har enorm betydning, også for oss nordmenn.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA.

- Vi skal skape fred gjennom styrke!Ordene gjallet gjennom fabrikklokalene til en amerikansk forsvarsprodusent i Jacksonville, Florida da presidentkandidat Jeb Bush var på besøk tidligere denne uken. Jeg sto bakerst i lokalet og forsøkte å forstå hva han mente.

Ideen til Bush, som jo er både sønn og bror av en tidligere president, er at USA må ruste opp militæret og gjøre det klinkende klart overfor resten av verden at ingen skal yppe med amerikanerne uten at det får alvorlige konsekvenser.

Noe av problemet, som broren hans kan bekrefte, er at de alvorlige konsekvensene ofte er vanskelige å forutse, og at de kan slå tilbake på en selv.

Jeb Bush har en haukete utenrikspolitikk. Det er han ikke alene om. Kun republikaneren Rand Paul og demokraten Bernie Sanders tar til orde for at USA bør roe ned den militære aktiviteten i utlandet.

Aftenposten Verdens podkast drøfter hvor presidentkampen står nå, ett år før valget. Hør den direkte i avspilleren under eller ved å finne _«AftenpostenVerden»**SoundCloud eller i Itunes. Der kan du også abonnere på podkasten, og få neste sending levert rett i mobilen. Du kan også følge podkasten i vår RSS-strøm.**_

Nye stormakter viser muskler

Utenrikspolitikk har fått en større rolle i denne valgkampen enn hva som er vanlig. Det er et godt tegn — USA står ved et klart og tydelig veiskille når det gjelder hvilken rolle landet skal ha i verden. Etter 25 år som verdens eneste supermakt, viser både Russlands inntog i Syria og Kinas aggressive handlinger i Sør-Kinahavet at amerikanerne ikke lenger er alene om å ønske å vise sine geopolitiske muskler.

USAs neste president vil stå overfor helt andre utfordringer enn dem Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton har måttet håndtere. Måten disse utfordringene løses på, kan i verste fall bety forskjellen på krig og fred.

Derfor er dette valget så viktig.

Både for amerikanerne og for oss i Norge, som jo har en utenrikspolitikk som ligger svært tett opptil den amerikanske.

Klarer Bush å revitalisere kampanjen sin? Aftenpostens USA-korrespondent ble med på valgkampmøte i Florida denne uken

Les også

og fikk en svært kort prat med kandidaten.

Den anerkjente geopolitikkeksperten Ian Bremmer argumenterer i boken Superpower for at USA bør trekke seg tilbake og la verden seile sin egen sjø.

- I stedet for å kaste penger etter andre folks problemer, bør vi investere mer penger på en smartere måte i amerikansk utdanning, gjenoppbygge infrastrukturen vår, ta vare på veteranene våre og alle andre som trenger hjelp her hjemme. La vår styrke, optimisme, dynamikk, åpenhet, inkluderingsvilje og innovative kraft fungere som vårt budskap til verden, skriver han.

Den utenrikspolitiske analytikeren Ian Bremmer argumenterer i sin siste bok for at USA bør engasjere seg mindre i andre lands problemer. KRISTOFFER RØNNEBERG

USAs neste president kommer trolig ikke til å lytte til ham. Se på Hillary Clinton, som etter alle solemerker blir demokratenes presidentkandidat.I en tale ved Brookings-instituttet i høst fastslo Clinton, som stemte for Irak-invasjonen i 2002, at hun synes at USA skulle ha engasjert seg på studentenes side under opptøyene i Iran i 2009. Hun var en sterk pådriver for angrepene mot Libya i 2011 og ønsket tidlig å gi militær støtte til opprørerne i Syria.

Clinton har enormt med kunnskap og erfaring etter sine mange år i mektige stillinger i Washington, DC. Hun kjenner diplomater og statsledere fra hele verden. Det er ingen tvil om at hun vil føre en utenrikspolitikk basert på en helhetsforståelse av hvordan verden henger sammen. Det er heller ingen tvil om at hun ønsker en mer aggressiv utenrikspolitikk enn den president Obama fører.

Denne aggresjonen ser vi også hos motstanderne, dog ikke alltid kombinert med den nødvendige klokskapen som trengs i en velformulert utenrikspolitikk. Jeb Bush er nevnt. Donald Trump ønsker å bygge en mur på grensen til Mexico og å få mexicanerne til å betale for den. Carly Fiorina og flere andre kandidater trekker frem Kina som amerikanernes nye hovedmotstander i verdenspolitikken.

Men de færreste, med et mulig unntak av den kunnskapsrike senatoren Marco Rubio, kan tilby noe annet enn billig retorikk for å blidgjøre det flertallet — 53 prosent, ved forrige måling - av amerikanere som mener at Obama har vært «for svak» i utenrikspolitikken.

Demokratiske krefter under press

En forbløffet verden har de siste månedene betraktet hvordan uerfarne, ofte kunnskapsløse og i flere tilfeller taktløse politikere dominerer den republikanske valgkampen. Som Gary Hart, en tidligere presidentkandidat for demokratene, skrev det i magasinet Time:

- Dette forvirrer utenlandske observatører som lengter etter modenhet, selvsikkerhet, klokskap og ledelse fra vår nasjon, men som oppdager at disse kvalitetene enten er redusert eller mangler.

Demokratiske krefter og respekt for menneskerettighetene er under kraftig press flere steder i verden. Den arabiske våren er erstattet av kaos, krig og masseflukt. Nære USA-allierte, som Norge, trenger en ledestjerne som kan stå imot presset fra autoritære regimer som ønsker en større rolle på verdensarenaen.

Det blir en vanskelig balansegang for USAs neste president. For oss nordmenn er det essensielt at den neste presidenten finner den riktige veien i et endret landskap.

 • Hvorfor var fire presidentkandidater nettopp på samme fasanjakt i Iowa? Utenriksjournalist Kjetil Hanssen speider inn i maisåkeren etter svar.
 • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  - Nato er i spill om Trump blir president

 2. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 3. VERDEN

  Trump beskylder Obama og Clinton for å ha «grunnlagt» IS

 4. KOMMENTAR

  Kan Donald Trump bli USAs neste president? Yes He Can

 5. VERDEN

  Clinton: - Ikke utenkelig at Trump starter en krig bare fordi noen gikk på hans veldig følsomme nerver

 6. KOMMENTAR

  «Hillary Clinton skjønner det ikke»