Slitsom dame i dress og slips

  • Knut Olav Åmås
    Knut Olav Åmås
    Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord
Jeg har knapt møtt noen person gjennom mange år som redaktør som er så prinsippfast mot sine idealer, skriver Knut Olav Åmås om vinneren av Fritt Ord-prisen, Sara Azmeh Rasmussen.

Sara Azmeh Rasmussen er en av de tøffeste personene jeg vet om. Hun er også redd og full av frykt. Nettopp det driver henne til å kjempe for andre.

I dag ble det kjent at Sara Azmeh Rasmussen (39) får årets store Fritt Ord-pris på 400 000 kroner. Den er spesielt velfortjent. For redselen og frykten er hele tiden til stede i bunnen og bakgrunnen i hennes offentlige kamp for individets friheter, hvor sterk og selvsikker hun enn kan virke. Jeg vet at akkurat det gjør at hun kan hjelpe så mange andre som er utrygge.Azmeh Rasmussen er en av Aftenpostens viktigste faste spaltister og kronikkforfattere. Hun skriver og forteller bedre enn de aller fleste, konstaterer jeg da jeg blar gjennom alt hun har publisert her i avisen.

De siste årene har hun skapt eller deltatt i debatter om religionskritikk – hun er selv sekulær muslim og ble kjent for å brenne en hijab på Youngstorget for å sette søkelys på muslimske kvinners liv. Hun har sultestreiket på fortauet utenfor moskeen i Calmeyers gate i Oslo i protest mot Islamsk Råd Norges noe uklare uttalelser dødsstraff for homofile, og hun demonstrerte mot det europeiske Fatwarådet på gaten i Dublin av samme grunn. Hun har engasjert seg i surrogati— og barnevernsdebatter, for transseksuelles situasjon og har kritisert den sterke kjærlighetsretorikken like etter 22. juli.

Les hele saken med abonnement