Nå starter det moralske oppgjøret på Island | Helene Skjeggestad

OPT_AD2Q9166_doc6p5tv80ox78hfdf0118_doc6p5tw1e5cl0foxlr117-sKKadl4h52.jpg

Panama Papers har felt sin første minister. Islands oppgjør etter finanskrisen har fått et nytt kapittel.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.
OPT_AD2Q9186_doc6p5u1evr6r91d2buh117-e6OwOTvsPi.jpg

Det er ikke tilfeldig at det nettopp er på Island verdens største lekkasje feller sin første leder. For knapt noen andre steder har dobbeltmoralen vist seg så tydelig som på sagaøya.

NYHETSSAK:

Les også

Islands statsminister går av

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gikk til valg på å ta knekken på «gribbene», de utenlandske investorene, etter at finanskrisen fikk Island i knestående.

Så viser det seg at hans egen familie var blant kreditorene i de fallerte bankene.

Wintris is coming

Lekkasjer fra advokatfirmaet Mossack Fanseca, som Aftenposten har fått tilgang til gjennom stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), viste hvordan Gunnlaugsson i 2007 kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Wintris var registrert i De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner.

I 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar.Av og til overgår virkeligheten fantasien. Han som skulle knekke gribbene, fremstår selv som gribb.

Kunne vært unngått

Det betyr ikke at det han gjorde var ulovlig. Det som har satt Island i brann, er dobbeltmoralen og hemmelighetskremmeriet.

For hadde Gunnlaugsson behandlet saken på en annen måte, er det ikke sikkert at han måtte trekke seg.

Men de siste dagene har det meste gått galt for den nå tidligere statsministeren.

En ting er at Island gjennom lekkasjen blir omtalt i samme setning som Russland, Syria og Kina. Det er ikke populært for et land som tross alt er et velfungerende demokrati.

Det virkelig ille var likevel det nå famøse TV-intervjuet med statsministeren. Gunnlaugsson avbryter intervjuet og makter ikke å svare på spørsmålene.

Det var ikke bare pinlig. Det var også særdeles lite tillitvekkende.

Moralsk oppgjør

Og det meste i denne saken handler nettopp om nettopp dét: Tillit.

Tilliten det islandske folk hadde til at de nå hadde fått på plass en ansvarlig leder.

Tillit til at oppgjøret etter finanskrisen ble gjennomført på en ordentlig måte.

Så viser det seg at det lille landet kun fikk et juridisk oppgjør etter finanskrisen. Det moralske begynte med Gunnlaugssons avgang.

Det kapittelet er neppe ferdigskrevet.

Twitter: Heleneskjegg

Snapchat: Skjeggesnap