Kommentar

Dyp sorg - intenst raseri

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

Drapene på de tre israelske ungdommene skal nå hevnes. Målet er å ødelegge Hamas, skriver Harald Stanghelle.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hele Israel har fulgt den intense letingen etter de to kidnappede 16-åringene Gilead Shaer og Naftali Frenkel og den tre år eldre Eyal Yifranch. Et helt folk har identifisert seg med deres familiers skjebne. Og en samlet nasjon mottok budskapet om at de tre er drept, med dyp sorg.

Aftenposten følger utviklingen:

Les også

- Nå smeller det skikkelig her

Israelerne vet noe om tap. De vet også mer enn de fleste om den usikkerhet kidnappingsterror skaper. Knapt noe annet demokratisk land kjenner bedre følgene av terrorrens makabre logikk bedre.

Det er da også noe usigelig feigt over drap på forsvarsløse sivile, uansett hvor bitter konflikten mellom israelere og palestinerne kan være. Derfor er raseriet så stort og kravet om straff så unisont.

Blodige dager

Drapene på de tre tenåringene vil utløse blodige dager, kanskje uker. Israel vil ha hevn og landet vil med alle midler markere at slike ugjerninger straffer seg. Det innebærer tiltak som også vil bære preg av kollektiv avstraffelse av palestinerne, slik vi har sett gjennom de mange arrestasjonene etter kidnappingene av de tre den 12. juni.

Drapene på de tre tenåringene vil utløse blodige dager, kanskje uker

Men Netanyahu-regjeringen har et videre siktemål med de militæraksjonene vi nå vil få se. Enigheten mellom PLO og Hamas om en felles teknokratregjering har skapt politisk raseri hos de israelske regjeringspolitikerne. Landet motsetter seg enhver kontakt med Hamas, og har ikke til hensikt å tolerere at de to palestinske hovedgruppene finner sammen.

Bakgrunn:

Les også

«Hamas-medlemskap skal bli en engangsbillett til helvete»

Nå er tiden kommet for et militært oppgjør som Netanyahu-regjeringen ikke har hatt politisk ryggdekning for tidligere. Knapt noen i Israel vil advare mot en slik utvikling. Obama-administrasjonen vil måtte se gjennom fingrene med det. Og protestene fra EU-kretser og andre vil bli møtt med kald avvisning — og henvisning til de brutale drapene på uskyldige tenåringer.

Det har lenge vært spekulert i om en ny intifada er i ferd med å bryte ut. Det kan bli resultatet

«Vi ønsker å gjøre Hamas-medlemskap til en inngangsbillett til helvete,» utbrøt økonomiminister Naftali Bennett etter kidnappingene. Andre snakker om å utrydde Hamas, mens statsminister Benjamin Netanyahu i går kveld forsikret om at «Hamas skal betale dyrt for dette».

Fra ord til handling

Nå skal disse ordene veksles inn i handling. Det kan føre til at palestinernes selvstyrepresident, Mahmoud Abbas, får rett i sin dystre analyse om at «kidnapperne ønsker å ødelegge for palestinernes selvstyremyndighet». For helt sikkert at er det at de moderate palestinerne vil være på tapernes side.

Helt sikkert at er det at de moderate palestinerne vil være på tapernes side Det har lenge vært spekulert i om en ny intifada er i ferd med å bryte ut. Det kan bli resultatet - også fordi John Kerrys like hederlige som hjelpeløse forsøk på å få i gang en seriøs fredsprosess har vist seg fullstendig fåfengte.

Ingen kan kritisere Israel for at gårsdagens drap utløser raseri. Men ingen kan heller lukke øynene for at det nå står om noe mer enn å få utløp for dette raseriet.

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Israels statsminister ser en historisk mulighet til å stjele mer palestinsk land. Han har rett. Det er nå det gjelder.

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Kommentar: Ideen om en palestinsk stat drepes, mens Trump hedres med egen togstasjon ved Klagemuren

 3. VERDEN
  Publisert:

  Israel må tåle full retrett fra Tempelhøyden – likevel må de forberede seg på mer bråk

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Netanyahu og Trump er i ferd med å skape en palestinsk tragedie

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Fredsplanene for Midtøsten: Store ord – mange utsettelser

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Stakkars Israel!