Kommentar

WHO-rapport: Et dødelig influensavirus kan på bare 36 timer spre seg globalt og drepe 80 millioner mennesker.

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

Uansett om det gjelder ingefærshots, såkalte C-vitaminsjokk eller chakraer: Virus bryr seg ikke om dem, skriver Ingeborg Senneset. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Andy Shell / Shutterstock / NTB scanpix

Og verdens ledere er ikke forberedt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samtalen er anonymisert i avtale med innsenderen. Les hele i artikkelen.

(Denne kommentaren var først publisert 24.september 2019)

Noen ting føler du ikke at du kan si til noen.

Som at du føler at foreldrene til dine egne barns venner forråder deg. At de er skyld i at du er isolert. At du mener de er dumme.

Du vil ikke føle det. Men du er sint. Og ikke minst redd. Så du skriver til en journalist.

Samtalen fant sted lørdag kveld i innboksen min på Instagram, etter at jeg hadde delt en alarmerende ny rapport fra Verdens Helseorganisasjons Global Preparedness Monitoring Board. WHO-organisasjonen overvåker, analyserer og publiserer en årlig vurdering av verdens beredskap mot globale helsekriser. Den korte oppsummeringen av årets rapport:

Du er i fare. En pandemi er en reell trussel. Et dødelig influensavirus kan spre seg globalt på bare 36 timer og drepe 80 millioner mennesker. Og verdens ledere er ikke forberedt.

Spanskesyken var influensa

Det var pandemier i 2009, 1969 og 1957 også, men sist gang et svært dødelig pandemisk virus herjet jorden, var i 1918. Det tok knekken på 50–100 millioner mennesker. Det vil si opp til 5 prosent av verdens befolkning.

Mange av dem som døde under influensapandemien nå mest kjent som spanskesyken, var unge og forholdsvis friske og levde i relativt rike områder. Gode kloakksystemer og bedre hus hadde gjort folks helse bedre, men også gjort at færre unge hadde så trente immunforsvar som da sanitærforholdene var verre.

Dessverre har helsemyndigheter og verdensledere noe til felles med de foreldrene tobarnsmammaen i min innboks er oppgitt over, skriver Ingeborg Senneset. Foto: Aftenposten

Det er nå 101 år siden «alle pandemiers mor» gjorde mer enn en tredjedel av jordens befolkning syke. I dag har vi bedre medisiner og sterkere infrastruktur. Samtidig er vi langt flere mennesker og reiser mer og raskere enn noen gang i historien.

I tillegg til et tragisk mannefall ville en ny pandemi forårsake panikk, destabilisere nasjonal sikkerhet og påvirke økonomi og varehandel alvorlig. Det økonomiske tapet anslås av WHO til omkring 5% av verdensøkonomien.

Personlig og politisk plan

Rapporten er skremmende lesing, men ikke-konstruktiv panikk gagner ingen. På personnivå gjelder det ikke å bli skremt, men å ta nøkterne forholdsregler.

Ta influensavaksine med mindre noe tilsier at du ikke skal ta den og vask for Guds skyld hendene. Og ikke hør på folk som selger inn ting som skal «booste» immunforsvaret. Uansett om det gjelder ingefærshots, såkalte C-vitaminsjokk eller chakraer: Virus bryr seg ikke om dem.

Det er blitt anslått at Spanskesyken tok livet av mellom fem og ti ganger så mange mennesker som første verdenskrig. Foto: AP Photo/National Museum of Health / NTB scanpix

På politisk nivå gjelder forpliktelse, investering og planlegging. Og det er det som påpekes som mangel.

Det advarende forordet i rapporten er skrevet av forhenværende statsminister og WHO-generaldirektør Gro Harlem Brundtland og Elhadj As Sy, generalsekretær i internasjonale Røde Kors. De etterlyser lederskap og vilje til å handle med kraft og effektivitet.

Dessverre har helsemyndigheter og verdensledere noe til felles med de foreldrene tobarnsmammaen i min innboks er oppgitt over: De tar ikke trusselen fra virus tilstrekkelig på alvor.

Foto: Global Preparedness Monitoring Board

Et spørsmål om når, ikke om

Professor Svenn-Erik Mamelund ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Oslo Met har studert alle pandemiene vi har gode data på helt tilbake til 1500-tallet.

Forskeren gjestet søndag NRK-programmet «Desse dagar». Han deler bekymringen for beredskapen, og sier vi kan være helt sikre på at vi får en ny pandemi. Det er et spørsmål om når, ikke om:

«De oppstår tre til fire ganger hvert århundre, med litt ulike intervaller. Vi må regne med at vi får to til tre pandemier til også dette århundret.»

Tilbakemeldinger eller kritikk?

 • Instagram: IngeborgSenneset
 • Twitter: Ingeborgborg
 • Facebook: IngeborgSenneset

Les mer om

 1. Influensa
 2. WHO
 3. Virus
 4. Beredskap
 5. Ingeborg Senneset
 6. Vaksine
 7. Koronaviruset