Kommentar

Mullaens bakvendtland

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

Vett. Mulla Krekar burde hatt vett til å holde kjeft nå. Det har han ikke.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er så paradoksalt at det nesten ikke er til å tro:

Solberg-regjeringen presses fra alle kanter fordi den står ved Norges folkerettslige forpliktelser om ikke å sende mulla Krekar ut til en skjebne der tortur og død venter. Velfødd og i fin form svarer en løslatt mulla med å sammenligne det norske fengselsvesenet med det nord-koreanske skrekkregimet.

Slik peker mulla Krekar nese til hele det system som nå i over ti år har beskyttet ham. Noe som understrekes av hans brors eneste bidrag til søndagens offentlige samtale fremfor Kongsvinger fengsel: «Morna, Siv!»

Lov å tenke

Nå skal det ikke så mye menneskelig fantasi for å skjønne at det er frustrerende å sitte årevis i fengsel under et strengt soningsregime. Det er da heller ikke meningen at slikt skal fremstå som et ferieopphold. Derfor må det være lov å være både sint og opprørt.

Men det er likevel lov å tenke. Spesielt for en mann som gjennom sin bok «Med egne ord» fra 2004 har vist at han er i stand til nettopp det.

Mulla Krekar vet derfor at når Nord-Korea er den mest relevante sammenligningen han finner når Kongsvinger-oppholdet skal beskrives, ja, så er det bare dumt. Ekstra absurd blir det når han samtidig i høye toner takker alle de vennlige menneskene han har møtt blant fengslets ansatte.

Så hvorfor gjør han det? Et øyeblikks frustrasjon? Et resultat av dårlige rådgivere? Et behov for å plassere seg selv i en martyrrolle? Eller er denne meningsløse forenklingen rett og slett et resultat av mulla Krekars meget begrensede norske ordforråd?

Vi vet ikke.

  • LES OGSÅ: «Morna Siv!»

Slitesterke prinsipper?

Det vi vet er at mulla Krekars uttalelser slett ikke har gjort det lettere for alle som insisterer på at her i Norge skal våre verdier og våre normer følges. Ikke den brutalitetens logikk som mulla Krekar og hans likesinnede bokstavelig talt er villig til å gå over lik for å fremme.

Mulla Krekars ideverden er en trussel mot alt det vi står for. Om han selv er det i kraft av en radikaliserende inspiratorrolle, ja, det skal rettssystemet nå prøve. Det vil avgjøre om mullaens adresse i månedene fremover blir Tøyen eller Kyrksæterøra.

Men vi vet at denne underlige tautrekkingen mellom en mulla i bakvendtland og det norske systemet også er en test for mange av oss. Det er jo så fristende å kaste prinsippene over bord i møte med de vanskeligste sakene.

Og så er det nettopp i slike saker at de skal vise seg slitesterke.

Les også

  1. Se Krekar-kaken Hemne kommune spiste til lunsj

  2. Krekar er invitert på te i nabolaget

Les mer om

  1. Kultur