Kommentar

Biden må frem fra gjemselen | Christina Pletten

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Foto: Matt Slocum, AP/NTB scanpix

Joe Biden ser ut som en sterk kandidat. Det er han ikke.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På overflaten er utsiktene nå svært gode for Joe Biden.

Demokratenes presidentkandidat har skaffet seg en overraskende solid ledelse på meningsmålingene. Hans motstander har snublet stygt i håndteringen av koronapandemien. Og Bidens hovedbudskap om å hele nasjonen og gjenopprette USAs integritet og ære er perfekt i en opprivende tid.

Likevel er det mye som skal klaffe for at Biden skal bli USAs neste president. Det krever blant annet at velgerne ser gjennom fingrene med store åpenbare svakheter.

Foto: Paul Sancya / AP

Skilpaddestrategien

Hittil har Biden holdt en nesten komisk lav profil til presidentkandidat å være. Han har for det meste deltatt på strengt regisserte arrangementer og gitt få intervjuer.

Skilpaddestrategien har fungert forbløffende bra i over et år. Den ga ham på underligste vis seieren i primærvalget, der alt som fantes av demokratiske håpefulle, var med i konkurransen. Alle de andre toppkandidatene hadde tilhengere som var langt mer entusiastiske. Men én etter én spratt de ut av løypa, og Biden krøp til slutt over målstreken som vinner.

Da koronakrisen tvang ham enda lenger inn i skallet, ble det ingen brå overgang. Biden hadde jo bedrevet sosial distansering lenge før viruset kom. Mens Trump har møtt en tsunami av trøbbel de siste månedene, har demokratenes kandidat sittet musestille i hjemmet sitt i delstaten Delaware. Der har han sett oppslutningen sin tikke oppover jevnt og trutt.

Hittil har denne tilnærmingen altså fungert utmerket. Det har gitt Biden relativt lite kritisk og negativ omtale. Pressedekningen har vært mild, på grensen til likegyldig. Og oppslutningen fra velgerne har reflektert mye av det samme: en lunken og lett resignert støtte.

Dette ser ut til å være akkurat slik Bidens team vil ha det. Biden stiller som anti-Trump. Erfaren. Solid. Litt kjedelig.

Og trygg.

Men er han egentlig det?

If I ever said something so mortifyingly stupid, the Fake News Media would come down on me with a vengeance. This i ... https://t.co/7rWCO7z77A

Ut av skallet

Nå nærmer innspurten på valgkampen seg, og Joe Biden er nødt til å stikke hodet frem. Det betyr mer eksponering og flere muligheter til å gjøre stygge feil. En av Bidens store svakheter er at han slurver med tall og fakta. 77-åringen sa for eksempel i juni at «120 millioner mennesker» er døde av covid-19. Han mente 120 tusen og rettet det selv straks opp. Men videoklippet av feilsnakkingen er allerede sett millioner av ganger og er delt av blant annet president Trump på Twitter.

Det er velkjent at den tidligere visepresidenten gjør tabber. Han snakker ofte om det selv, og han har dessuten vært åpen om sine problemer med stamming.

Det er likevel helt avgjørende for Biden at han klarer å formulere et tydelig budskap innimellom blunderne. Han må fremstå som en skarp kandidat med kunnskap og beslutningsevne og være i stand til å forsvare seg mot forutsigbar kritikk. Her blir skilpaddestrategien en hemsko. Biden virker nølende og rusten når han opptrer offentlig. Han får ofte spørsmål om sin alder og mentale helse. Og han er best når han kritiserer Trump.

Dette gjør Biden sårbar: Han kan lett bli definert av andre omstendigheter enn sin politiske profil.

Trumps sterkeste kort

Joe Biden leder nå både nasjonalt og i de viktigste vippestatene. Men målingene viser også at presidenten fortsatt har en solid ledelse over Biden når det gjelder håndtering av økonomi og arbeidsplasser.

Dette er Trumps magiske skjold. I januar mente 63 prosent av amerikanere at han gjorde en god jobb med økonomien. Vi må helt tilbake til Ronald Reagans tid på 1980-tallet for å finne lignende tall, ifølge Gallup. Trump har gjennom hele sitt presidentskap konsekvent fått høyere karakterer for sin håndtering av økonomien enn for sin generelle jobbutførelse.

Koronasjokket har svekket Trump kraftig også på dette punktet. Men presidenten har vist at han kan skape en robust og god økonomi (betalt med et gigantisk budsjettunderskudd, men pytt). Det er svært viktig for sentrumsvelgerne, som kan bli avgjørende i november.

Joe Biden har på sin side fremmet en «bygg opp igjen bedre»-plan, blant annet med tusenvis av milliarder i grønne investeringer. Han har dessuten lovet å heve skattene for store selskaper (som ble kuttet kraftig av Trump i 2017). Det er et standpunkt som er populært i venstrefløyen i partiet. Men det er et vanskelig budskap å selge i krisetider.

Bidens håp er at valgkampen vil handle mest om korona, rasemotsetninger og Donald Trumps ramponering av presidentembetet. Og at skilpaddeskallet er tykt nok til å skjule hans egne svakheter nok en gang.

Følg meg på twitter: @christinaplett

Les flere kommentarer av Christina Pletten her:

 1. Les også

  Høyesterett satte Trump kraftig på plass | Christina Pletten

 2. Les også

  Russiske troll fyrer opp under rasehat i USA | Christina Pletten

 3. Les også

  Pandemien som ble kulturkrig | Christina Pletten

 4. Les også

  Trump på kanten av stupet | Christina Pletten

 5. Les også

  De er unge, tungt væpnede og har en drøm. Det er å starte ny borgerkrig i USA. | Christina Pletten

Les mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Joe Biden
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Kamala Harris ville vært en bedre presidentkandidat enn Joe Biden. Det bør ikke hindre ham i å velge henne som makker.

 2. VERDEN
  Publisert:

  I møte med protestene har Trump tatt frem sin gamle vinneroppskrift. Likevel raser oppslutningen.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trump trenger kirkegjengernes nåde

 4. VERDEN
  Publisert:

  Seks plusser og fire minuser: Slik kan valget av Kamala Harris påvirke valget mellom Biden og Trump

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trumps vinnersjanser smuldrer bort

 6. VERDEN
  Publisert:

  USAs tre nasjonale kriser kan bli nådestøtet for Trump. Slik vil de prege valgkampen.