Kommentar

Trump setter en skammelig rekord

  • Therese Sollien
    Therese Sollien
    Kommentator
Donald Trump forlater Det hvite hus 20. januar.

For første gang i historien er det i USA gjennomført flere føderale henrettelser enn i delstatene til sammen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

La det være sagt først som sist: Avtroppende president Donald Trump (R) er slett ikke tidenes verste president. Arbeidsledigheten nådde et historisk bunnivå i løpet av hans presidentskap. Børsen satte nye rekorder. Han trakk flere tusen soldater ut av hengemyrene Irak og Afghanistan. Og ikke minst har han forhandlet frem fredsavtaler mellom historiske fiender.

Men når det er sagt, valgte han også å gjeninnføre føderal dødsstraff i juli. Praksisen hadde fått hvile i 17 år. Og i løpet av det siste halve året er det blitt gjennomført flere føderale henrettelser enn i delstatene til sammen. Det har aldri skjedd før.

Samtidig velger Trump å benåde krigsforbrytere.

Trump har vært offentlig tilhenger av dødsstraff siden 1989. Det året rykket han inn annonser i fire aviser om at delstaten New York burde innføre dødsstraff. Bakgrunnen var at en jogger var blitt overfalt og voldtatt.

Ironisk nok ble fem uskyldige dømt for ugjerningen. Saken blir kalt Central Park Five. En TV-serie som handler om saken – When They See Us – gikk sin seiersgang på Netflix i fjor.

Les også

Donald Trump benåder krigsforbrytere og flere av sine støttespillere

Taler til sine velgere

Siden 1990-tallet er det blitt stadig færre amerikanere – både blant demokrater og republikanere – som er tilhengere av dødsstraff for drap. Blant demokratene er det bare 35 prosent som støtter det. Men blant republikanere er støtten stadig sterk: Hele 77 prosent av dem mener dødsstraff er en riktig straff for drap. Det vet selvsagt Trump.

I løpet av de siste seks månedene er ti føderalt dødsdømte blitt henrettet. Eller drept, som man like godt kan kalle det. Ytterligere tre henrettelser er planlagt før Trump overlater Det ovale kontor til demokraten Joe Biden 20. januar. Delstatene har henrettet syv dødsdømte i år.

Motstanden mot dødsstraff er økende i USA, og bruken av den er dalende. I år ble Colorado den 22. delstaten til å avvikle dødsstraffen.

Ikke rart er det. Dødsstraff er noe svineri.

Kan ikke omgjøres

Retten til å leve er nedfelt i menneskerettighetene. Å drepe noen er et brudd på dem. Det hjelper ikke at det er staten som gjør det med loven i hånd.

Dødsstraff er dessuten irreversibelt. Når noen først er blitt drept, kan de ikke vekkes til live igjen. Det har skjedd mange ganger i historien at uskyldige er blitt dømt. Sitter de i fengsel, og det viser seg at de er uskyldig dømt, kan de slippes fri og få erstatning. Er de blitt henrettet, er de borte for alltid.

Siden 1973 er over 160 dødsdømte i USA blitt renvasket og frikjent. Hvor mange uskyldige som er blitt henrettet, vites ikke.

Hevnen er sur

Det finnes heller ingen evidens for at dødsstraff er mer avskrekkende enn livstid i fengsel. Tvert imot har FBI regnet seg frem til at delstatene som praktiserer dødsstraff, har høyere nivåer av kriminalitet enn delstatene som ikke gjør det.

Og så er det hevnen, da. Hevn er en underkommunisert del av strafferetten. Det handler ikke bare om det man kaller allmennpreventive og individualpreventive hensyn – altså å avskrekke både hele samfunnet og hver enkelt fra å begå kriminalitet. Straff er også hevn.

Men hevnen burde være minst like søt når skurken råtner i fengsel resten av livet slik de gjør i USA, som når vedkommende blir remmet ned og avlivet som et dyr. Den døde kan ikke angre. Det kan den som soner.

Les mer om

  1. Dødsstraff
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Joe Biden