Kommentar

Elendige norske verdier

Vi bør ikke påstå at alt det typisk norske er vidunderlig.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Midt i julebordsesongen, i begynnelsen av desember, spurte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) kulturminister Hadia Tajik (Ap) om i hvilken grad hun vil beskytte landets kultur og tradisjoner. Deretter har debatten fortsatt om hva norsk kultur er — og om hvorvidt den er truet.

Jeg tror mye fornuftig kan sies om hva som er typisk norsk. Men det forundrer meg at mange bare trekker frem positive elementer. Ikke minst rett før jul - når avisreportasje etter avisreportasje advarer mot heftig julebordsfyll.

Espen Ottosen

Generelt mener jeg nordmenns alkoholkultur er ganske kritikkverdig. Det finnes også andre nasjonale særtrekk vi ikke trenger å bejuble.

Varme nordmenn?

Jon Hustad er i sin kronikk i Aftenposten 2. januar kritisk til pakistansk kultur. Han poengterer at pakistanske drosjesjåfører i stor grad var aktive i den omfattende drosjesvindel for noen år siden. Så avslutter han med å oppfordre kulturministeren til å sammenligne pakistansk og norsk kultur neste gang hun får spørsmålet om hva som er norsk kultur. Er budskapet at norsk kultur på alle måter er overlegen pakistansk svindelkultur?

Selv er jeg ingen ekspert på pakistansk kultur. Men jeg er ganske sikker på at pakistanere flest er bedre til å motarbeide ensomhet enn vi er. Når vi hører at en eldre person lå død i flere uker i sin leilighet, er muligheten stor for at vedkommende var etnisk norsk. Dessverre. Ensomhet er et betydelig samfunnsproblem i Norge.

Mange utlendinger verdsetter mye ved norsk kultur. Men jeg har til gode å møte noen som skryter av hvor åpne, gjestfrie og varme nordmenn er. Det skulle ikke forundre meg om pakistanere, også på dette feltet, har mer å by på.

Min skrytehistorie

Da jeg bodde noen år i Peru, handlet min favorittskrytehistorie om Norge (og delvis om Danmark) om ubetjente grønnsaksboder. Jeg fortalte vantro peruanere om bønder som satte ut sekker med poteter, løk og gulrøtter på et bord og en boks med penger ved siden av. Eksemplet vitner om ærlighet og redelighet. I tillegg fungerer nok praksisen fordi det er mye likhet og lite fattigdom i Norden.

Jeg tror en del gode og flotte norske verdier er under press. Men jeg er skeptisk til å gjøre innvandring fra land utenfor EØS til eneste tema. Selv er jeg ofte bekymret for helt andre utviklingstrekk.

Jeg er bekymret for norsk forbrukermentalitet, for bruk og kast. Jeg liker ikke det økende kropps— og sexpresset som særlig unge jenter utsettes for. Jeg frykter at det økte antallet samlivsbrudd gir barn og ungdom en dårlig start på livet. Og ikke minst: Jeg tror svekkelsen av kristendommens plass i landet vårt kan ramme idealer om hardt arbeid, ærlighet, respekt for lover og regler - i tillegg til synet på menneskelivets ukrenkelighet.

Norge skal være verdens beste land å bo i. Men takknemligheten er ikke alltid så stor. Derfor kan vi trenge å løfte frem alt som er bra. Men vi bør ikke påstå at alt det typisk norske er vidunderlig. En slags nasjonalistisk selvgodhet er neppe noe å trakte etter.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lærer Assad Nasir blir spurt om hvorfor han ikke kjører BMW. Han svarer med en hel bok.

 2. KOMMENTAR

  Lavtlønte taper på innvandring. Men det forklarer ikke populisme og innvandringsskepsis.

 3. DEBATT

  Jeg er en konservativ kristen. Av og til lurer jeg på om jeg er norsk nok.

 4. KOMMENTAR

  En kulturkanon er nyttig for å belyse hvem vi er og vil være – akkurat her og nå

 5. KOMMENTAR

  På en søndag: La oss snakke om frihet | Per Edgar Kokkvold

 6. SID

  Kurdiske foreldre fra Irak, født i Sandnes: – Skolegudstjenester handler om respekt for norsk kultur