Kommentar

Folkefesten som gikk galt | Sara Sørheim

 • Sarah Sørheim
  Kulturredaktør

Det ble trengsel og altfor mange som ville inn i afterski-teltet, til høyre i bildet. Morten Uglum

Vi har ikke råd til å ødelegge skifesten i Holmenkollen. Det er folkefester som dette som holder liv i idretten mange av oss elsker. Det har tydeligvis ikke arrangørene forstått.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg glemmer aldri skituren jeg tok opp fra Sognsvann retning Frognerseteren lørdag 5. mars i 2011. Noen timer tidligere hadde Therese Johaug gått inn til sin helt suverene seier på tremila i VM i Holmenkollen, kastet seg rundt Kong Haralds hals og generelt satt sitt merke i den norske folkesjelen for alltid.

For meg er det et av de mest rørende idrettsøyeblikkene noensinne. Men enda høyere holder jeg faktisk synet som møtte meg i de bratte bakkene opp på vestsiden av Sognsvann noen timer senere.

Kollen på sitt beste

Nedover lia kom en vanvittig strøm av folk, med den ene oppakningen sykere enn den andre. Det var karer med store TV-skjermer festet på ryggen, en med noe som så ut som en hybelkomfyr, unger med norske flagg i fjeset og Kvikklunsj-rester rundt munnen, mødre med tunge sekker fulle av pølser og kakao (antar jeg), gamle damer og eldgamle menn som rei på stavene.

Alle sammen i tilsynelatende strålende humør, og i vill fart nedover, på vei tilbake til byen etter å ha tilbrakt dagen langs løypa inne i skauen. Det jeg møtte var selve Folkefesten på vei hjem. Og jeg tenkte: dette er noe av det fineste vi har i dette landet. Det er kanskje en klisjé, men det er én vi kan være stolte av. Ingen gjør akkurat dette bedre enn oss.

Festen som gikk galt

Kontrasten er stor til helgens rapporter om kaoset i Kollen. En ting er at den sedvanlige tåken la sin demper på stemningen i år. Men langt verre er det at arrangørene inviterte til en afterski som for mange av deltagerne fortonet seg mer som et mareritt.

På arrangementets Facebook-side kan vi lese om fortvilte og forbannede festdeltagere, noen av dem med direkte skremmende opplevelser å fortelle om.

Les mer om kritikken mot arrangementet:

Les også

Arrangør-slakt etter afterski-fest i Holmenkollen

Kunne gått fryktelig galt

Alle som har befunnet seg på første rad på en stor konsert vet hvor grusomt det kan være når presset fra folkemengden blir for stort. Dessverre vet vi også at sånne situasjoner kan få fatale følger. Slik gikk det heldigvis ikke i Kollen. Men arrangørene må nå foreta en grundig evaluering av sikkerheten.

Slik så det ut i trengselen på lørdagens afterski i Holmenkollen.

Hvis rapportene om fortvilte publikummere som livredde ble dratt med i folkemassene utenfor sperringene stemmer, bør de være meget takknemlige for at det ikke gikk verre enn det faktisk gjorde.

Fra folkefest til fyllefest

Mindre dramatisk, men likevel alvorlig, er beskrivelsene av en fyllefest helt ute av kontroll. At det selges og drikkes alkohol innenfor barområdene er selvsagt helt greit. For mange hører det med, og det er i utgangspunktet ikke noe i veien for å kunne nyte en halvliter til en god idrettsopplevelse. Bare spør de av oss som foretrekker å se fotball på pub.

Men arrangørene har et soleklart ansvar for å holde fylla under kontroll. Historier om folk som urinerer på gulvet, gjester som bryter sammen i gråt og generelt aggressiv stemning preger reaksjonene i etterkant. Det er direkte uprofesjonelt og bør, hvis det stemmer, få følger for skjenkebevillingen.

Idrett under press

Som idrett er langrenn, slik vi kjenner det, under press. En ting er at den tekniske utviklingen er i ferd med å gå fra hele den klassiske stilen, som i beste fall kommer til å bli redusert til en ren stakeøvelse. Ellers at de lange øvelsene nå er redusert til runde på runde inne på en stadion. Det er slikt en må leve med, også de mer nostalgisk anlagte av oss.

Langt mer alvorlig er dét faktum at det snart bare er nordmenn som driver med denne sporten, og at oppslutningen i Europa er fallende. Hvis langrenn skal forbli en internasjonal idrett er vi avhengig av at både utøvere og publikum slutter opp om den.

Les også:

Les også

- Helt feil med alkohol på idrettsarrangementer

Spiller en viktig rolle

Og her spiller skifesten i Holmenkollen en viktig rolle. Det beste vi kan gjøre for idretten mange av oss elsker, er å vise hvilken fantastisk opplevelse dette kan være, både for dem som går i løypene og for oss som heier fra sidelinjen.

Det bør derfor definitivt være i Holmenkollen Skifestivals interesse å sørge for at denne festen får en skikkelig opprydning, og at noe lignende ikke skjer igjen. 3. mars bryter skiskytter-VM løs i de samme løypene. La oss håpe på et langt mer profesjonelt arrangement da. Og en skikkelig fest.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Min toåring havnet i et inferno av fyll, slåssing og dårlig logistikk

 2. OSLOBY

  Tidligere rennstart og «dørvakter» ved T-banen: Slik vil arrangørene unngå ny fyllefest i Kollen

 3. LANGRENN

  Stempler NM-avslutning som fyllefest: - Utøveren lå og sov i snøen. Da vi vekket ham, kastet han opp flere ganger.

 4. SPORT

  Kollen-helg går som planlagt – frykter tilskuersvikt

 5. OSLOBY

  Krever oppvask hos arrangøren: Slik oppsto kaoset i Holmenkollen

 6. SKISKYTING

  Disse grepene skal unngå kaos i Kollen til helgen og neste år