Kommentar

Tripadvisor er tåpenes sammensvergelse

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Foto: Illustrasjon: Joacim Lund

En milliard fluer kan ikke ta feil. Bæsj er godt!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

OK, da er listen over Europas beste restauranter klar! Tripadvisors liste, altså. Og den inneholder en historisk norsk sensasjon. Bare 20 såkalte fine dining-restauranter i Europa er bedre enn Hos Thea på Skillebekk i Oslo!

Det er for godt til å være sant. Bokstavelig talt.

Bra, ja, men verdensklasse?

Jeg har aldri spist på Hos Thea, men jeg tviler ikke på at det er en god restaurant. Matanmelderne våre i Aftenposten ga den en femmer i fjor, og beskrev den som «hjemmekoselig gourmet» med «tidløst, frankofilt preg». Antakelig er Hos Thea formidable, kanskje til og med incroyable.

Ingen grunn til å tvile på at Hos Thea er en god restaurant. Men all grunn til å tvile på at den er Europas 21. beste. Foto: Stig B. Hansen

Men én ting er helt sikkert: Hos Thea er ikke en av Europas 25 beste fine dining-restauranter. Neppe en av Nordens 25 beste heller. Like lite som en sovesal for hjemløse er et av Skottlands beste hoteller. Den kåringen har nemlig også funnet sted på Tripadvisor.

 • Noe helt annet: Hvorfor stiller folk seg så tidlig i boardingkøen?

Bellgrove Hotel fungerer som et overnattingssted for hjemløse, men ble rangert som et av Glasgows beste hoteller på Tripadvisor. Foto: google

Demokrati for de dumme

Tripadvisor er det Telegraph-kommentator Alex Proud kaller «et demokrati for de dumme». Ikke det at folk flest er idioter, men alle er ikke eksperter på alt. Du er ikke restaurantekspert selv om du spiser mat hver dag, like lite som du er ekspert på kjønn fordi du har et.

Når jeg leser restaurantanmeldelser på Tripadvisor, kan det være OK å se gjestenes egne bilder, ikke stylede reklamebilder. Men mange av vurderingene er åpenbart skrevet av folk som egentlig gir beng i mat. Andre spiser kanskje ute en sjelden gang, og synes enten at alt er amazing eller awful. La meg komme med et eksempel:

Verdens beste eller verdens dårligste?

En av mine favorittrestauranter i verden er Le Chateaubriand i Paris. En bistro nouveau med fem retter til 650 kroner eller så. Kjøkkensjef Inaki Aizpitarte er restaurantverdenens enfant terrible. Han flytter grenser, bryter regler og skaper opplevelser som er så høyt skattet av foodies og kjøkkensjefer over hele kloden at restauranten hans er en gjenganger i mer troverdige kåringer av verdens beste restauranter.

Hos Tripadvisor, derimot, er 1294 restauranter vurdert som bedre enn Le Chateaubriand - bare i Paris! Av alle som har postet en vurdering, mener mer enn halvparten at den er gjennomsnittlig, dårlig eller forferdelig.

Tripadvisor er i sannhet tåpenes sammensvergelse. Hvem som helst kan vurdere hva som helst, uten å ha vært der, en mulighet som trygler, gråter og ber om manipulasjon av listene.

Höga fjäll, djupa hav

Ziggy's Spice House i Halifax raste fra nummer 1 til 122 (av 135!) da Tripadvisor endelig tok et skippertak og fjernet anmeldelser de antok var falske. Og det er bare ett eksempel. Det er til og med blitt forsket på Tripadvisor-manipulering.

Ziggy's Spice House i Halifax raste fra toppen til bunnen av listen da Tripadvisor begynte å luke ut falske anmeldelser. Foto: google

En italiensk avis opprettet en fiktiv restaurant i Lombardia og postet så mange positive omtaler at den snart var vurdert som en av de beste i området.

Når vi først er i Italia: Tripadvisor unnslapp i fjor med et skrik en bot på ca. 5 millioner kroner fra italienske myndigheter for ikke å ha skjermet forbrukerne fra falske anmeldelser.

Tripadvisors forklaring i retten var komedie på Monty python-nivå. De argumenterte med at de aldri har sagt at alle anmeldelsene er ekte. Pussig, da, at deres tidligere slagord var «Reviews you can trust».

I dag lanserer jeg min egen liste der jeg kårer de mest troverdige listene. Foreløpig er det bare en liste på listen - Tripadvisor - som debuterer på nummer 122.

Les mer om

 1. Restaurant
 2. Hotell
 3. Reise
 4. Italia
 5. Næringsmiddelindustrien
 6. Matreise