Kommentar

Hvor ekstremt er ekstremt?

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Svenskarnas parti marsjerer i svenske gater. Det kan gi Sverigedemokraterna legitimiteten de trenger for å bikke 10 prosent i valget 14. september. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Før var Sverigedemokraterna ekstreme. Nå gir nynazister dem legitimitet før valget.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

— Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen, sa en kollega en dag.

— Når IS kapper hoder for åpent kamera, kan man fort komme til å omtale Bin Laden som moderat, mente han. Midt i alt alvoret humret vi godt av det, alle sammen. Men ser vi på utviklingen før det svenske riksdagsvalget 14. september, er det akkurat det som skjer.

Les også:

Les også

«Ikke bland deg med svartinger. Da blir ungene blandinger, og det blir ingen blonde igjen»

Høyreekstremister i riksdagen

Ved riksdagsvalget i 2006 fikk det høyreekstreme partiet Sverigedemokraterna (SD) 2,9 prosent av stemmene, og havnet under sperregrensen. Ved valget i 2010, derimot, gjorde partiet et brakvalg med 5,7 prosent av stemmene, og fikk 20 av 349 mandater.

20 høyreekstremister i riksdagen. Den gangen var det sjokkerende nyheter.

20 høyreekstremister i riksdagen. Den gangen var det sjokkerende nyheter. I årets valg kan SD få langt større oppslutning enn det – mye takket være et parti som er enda mer ekstremt.

Les også:

Les også

Politiet red inn i folkemasse under demonstrasjon i Sverige

Motdemonstranter blir angrepet av ridende politi under Svenskarnas partis torgmøte i Malmø 23. august. Foto: Drago Prvulovic

En gjeng kjeltringer

Svenskarnas parti (SvP) har dype nynazistiske røtter. 4 av 10 riksdagskandidater er straffedømt for alt fra brudd på våpenloven, grov mishandling og tyveri til offentlig hets av folkegrupper. Da er det passende å minne om min kollegas advarsel mot å sammenligne IS og Al Qaida. Når Svenskarnas parti marsjerer i gatene med nasjonalistiske symboler, kan man fort komme til å omtale Sverigedemokraterna som et moderat parti. Det er det ikke, til tross for mange års hardt arbeid for å renvaske partiet. Men det ser ut til at det er mange som går i fellen.

Les også:

Les også

Store protester mot nynazister i Stockholm

Gjensidig nytte

I et intervju med Jönköpings-Posten denne uken forklarer Lovisa Broström, forsker i økonomisk historie ved Göteborgs universitet hvorfor ekstremistene i Svenskarnas parti er gode nyheter for Sverigedemokraterna.

Det ser ikke ut til at den høyreekstreme vinden har avtatt i styrke på veien nordover.

— Hvis Svenskarnas parti er et fascistisk og nazistisk parti, kan vel ikke Sverigedemokratene være det også? sier hun, og understreker at grensene for hva som er ekstremt ser ut til å ha flyttet seg. Hun tror at nettopp det kan gi Sverigedemokraterna et nytt brakvalg i år.

— Jeg er overrasket over hvor raskt det har gått. Sverigedemokraterna har mye å takke Svenskarnas parti for, mener hun. Det har hun sikkert rett i, men takknemligheten er antakelig svært gjensidig. Det kan godt tenkes at Svenskarnas parti vil høste stemmer fra Sverigedemokraterna-velgere som gjerne skulle sett at partiet var enda mer ekstremt.

Rev i seilene

De siste årene har en høyreekstrem vind blåst over Europa. Den har gitt det greske nasjonalistpartiet Gyllent daggry 21 representanter i nasjonalforsamlingen, den har gjort den nederlandske islamofoben Geert Wilders til en politisk stjerne, og ikke minst har den gitt franske Front National, Le Pen-familiens nasjonalistiske partiprosjekt, rev i seilene. Ved valget i mai i år, fikk de hele 25 prosent av stemmene, og er nå Frankrikes største politiske parti.

Det ser ikke ut til at den høyreekstreme vinden har avtatt i styrke på veien nordover. Med nyervervet legitimitet som Sveriges nest mest høyreekstreme parti, kan Sverigedemokraterna ta et stort skritt i samme retning neste helg. Målingene peker nå mot et resultat over 10-tallet. Det er nokså ekstremt, er det ikke?

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Svenskarnas parti: Brenner for de ulmende ideene om rase og rasehygiene | Ingeborg Senneset

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Pandemien ble portåpner for paria

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Sverigedemokraterna er inne i varmen

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Sammenrasket allianse mot Åkesson

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ikke glem over en million grunner når Sverigedemoraternas suksess skal forklares

 6. VERDEN
  Publisert:

  Har lett i årevis etter en måte å hindre Sverigedemokraterna fra makt. De har funnet bare én.